Πως φτιάχνω σοκολάτα ρόφημα; Εύκολα tips και γευστικές συνταγές

Πως φτιάχνω σοκολάτα ρόφημα; Εύκολα tips και γευστικές συνταγές

Eνα από τα πιο γευστικά ροφήματα σοκολάτας που μπορείς να καταναλώσεις τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Ιδιαίτερα η ζεστή σοκολάτα αποτελεί το αγαπημένο ρόφημα μας κατά τους χειμερινούς μήνες. Μικροί και μεγάλοι το απολαμβάνουν σε μαγαζιά αλλά και στο σπίτι. Μας γεμίζει ζεστά και γλυκά συναισθήματα.

Κάνεις λοιπόν δεν μπορεί να αντισταθεί στο ρόφημα σοκολάτας. Μας ζεσταίνει σωματικά και ψυχικά και μας γεμίζει γλύκα και σίγουρα μας ηρεμεί μετά από μια δύσκολη μέρα.

Εμείς συγκεντρώσαμε εύκολες και πεντανόστιμες συνταγές για να την φτιάξεις στο σπίτι σου και να την απολαύσεις μόνος σου ή με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Αναλυτικά θα βρεις τις αναλογίες, τα συστατικά και όλη την διαδικασία για να φτιάξεις το τέλειο ρόφημα σοκολάτας.

Πρώτη συνταγή: Ζεστή σοκολάτα ρόφημα με νερό και μπαχαρικά

Αν αγαπάς της σοκολάτα και ιδιαίτερα το ρόφημα σοκολάτας τότε η συνταγή αυτή θα σε ενθουσιάσει. Μπορεί η κλασική συνταγή παρασκευής ροφήματος σοκολάτας να περιλαμβάνει γάλα αλλά μπορεί εύκολα να γίνει και με νερό. Θα χρειαστείς μια σοκολάτα, κακάο και νερό. Πολλοί τονίζουν πως η σοκολάτα απελευθερώνει καλύτερα τα αρώματα της στο νερό παρά στο γάλα και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν θέλουμε να απολαύσουμε την τέλεια σοκολάτα.

Σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου η σοκολάτα είναι από τα αγαπημένα τους ροφήματα, συνηθίζουν να φτιάχνουν με νερό το ρόφημα σοκολάτας τους και όχι με γάλα. Σίγουρα κάτι παραπάνω ξέρουν. Επίσης μπορείς να προσθέσεις ιδιαίτερα μπαχαρικά που θα δώσουν παραπάνω ένταση στην σοκολάτα σου. Τέτοια, είναι το τσίλι, το πιπέρι, το αλάτι και η κανέλα.

Το νερό που θα χρησιμοποιήσεις καλύτερα να είναι εμφιαλωμένο και αυτό προκειμένου να αναδειχθεί περισσότερο η γεύση της σοκολάτας. Το νερό θέλουμε να είναι γευστικό και μεταλλικό. Οι αναλογίες και τα συστατικά για το τέλειο ρόφημα σοκολάτας με νερό είναι οι ακόλουθες:

Υλικά και αναλογίες

  • 500 ml + 60 ml νερό (εμφιαλωμένο κατά προτίμηση)
  • 1 κουταλιά της σούπας κακάο
  • 125 γραμμάρια σοκολάτας με περιεκτικότητα περίπου 60% σε κακάο
  • 2 κουταλιές ζάχαρη ή όση μας αρέσει ( μπορείς να μην προσθέσεις και καθόλου)
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 5-6 καρφάκια γαρύφαλλο
  • Και αν θες να το κάνεις έξτρα ιδιαίτερο 4-5 κόκκους πιπέρι ή λίγο αλάτι

Η διαδικασία

Αρχικά, σπας την σοκολάτα σε μικρά  κομμάτια μέσα σε ένα σκεύος που να αντέχει την υψηλή θερμοκρασία , καθώς αυτό μετά θα το ζεστάνεις. Μετά βάζεις μέσα σε ένα άλλο σκεύος το νερό με τα αρωματικά που έχεις επιλέξει και τη ζάχαρη και τα αφήνεις να βράσουν για 3-4 λεπτά. Στην συνέχεια προθέσεις το κακάο και το ανακατεύεις μέχρι να διαλυθεί. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, το περνάς από σήτα ώστε να μην πέσουν τα μπαχαρικά και έπειτα το ρίχνεις μέσα στο σκεύος με τα κομμάτια σοκολάτας.  Ανακατεύεις καλά για να γίνουν όλα ένα ενιαίο μείγμα και σερβίρεις στην αγαπημένη σου κούπα. Το επιπλέον νερό το βάζουμε γιατί θα έχουμε εξάτμιση με το βράσιμο των τριών λεπτών.

Το ρόφημα σοκολάτας είναι έτοιμο να το απολαύσεις ενώ μπορείς να προσθέσεις κρεμά γάλακτος ή σαντιγί και για ένα επιπλέον τραγανό και σοκολατένιο στοιχειό μπορείς να προθέσεις σταγόνες σοκολάτας.

Δεύτερη συνταγή: Ζεστή σοκολάτα ρόφημα χωρίς γλουτένη

Στην συνταγή αυτή θα χρησιμοποιήσουμε γάλα, αλλά γάλα σόγιας ή γάλα αμυγδάλου ή καρύδας. Όποιο σου αρέσει περισσότερο και καταναλώνεις στην καθημερινότητα σου. Παρακάτω θα βρεις τα υλικά που χρειάζονται για να φτιάξεις το ρόφημα σοκολάτας χωρίς γλουτένη.

Υλικά

480 γραμμάρια γάλα σόγιας( ή όποιο άλλο γάλα επιθυμείς)

2-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική( μπορείς να βάλεις και καστανή)

4 κουταλιές της σούπας  κακάο σε σκόνη

50 γραμμάρια κουβερτούρα

Η διαδικασία

Μέσα σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνεις το γάλα και αφαιρείς το μισό και το κρατάς ζεστό σε μια κούπα. Στο υπόλοιπο γάλα που βρίσκεται μέσα στην μικρή κατσαρόλα ρίξε τη ζάχαρη, όση εσύ θες, το κακάο και ξεκινάς να ζεσταίνεις το μείγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση ανακατεύοντας συχνά με ένα σύρμα ώστε να διαλυθούν όλα τα συστατικά και να δημιουργεί ένα βελούδινο μείγμα.

Στην συνέχεια, χαμηλώνεις τη φωτιά και ζεσταίνεις το μείγμα για ακόμη 2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά και να διαλυθεί τελείως το κακάο. Αφού διαλυθεί το κακάο αφαιρείς από την φωτιά και προσθέτεις την σοκολάτα και ανακατεύεις μέχρι να λιώσει.  Τέλος, προσθέτεις το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύεις μέχρι να γίνει ένα με τα υπόλοιπα υλικά.

Για το σερβίρισμα μπορείς να προσθέσεις σαντιγί, τριμμένη σοκολάτα και λίγη πραλίνα φουντουκιού που δίνει ιδιαίτερο άρωμα. Να θυμάσαι πως κάθε γάλα έχει την δική του γεύση και αυτό επηρεάζει και το τελικό ρόφημα, για αυτό και σε συμβουλεύουμε να επιλέξεις το γάλα της αρεσκείας σου.

Τρίτη συνταγή: Ζεστή κλασική σοκολάτα ρόφημα με γάλα ή κρέμα γάλακτος

Η συνταγή αυτή είναι κλασική αλλά γευστικότατη και σίγουρα θα κλέψει τις εντυπώσεις και θα σε γλυκάνει. Θα χρειαστείς κατά βάση κουβερτούρα και γρήγορα, μέσα σε λίγα λεπτά, θα έχεις φτιάξει το τέλειο χειμερινό ρόφημα για μικρούς και μεγάλους.

Υλικά και αναλογίες για δύο άτομα

  • 1½ φλιτζάνι πλήρες γάλα
  • 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 2 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας για το άρωμα
  • 250 γραμμάρια κουβερτούρα ή μαύρη σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο 60% ή 70% (κομμένη σε κομματάκια)

Η διαδικασία

Μέσα σε ένα κατσαρολάκι ρίξε το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Έπειτα πρόσθεσε την ζάχαρη, λευκή ή καστανή, το αλάτι και το εκχύλισμα βανίλιας. Για τη ζεστή σοκολάτα, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το μείγμα το οποίο δε θέλουμε να βράσει. Θέλουμε το μείγμα να ζεσταθεί τόσο ώστε να ανακατευτούν καλά τα υλικά μεταξύ τους. Μόλις αρχίσουν να δημιουργούνται φουσκαλίτσες στα πλαϊνά της κατσαρόλας, την αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας.

Ανακατεύεις συνεχώς μέχρι να λιώσουν όλα τα κομμάτια και να ομογενοποιηθούν με το υπόλοιπο μείγμα. Εάν θες μπορείς να έχεις στο μάτι το σκεύος αλλά χωρίς να είναι αναμμένο, μονό με την ζεστή που είχε από πριν θα σε βοηθήσει στο ανακάτεμα. Αν δυσκολεύεσαι μπορείς να το ζεστάνεις και πάλι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ώστε η σοκολάτα να λιώσει καλά.

Σερβίρεις σε μια κούπα την ζεστή σοκολάτα και προσθέτεις ότι επιθυμείς. Σαντιγί, τριμμένη σοκολάτα, τρούφα σοκολάτας και ότι εσύ θες.

Τα πιο χρήσιμα tips για το τέλειο ρόφημα ζεστής σοκολάτας

Η ζεστή σοκολάτα και πιο συγκεκριμένα το ρόφημα ζέστης σοκολάτας κρύβει κάποια μυστικά που αν τα γνωρίζεις πάντα θα φτιάχνεις πεντανόστιμη ζεστή σοκολάτα που όλοι οι φίλοι σου θα λαχταρούν.

Μπορείς, αρχικά αντί για κομματάκια σοκολάτας, να χρησιμοποιήσεις υψηλής ποιότητας και χωρίς ζάχαρη κακάο σε σκόνη. Τρεις με τέσσερις κουταλιές της σούπας κακάο στην ποσότητα γάλακτος της συνταγής είναι αρκετές. Το ρόφημα θα είναι εξίσου γευστικό και μπορείς να το φτιάχνεις ακόμα και όταν δεν έχεις προμηθευτεί την αγαπημένη σου σοκολάτα.

Μπορείς εύκολα να φτιάξεις και vegan/νηστίσιμο ρόφημα ζεστής σοκολάτας, όπως σου αναφέραμε και με μια από τις παραπάνω συνταγές απλά αντί για γάλα αγελάδας θα χρησιμοποιήσεις γάλα σόγιας, ή γάλα αμυγδάλου ή καρύδας. Αν θες να έχει το ρόφημα σοκολάτας σου αυτήν την παχύρευστη υφή και σύσταση αντί για κρέμα γάλακτος μπορείς να προσθέσεις μια κουταλιά του γλυκού corn flour. Φυσικά και στο κλασικό ρόφημα αν θες ένα πιο πλούσιο και βελούδινο αποτέλεσμα προτίμησε κρέμα γάλακτος αντί για γάλα.

Αντί για ζάχαρη μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο ρόφημα σοκολάτας σου, για να δώσεις έξτρα γλυκύτητα και γεύση, μέλι ή ακόμα και σιρόπι σφενδάμου (maple syrup). Η ποσότητα είναι δύο με τρία κουταλάκια του γλυκού ώστε να κάνεις και πιο αρωματική τη ζεστή σοκολάτα σου.

Προτιμάμε τη μαύρη σοκολάτα όταν θέλουμε να φτιάξουμε ρόφημα ζέστης σοκολάτας καθώς έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο. Ενώ αν θες να φτιάξεις μια αυθεντική γαλλική σοκολάτα, πλούσια σε υφή και σε άρωμα, τότε η μαύρη σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο, αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή.

Η κουβερτούρα αποτελεί φυσικά μια ακόμη επιλογή που την βρίσκουμε εύκολα και είναι αρκετά οικονομική. Λιώνει πολύ εύκολα και μας προσφέρει ένα εξαιρετικά νόστιμο ρόφημα ζεστής σοκολάτας. Η σύσταση της την κάνει περά από το να λιώνει εύκολα και να μην σχηματίζει κομματάκια. Αυτό οφείλεται στην μεγάλη περιεκτικότητας της σε βούτυρο κακάο. Το ρόφημα ζεστής σοκολάτας θέλει κάλο ανακάτεμα σε κάθε συνταγή και υπομονή για να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά μεταξύ τους και να έχουμε μια βελούδινη σοκολάτα.

Αναφορικά με τα μπαχαρικά και τα αρωματικά αυτά παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο και μπορούν να προστεθούν ανάλογα με τα γούστα σου. Η κανέλα, η βανίλια, το μοσχοκάρυδο, λίγο λικέρ, καφές, πιπέρι και αλάτι είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που μπορείς να κάνεις κατά την παρασκευή του ροφήματος σοκολάτας σου. Το εκχύλισμα βανίλιας είναι το πιο διάσημο αλλά οι προτάσεις και ιδέες είναι πραγματικά αναρίθμητες. Τόλμησε να δοκιμάσεις και να πειραματιστείς.

Ακόμη και το κάστανο μπορεί να δώσει μια ιδιαίτερη γεύση και άρωμα στο ρόφημα σου. Ενώ αν αγαπάς τις ιδιαίτερες γεύσεις και τους πιο τολμηρούς συνδυασμούς και είσαι λάτρης των καυτερών, μια πικάντικη εκδοχή της σοκολάτας είναι αυτή με προσθήκη μπαχαρικών, όπως το τσίλι και κόκκων κόκκινου πιπεριού.

Το ρόφημα ζέστης σοκολάτας το αγαπάμε όλοι και ειδικά το χειμώνα λατρεύουμε να το απολαμβάνουμε κάτω από την ζεστή μας κουβέρτα. Ελπίζουμε λοιπόν να σου δώσαμε όμορφες συνταγές και ιδιαίτερες προτάσεις και tips για να δημιουργήσεις το τέλειο ρόφημα σοκολάτας.

Προϊόντα πού είσαι σε ενδιαφέρουν

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


You've just added this product to the cart: