Βραζιλιάνικος καφές: Μάθε τα πάντα για αυτόν!

Βραζιλιάνικος καφές Μάθε τα πάντα για αυτόν

Βραζιλιάνικος καφές: Μάθε τα πάντα για αυτόν!

Ο βραζιλιάνικος καφές αποτελεί ένα από τα καλύτερα είδη καφέ που μπορείς να απολαμβάνεις στις κούπες σου, εντός και εκτός σπιτιού, όλες τις εποχές του χρόνου.

Στην ουσία δεν είναι ακριβώς ένα είδος καφέ αλλά προσδιορίζει την χώρα παράγωγης και προέλευσης των γνωστών ποικιλιών καφέ. Οι περιοχές που καλλιεργείται όμως ο καφές στην Βραζιλία διαμορφώνουν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε γεύσης και ποικιλίας βραζιλιάνικου καφέ.

Τι πραγματικά ξέρεις όμως για αυτόν; Πόσες πληροφορίες κρύβει η προέλευση του και τι τον κάνει τόσο ξεχωριστό; Αυτά και πολλά ακόμη μπορείς να μάθεις για το είδος του καφέ αυτού στον παρακάτω κείμενο.

Τι κάνει την Βραζιλία τόσο ξεχωριστή ως προς την παράγωγη καφέ;

Αναμφίβολα μια από τις σημαντικότερες χώρες και από τους βασικότερους παραγωγούς καφέ αποτελεί η Βραζιλία, συμμετέχοντας στην παγκόσμια παραγωγή καφέ με ποσοστό που ξεπερνά το 30%. Η χώρα παράγει κυρίως την ποικιλία Arabica. Το υπόλοιπο 20% καλύπτεται από την ποικιλία Robusta, που προέρχεται από καλλιέργειες με διάφορες μεθόδους επεξεργασίας.

Λόγω της μεγάλης παραγωγής και του μεγάλου γεωγραφικού εύρους των διαφόρων περιοχών παραγωγής υπάρχει και μεγάλη διαφοροποίηση στην ποιότητα του καφέ.

Ο καφές από τη Βραζιλία χαρακτηρίζεται από μέτριο σώμα, ήπια οξύτητα, ισορροπημένο άρωμα και μια γλυκιά γεύση που διαρκεί.

Αν είσαι λάτρης του καφέ και θες να μαθαίνεις συνεχώς για το πεδίο αυτό σίγουρα το κείμενο που ακολουθεί θα σε ενθουσιάσει και θα εμπλουτίσει ακόμα περισσότερο τις γνώσεις σου.

Ανακάλυψε τις πιο χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον Βραζιλιάνικο καφέ

Η Βραζιλία συνιστά μια εξαιρετικά σημαντική χώρα παράγωγο καφέ σε παγκόσμια κλίμακα. Υπολογίζεται ότι ετησίως  η συνολική παραγωγή καφέ της Βραζιλίας προσεγγίζει τα δύο εκατομμύρια τόνους, ενώ ορισμένες χρονιές τα ξεπερνά κατά πολύ.

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται το Βιετνάμ. Αντιλαμβάνεσαι επομένως την σημασία που έχει η παράγωγη καφέ στην Βραζιλία και πόσο μεγάλη ειδίκευση παρουσιάζει η χωρά αυτή στον καφέ.

Υπολογίζεται ότι πάνω από τρία εκατομμύρια είναι αυτοί που εργάζονται στη βιομηχανία καφέ της Βραζιλίας. Το μεγαλύτερο μέρος της παράγωγης, όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι της ποικιλίας Arabica. Πιο συγκεκριμένα το ποσοστό της ποικιλίας αυτής υπολογίζετε σε ποσοστό άνω του 80%. Ενώ είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο το 1/3 της παράγωγης καφέ προέρχεται από την Βραζιλία.

Αυτό την καθιστά τον μεγαλύτερο παραγωγό καθώς επίσης και τον μεγαλύτερο εξαγωγέα καφέ στον πλανήτη. Η ποιότητα του βραζιλιάνικου καφέ είναι κορυφαία και μοναδικής γεύσης και αρώματος. Πιο συγκεκριμένα, η Βραζιλία παράγει μονοποικιλιακούς, speciality καφέδες υψηλών προδιαγραφών και ξεχωριστών γευστικών προφίλ.

Ενώ οι καφέδες της ξεχωρίζουν για την ανεπανάληπτη η γεύση τους που ξεχωρίζει για την έντονη γλυκύτητα με νότες καραμέλας και σοκολάτας, έντονο σώμα και σχετικά χαμηλή οξύτητα.

Τέλος, να σου αναφέρουμε πως η παραγωγή καφέ στην Βραζιλία είναι πολύ σημαντική για τους ντόπιους οι οποίοι και πραγματοποιούν αναλυτική και πλήρης ταξινόμηση αυτού με δικά τους συστήματα . Οι κατατάξεις χωρίζονται από την καλύτερη στην χειρότερη και είναι οι strictly soft, soft, softish, hard, riada, rio και rio zona.

Ιστορική αναδρομή στην παραγωγή καφέ στην Βραζιλία

Η ιστορία του καφέ στην Βραζιλία ξεκινά από το 1727 στην πολιτεία Para. Την χρονιά αυτή φυτεύεται το πρώτο καφεόδενδρο στη Βραζιλία από τον Francisco de Melo Palheta. Οι σπόροι του καφέ έφτασαν στην Βραζιλία από την Γαλλική Γουιάνα με αρκετές δυσκολίες. Αυτό συνέβη διότι η Γουιάνα αποσκοπούσε στην διατήρηση ενός μονοπώλιο στην παραγωγή καφέ.

Η είσοδος του καφέ στην Βραζιλία έγινε, όπως συνηθιζόταν τα χρονιά αυτά, με ένα τρόπο ιδιαίτερο.

Ο Francisco de Melo Palheta ήταν αυτός που με την γοητεία του κέρδισε την σύζυγο του κυβερνήτη της γειτονικής με την Βραζιλία χώρας και εκείνη του έδωσε ένα μπουκέτο λουλούδια στα όποια με μεγάλη μαεστρία και ευφυΐα είχε κρύψει τους σπόρους που της είχε ζητήσει ο έρωτας της. Κάπως έτσι παράνομα, όπως και ο έρωτας τους, έφτασε ο καφές στην Βραζιλία.

Παρά το γεγονός ότι ο βραζιλιάνικος καφές παράγεται σε πολλές περιοχές της χώρας σχεδόν όλα του τα είδη ξεχωρίζουν για τα ίδια χαρακτηριστικά, δηλαδή την ήπια και γλυκιά γεύση, το μέτριο σώμα και την χαμηλή οξύτητα. Έξι στον αριθμό  είναι οι κυριότερες πολιτείες καλλιέργειας του καφέ στη Βραζιλία και είναι οι εξής: Minas Gerais, Espírito Santo, São Paulo, Bahia, Rondônia και Paraná.

Μετά το 1770

Μετέπειτα ο  καφές εξαπλώθηκε από την Para στο Rio de Janeiro το 1770. Αρχικά ο καφές φυτευόταν μόνο για εγχώρια κατανάλωση μέχρι το 19ο αιώνα, όταν η ζήτηση του καφέ άρχισε να αυξάνεται θεματικά στην Αμερική και την Ευρώπη. Από το 1820 οι φυτείες καφέ άρχισαν να επεκτείνονται στο Rio de Janeiro,  Sao Paolo και στην περιοχή Minas Gerais, αυτές αντιπροσωπεύουν και το 20% της παγκόσμιας παραγωγής.

Από το 1830, η Βραζιλία έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καφέ, αντιπροσωπεύοντας το 30% της παγκόσμιας παραγωγής. Από το 1880 έως το 1930 παρουσίασε μια αξιοθαύμαστη αύξηση στην παραγωγή καφέ. Η αύξηση της παραγωγής δημιούργησε μεγαλύτερη ζήτηση για εργατικό δυναμικό από ότι μπορούσε να προσφέρει η Βραζιλία.

Εκατομμύρια μετανάστες μετέβησαν για αναζήτηση εργασίας στο Sao Paulo, μετατρέποντάς την από μια μικρή πόλη στο μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Μέχρι το 1920, η Βραζιλία προμήθευε το 80% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ. Σήμερα προμηθεύει σχεδόν το 60% της συνολικής παραγωγής στον κόσμο του καφέ.

Η περίοδος του 1880

Μεταξύ του 1880 και του 1930 ο καφές συμβολίζει το São Paulo και το γάλα τη γαλακτοκομική βιομηχανία της Minas Gerais. Η περίοδος αυτή είναι γνωστή ως café com leite” δηλαδή καφές με γάλα. Η περιοχή Minas Gerais συνιστά τη μεγαλύτερη περιοχή καλλιέργειας καφέ στη Βραζιλία αποτελώντας το 50% της παραγωγής της χώρας. Οι καλλιέργειες καφέ επεκτείνονται σε μια περιοχή με ήπιο κλίμα και ευνοϊκές βροχοπτώσεις, την Sul de Minas.

Οι βασικές ποικιλίες είναι οι Catuaí, Mundo Novo, Icatu, Obatã και Catuaí Rubi. Ο καφές αυτός είναι γεμάτος, με ελαφρώς κιτρικές νότες και φρουτώδη αρώματα. 

  • Η ποικιλία Santos

Όπως αναφέραμε και παραπάνω υπάρχουν πολλές και εξαιρετικής ποιότητας ποικιλίες καφέ στην Βραζιλία. Η καθεμία είναι ξεχωριστή και αποκτά τα χαρακτηριστικά της και την ιδιαίτερη της ταυτότητα με βάση την περιοχή που καλλιεργείται και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτήν.

Η ποικιλία Santos, ειδικά η Bourbon Santos, είναι η πιο αγαπητή λόγω της γλυκιάς, καθαρής γεύσης της. Ο πραγματικός Bourbon καφές παρασκευάζεται από την πρώτη, μικρή σε ποσότητα, συγκομιδή, που φυτρώνει από σπόρους Μόκα.

Μια πληροφορία που λίγοι γνωρίζουν για την ποικιλία Santos είναι ότι μετά το πέρας του τρίτου και τέταρτου έτους, οι κόκκοι του καφέ αλλάζουν. Ενώ μετά από τον έκτο χρόνο, η ποικιλία αποκτά νέα ονομασία αυτή του flat Bean Santos.

Ο καφές Red Santos από την άλλη είναι γλυκός, ενώ οι κόκκοι του Bourbon Santos είναι πιο πικροί. Ο New Crop Santos είναι ξινός, αλλά όσο περνάει ο καιρός, η όξινη γεύση του γίνεται πιο ήπια. Υπάρχουν και άλλα είδη καφέ αλλά όχι τόσο καλής ποιότητας όσο τα παραπάνω.

  • Espirito Santo

Η Espirito Santo αναπτύσσεται κατά βάση με καφέ Robusta ωστόσο συνιστά τον δεύτερο υψηλότερο παραγωγό στη Βραζιλία κατ’ όγκο. Η καλλιεργήσιμη περιοχή είναι γνωστή για την υψηλή οξύτητα και τη φρεσκάδα της και οι κύριες καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι οι Mundo Novo και Catuaí.

  • Bahia

Η Bahia χωρίζεται σε δύο περιοχές και είναι η πιο απομακρυσμένη Βορειοανατολική περιοχή που θα βρεις βραζιλιάνικο καφέ. Είναι αρκετά καινούργια στην καλλιέργεια, έχοντας αρχίσει στη δεκαετία του 1970, αλλά έχει γίνει ήδη αρκετά δημοφιλής για τους κόκκους ποιότητας της με τη χρήση της τεχνολογίας. Περίπου το 75% των καλλιεργειών της είναι Arabica.

Η Atlantico Baiano είναι η πρώτη εκ των δύο περιοχών και παράγει κυρίως Robusta σε μικρές καλλιεργήσιμες εκτάσεις και σε χαμηλά υψόμετρα. Δεύτερη είναι η Cerrado and Planalto da Bahia η οποία φημίζεται για την  πιο υψηλή τεχνολογία παραγωγής καφέ στη Βραζιλία.

Όσον αφορά το κλίμα της ευρύτερης περιοχής, αυτό χαρακτηρίζεται από μεγάλα υψόμετρα και ζεστό κλίμα, με ξηρά καλοκαίρια και βροχερούς χειμώνες. Αυτές οι συνθήκες και χαρακτηριστικά οδηγούν σε γλυκούς καφέδες, συνήθως Catuaí, με χαμηλή οξύτητα και ένα πλήρες σώμα.

  • Sao Paulo

Το Sao Paulo είναι ένα από τα ιστορικότερα μέρη της Βραζιλίας που καλλιεργείται καφές. Εκεί θα βρεις το περίφημο Λιμάνι του Santos, το κύριο λιμάνι εξαγωγής καφέ της Βραζιλίας και αποτελείται από την Mogiana και το Centro-Oeste de São Paulo. Οι διασημότεροι καφέδες στην περιοχή αυτή είναι ο Mundo Novo όσο και ο Catuaí.

  • Parana & Rondonia

Στην περιοχή  Parana θα βρει κάνεις εκτάσεις καφέ αποκλειστικά Arabica στο Norte Pioneiro do Parana.  Οι φυτείες καφέ εδώ είναι πυκνές και έχουν υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Rondonia είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στον καφέ Robusta.

Η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται  για το τροπικό της κλίμα, με υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλά υψόμετρα.

Ολοκληρώνοντας, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι στη Βραζιλία, ο Santos είναι ένας από τους σημαντικότερους για το εμπόριο καφέδες. Η Βραζιλία εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή ως top παγκόσμιος παραγωγός καφέ για περισσότερο από έναν αιώνα, καθώς το 1/3 της γης της είναι κατάλληλο για την καλλιέργεια καφέ. Ενώ η χώρα παράγει τους καλύτερους καφέδες στις περιοχές Bahia και Minas Gerais.

Ελπίζουμε όλες οι παραπάνω πληροφορίες να σε έκαναν να γνωρίσεις ακόμα καλύτερα τον βραζιλιάνικο καφέ. Έναν καφέ με μεγάλη ιστορία και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαμορφώνει την ταυτότητα όλη της χώρας που παράγεται και εφοδιάζει με καφέ μοναδικής ποιότητας και γεύσης ολόκληρο τον κόσμο.

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


You've just added this product to the cart: