Ποιο πράσινο τσάι να αγοράσω

πράσινο τσάι

Ποιο πράσινο τσάι να αγοράσω

Τον χειμώνα, όλοι μας απολαμβάνουμε μια κούπα ζεστού ροφήματος. Υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά σίγουρα σε σύγκριση με την ζεστή σοκολάτα ή τον καφέ, το τσάι είναι η πιο υγιεινή από αυτές.

Γενικά το πράσινο τσάι θεωρείται το πιο υγιεινό τσάι. Παρόλα αυτά υπάρχουν διάφορες ποιότητες τσαγιού αλλά και διάφορες ποικιλίες.

Το πράσινο τσάι είναι ένα ευεργετικό ρόφημα με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Βοηθάει ειδικά στο δέρμα και στην ενέργεια. Επιπλέον είναι διουρητικό.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει να προσθέσετε το πράσινο τσάι στην διατροφή σας επειδή θέλετε να ελαττώσετε την ποσότητα του καφέ που πίνετε. Ή μπορεί να το προτιμάτε από άλλα ροφήματα αλλά να μην ξέρετε ποιο είδος πράσινου τσαγιού είναι καλύτερο από τα υπόλοιπα.

Τί καθορίζει την ποιότητα ενός τσαγιού;

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να παρατηρήσετε για να καταλάβετε αν το τσάι σας είναι καλής ποιότητας.

Ιδανικά το πράσινο τσάι πρέπει να πίνεται φρέσκο, όχι αποξηραμένο καθώς έτσι χάνει πολλές από τις ιδιότητές του. Ένα σήμα κατατεθέν της ποιότητας του πράσινου τσαγιού, είναι το χρώμα του ροφήματος.

Αν το ρόφημά σας είναι ανοιχτό πράσινο, φιστικί και στις ενδιάμεσες αποχρώσεις των δυο αυτών χρωμάτων, τότε το πράσινο τσάι που χρησιμοποιήσατε είναι καλής ποιότητας. Αντιθέτως αν το χρώμα είναι σκούρο, καφέ ή θαμπό τότε το τσάι που χρησιμοποιήσατε είναι κακής ποιότητας.

Για να σιγουρέψετε την ποιότητα του τσαγιού σας μπορείτε να κοιτάξετε την ετικέτα με τα υλικά στη συσκευασία του προϊόντος. Τα συστατικά που καταγράφονται πρέπει να είναι φυσικά.

Επιπλέον δεν θα έπρεπε να λέει στο κουτί “Made in” αλλά “Product of” ή “Packed in” , καθώς δεν είναι ένα προϊόν που παρασκευάζεται, είναι ένα είδος βότανου που μετά τη διαδικασία καθαρισμού του, απλώς τοποθετείται σε συσκευασία. 

Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού;

Αν σας ενδιαφέρει το πράσινο τσάι για λόγους υγείας, τότε θα χαρείτε να μάθετε πως μπορεί να σας προσφέρει πολλά περισσότερα πράγματα από ότι μπορεί να έχετε ακούσει. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το πράσινο τσάι είναι διουρητικό, κάνει καλό στο δέρμα και ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας μας.

Ίσως όμως να μην γνωρίζετε πως το τσάι είναι απαραίτητο για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας τον χειμώνα, καθώς και για να αποφύγουμε να υποκύψουμε σε ιούς και γρίπες.

Στη συνέχεια η συχνή κατανάλωση πράσινου τσαγιού ρίχνει την «κακή» και την «καλή» χοληστερόλη. Συνεπώς βοηθάει στην καλή υγεία της καρδιάς.

Ο λόγος που φημίζεται για το πόσο βοηθάει το δέρμα να λάμπει είναι επειδή έχει μεγάλο ποσοστό αντιοξειδωτικών ουσιών. Πέρα από αυτό όμως, το πράσινο τσάι περιέχει επιγαλλοκατεχίνη, η οποία είναι μια ουσία που καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούν ρυτίδες.

Φυσικά για όσους πίνουν συχνά καφέ και έχουν παρατηρήσει λεκέδες και χειροτέρευση της υγείας των δοντιών τους, το πράσινο τσάι είναι μια καλή εναλλακτική καθώς περιέχει ουσίες που καταπολεμούν τα βακτήρια που μας δημιουργούν τερηδόνα.΄

Άλλο ένα θετικό του πράσινου τσαγιού είναι ότι βοηθάει στην υγεία των μαλλιών μας. Ίσως στην Ευρώπη να μην είναι τόσο διαδεδομένο αυτό το τιπ ομορφιάς, αλλά στην Ασία το πράσινο τσάι, καθώς και άλλα τσάγια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πιο υγιή μαλλιά.

Πως γίνεται αυτό;

Αρχικά πρέπει να φτιάξετε πράσινο τσάι και να το αφήσετε να είναι χλιαρό προς κανονικό. Στη συνέχεια θα βρέξετε το μαλλί σας ώστε να είναι τελείως καλυμμένο με το τσάι και θα το αφήσετε σαν μάσκα.

Αυτή η τεχνική είναι παραδοσιακή σε άλλα μέρη του κόσμου και φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αλλά βότανα όπως για παράδειγμα ο ιβίσκος, ή το δεντρολίβανο.

Στην Ελλάδα είναι πιο γνωστό το χαμομήλι για το ξάνθισμα των μαλλιών, αλλά ουσιαστικά η λογική είναι ίδια ακριβώς.

Πώς πρέπει να φτιάχνετε το τσάι σας

Τώρα που ξέρουμε για τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού, ας μιλήσουμε για το πως πρέπει να φτιάχνουμε το τσάι.

Σίγουρα κάποιοι άνθρωποι απλά δεν προτιμούν το τσάι λόγω γευστικών προτιμήσεων.

Ίσως και κάποιοι άνθρωποι να το έχουν συνδέσει με το γνωστό στερεότυπο της γιαγιούλας που πίνει τσάι. Δεν χρειάζεται όμως το τσάι να είναι βαρετό, ούτε χρειάζεται να είσαι γιαγιούλα για να απολαύσεις αυτό το ευεργετικό ρόφημα!

Το τσάι δεν φτιάχνεται με έναν μόνο τρόπο. Αυτό σημαίνει πως δεν έχει απαραίτητα μια μοναδική γεύση που το καθορίζει. Είναι όπως οποιοδήποτε άλλο βότανο ή λαχανικό που πρέπει να βράσεις για να απολαύσεις. Το σέλινο για παράδειγμα τρώγεται και ωμό αλλά και βραστό. Τρώγεται σκέτο, σε σαλάτα, σε σούπα, ή και ως σνακ με σως.

Έτσι ακριβώς είναι και το πράσινο τσάι. Κάποιοι άνθρωποι ίσως να το προτιμούν σκέτο, ενώ άλλοι να θέλουν κάτι που να συμπληρώνει τη γεύση.

Πώς μπορείτε να δώσετε ποικιλία στη γεύση του πράσινου τσαγιού όμως;

Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο που παρασκευάζετε το ρόφημά σας. Ιδανικά θα πρέπει το τσάι σας να έχει πλούσια γεύση χωρίς να πικρίζει. Αυτό επιτυγχάνεται όταν το νερό στο οποίο ρίχνεται τα φύλλα είναι ακριβώς πριν τη βράση. Δεν πρέπει να ρίξετε τα φύλλα σας σε νερό που κοχλάζει.

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει τη γεύση του τσαγιού σας είναι το πόση ώρα αφήνετε τα φύλλα μέσα στο νερό. Αυτό είναι κάτι που θέλει προσοχή καθώς αν τα φύλλα κάτσουν πάνω από τρία λεπτά, το ρόφημά σας θα είναι πικρό και καθόλου εύγευστο.

Ακόμα κι αν σας αρέσει αυτή η πικρή γεύση, καλό είναι να αποφεύγετε να πίνετε έτσι το τσάι σας, καθώς χάνει τις ευεργετικές του ιδιότητες όταν φτιάχνεται έτσι. Ουσιαστικά το τσάι λειτουργεί όπως τα λαχανικά που δεν πρέπει να παραβράζονται, καθώς χάνουν τις βιταμίνες τους.

Αν έχετε δοκιμάσει τα παραπάνω «κόλπα» και πάλι δεν σας αρέσει το πράσινο τσάι τότε θα χαρείτε να μάθετε πως δεν είναι αναγκαίο να το πιείτε σκέτο. Αρχικά μπορείτε να βάλετε μέλι ή κάποιο άλλο υποκατάστατο ζάχαρης.

Αν και πάλι δεν σας ικανοποιεί αυτή η γεύση τότε θα μπορούσατε να προσθέσετε κάποιο γάλα σε μικρή ποσότητα. Το γάλα βρόμης ταιριάζει στα περισσότερα ζεστά ροφήματα για όσους αποφεύγουν τη λακτόζη.

Αν επιλέξετε να προσθέσετε πράγματα στο τσάι σας, προσέξτε απλά να μην βάλετε μεγάλες ποσότητες  καθώς έτσι προσθέτετε θερμίδες και σάκχαρα.

Πότε πίνουμε τσάι;

Τώρα που ξέρετε πως να φτιάξετε το τσάι σας, πρέπει να μάθετε ποιες είναι οι καλύτερες ώρες μέσα στη μέρα για να το πιείτε.

Το πράσινο τσάι αν και δεν έχει καφεΐνη έχει μια άλλη ουσία με παρόμοιες ιδιότητες: την τεΐνη.

H τεΐνη είναι γνωστή και ως η καφεΐνη του τσαγιού. Η διαφορά τους είναι ότι η τεΐνη δίνει αρκετή  ενέργεια αλλά σχεδόν καθόλου υπερένταση. Οπότε το γνωστό «τρέμουλο» του καφέ δεν υπάρχει για όσους πίνουν τσάι σε φυσιολογικές ποσότητες.

Φυσικά αν πιείτε δεκαπέντε ποτήρια τσαγιού μέσα σε μια μέρα θα νιώσετε υπερένταση αλλά αυτή είναι μια υπερβολική ποσότητα που λίγοι άνθρωποι θα θελήσουν να καταναλώσουν.

 

Επειδή η τεΐνη είναι μια ουσία που δίνει ενέργεια στον οργανισμό μας, καλό είναι να μην πίνουμε πράσινο τσάι μετά τις 4 το μεσημέρι, καθώς έτσι μπορεί να χαλάσουμε την ποιότητα του ύπνου μας.

Για να απολαύσετε όλες τις καλές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού λοιπόν, μπορείτε να πίνετε ένα ποτήρι το πρωί πριν αρχίσετε την ημέρα σας και, ένα ποτήρι το μεσημέρι.

 

Είδατε λοιπόν ότι πραγματικά το τσάι είναι ένα υπέροχο ρόφημα και γευστικά αλλά και για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω. Επιπλέον ας μην ξεχνάμε πως δεν είναι υποκατάστατο του καφέ μόνο για ενήλικες.

Πλέον είναι πολύ συνηθισμένο για παιδιά που πηγαίνουν ακόμα σχολείο να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφέ από μικρή ηλικία. Είναι γνωστό ότι η καφεΐνη κάνει πολύ κακό σε ανθρώπους που ακόμα αναπτύσσονται.

Το τσάι λοιπόν είναι μια καλή εναλλακτική για παιδιά που δυσκολεύονται να ξυπνήσουν το πρωί ή δείχνουν σημάδια κούρασης στα μέσα της ημέρας και χρειάζονται κάτι για να ξυπνήσουν.

Επιπλέον οι έφηβοι που παρουσιάζουν δερματικά προβλήματα θα επωφεληθούν ιδιαίτερα από το πράσινο τσάι καθώς όπως αναφέραμε παραπάνω, οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες βοηθάνε στην καταπολέμηση των δερματικών προβλημάτων.

Ποιο πράσινο τσάι είναι το καλύτερο;

Τώρα λοιπόν που ξέρετε πραγματικά τι θα μπορούσε να σας προσφέρει το πράσινο τσάι, ίσως να σκέφτεστε:

«Μήπως να πάω να αγοράσω κι εγώ;»

Πριν το κάνετε αυτό λοιπόν και διαλέξετε ένα πράσινο τσάι στα τυφλά πρέπει να γνωρίζετε τις διάφορες ποικιλίες του πράσινου τσαγιού και μετά να κάνετε την αγορά σας. Παρακάτω θα αναφέρουμε λίγες προτάσεις.

Μια πολύ γνωστή ποικιλία πράσινου τσαγιού που μπορεί να γνωρίζετε ήδη είναι το τσάι matcha. Το συγκεκριμένο είδος πράσινου τσαγιού είναι ένα από τα πιο ευεργετικά καθώς φτιάχνεται από φρέσκα φύλλα τσαγιού που αλέθονται μέχρι να γίνουν σκόνη. Η γεύση του είναι πλούσια και το ρόφημα είναι πολύ αρωματικό. Δεν είναι το συνηθισμένο πράσινο τσάι που έχετε ήδη δοκιμάσει.

 

Στη συνέχεια υπάρχει το Pearl Jasmine. Το συγκεκριμένο θυμίζει τσάι γιασεμιού στη γεύση αλλά είναι μια ποικιλία πράσινου τσαγιού που μοιάζει με πέρλα στο σχήμα, δηλαδή είναι στρογγυλό.

 

Άλλη μια καλή επιλογή είναι το τσάι σέντσα. Το άρωμα του είναι ελαφρύ και η γεύση του πλούσια.

 

Όπως είδαμε, το πράσινο τσάι είναι ένα ρόφημα που προσφέρει πολλά πράγματα στον άνθρωπο αλλά και που έρχεται σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων, αρωμάτων και ποιοτήτων.

Μην ξεχνάτε λοιπόν, να πίνετε το τσάι σας.

Τσάγια χωρίς καφεΐνη – Τι πρέπει να γνωρίζει κανείς;

 

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


You've just added this product to the cart: