Τι να πίνω αντί για καφέ – 4 εναλλακτικές λύσεις

Τι να πίνω αντί για καφέ – 4 εναλλακτικές λύσεις

Κατά μέσο όρο, ο άνθρωπος καταναλώνει δύο κούπες καφέ την ημέρα… 2 κούπες όμως γεμάτες καφεΐνη!

Αρκετοί ξέρουν τις βλαβερές της επιπτώσεις στον οργανισμό και έτσι, για αυτούς που ρωτάνε

“Τι να πίνω αντί για καφέ;” εδώ έχουμε κάποιες εναλλακτικές λύσεις αντί της κατανάλωσης καφέ, καθώς και τα πλεονεκτήματά τους.

Ποιές είναι οι επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ;

Τι να πίνω αντί για καφέ; Τι κερδίζω έτσι; …Ας τα δούμε όλα

Ποιές είναι οι επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης καφέ;

 Νευρικότητα

Είναι γνωστό πως η καφεΐνη αυξάνει τη νευρικότητα.

Λειτουργεί αναστέλλοντας τις επιδράσεις της αδενοσίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι.

Ωστόσο, σε υψηλότερες δόσεις, αυτές οι επιδράσεις μπορεί να γίνουν πιο έντονες, οδηγώντας σε άγχος και νευρικότητα.

Στην πραγματικότητα, η αγχώδης διαταραχή που προκαλείται από την καφεΐνη είναι ένα από τα τέσσερα σύνδρομα που σχετίζονται με την καφεΐνη που αναφέρονται στο Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), το οποίο δημοσιεύεται από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία.

Αϋπνία

Ένα από τα πιο γνωστά χαρακτηριστικά του καφέ είναι η ικανότητά του να μας κρατάει ξύπνιους.

Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να δυσκολέψει τον επαρκή ύπνο.

Η κατανάλωση καφέ φαίνεται να παρατείνει το χρόνο που χρειάζεται για να αποκοιμηθεί κανείς, σύμφωνα με μελέτες. Μπορεί επίσης να μειώσει τον συνολικό χρόνο ύπνου, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Πεπτικά προβλήματα

 Η απελευθέρωση της γαστρίνης, μιας ορμόνης που παράγεται από το στομάχι που επιταχύνει τη δράση του παχέος εντέρου, πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για την καθαρτική δράση του καφέ.

Ο καφές, ωστόσο, φαίνεται να αυξάνει τις κινήσεις του εντέρου ενισχύοντας την περισταλτικότητα ή τις συσπάσεις που μεταφέρουν την τροφή μέσω του πεπτικού συστήματος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορα πεπτικά προβλήματα.

Μυϊκά προβλήματα

 Η μεγάλη κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει ραβδομυόλυση, μια σοβαρή πάθηση, όπου οι μυϊκές ίνες εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας σε νεφρική ανεπάρκεια και διάφορα άλλα σοβαρά προβλήματα.

Οι συχνές αιτίες της ραβδομυόλυσης περιλαμβάνουν τραύμα, λοίμωξη, κατάχρηση ναρκωτικών, μυϊκή καταπόνηση και δαγκώματα από δηλητηριώδη φίδια ή έντομα.

Εξάρτηση από την καφεΐνη

 Παρά το γεγονός ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει πολλές κούπες καφέ την ημέρα, είναι αδύνατο να αγνοήσουμε ότι έχει τη δυνατότητα να γίνει εθιστικός.

Ειδικά σε υψηλές δόσεις, μπορεί να προκαλέσει ψυχολογική ή σωματική εξάρτηση.

Ωστόσο, καθώς αναφερόμαστε σε εξάρτηση, σύμφωνα με μια ολοκληρωμένη έρευνα, παρόλο που ο καφές διεγείρει συγκεκριμένες χημικές ουσίες του εγκεφάλου με τον ίδιο τρόπο που διεγείρουν η κοκαΐνη και οι αμφεταμίνες, δεν προκαλεί τον ίδιο τύπο εθισμού.

Γι’ αυτούς τους παραπάνω λόγους, είναι ευκόλως κατανοητό το γεγονός ότι παρόλο που ο καφές είναι συνήθεια καθημερινή για τους περισσότερους, οι αρνητικές επιπτώσεις του μπορεί να αποδειχθούν επιβλαβείς.

Υπάρχουν πολλαπλές εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες μπορούν να αντικαταστήσουν την κούπα καφέ που κανονικά θα πίναμε. Ποιες είναι όμως αυτές οι επιλογές;

Τι να πίνω αντί για καφέ

 Ζεστή σοκολάτα

Μια ζεστή σοκολάτα είναι για πολλούς συχνή επιλογή ροφήματος. Μπορεί πολύ εύκολα να αντικαταστήσει σε μια έξοδό σας την κούπα καφέ, και παράλληλα να επιδράσει θετικά στον οργανισμό σας, σε σχέση με τον ίδιο τον καφέ.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα μιας ζεστής σοκολάτας;

 Βελτίωση της υγείας της καρδιάς

Το κακάο είναι το βασικό συστατικό της ζεστής σοκολάτας, η οποία περιέχει πολλά σημαντικά στοιχεία, όπως αντιοξειδωτικά, φλαβονόλες και φυτοστερόλες, που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης στο αίμα, προλαμβάνοντας καρδιακές παθήσεις, στεφανιαία νόσο και καρδιακές προσβολές.

Σε μια έρευνα του Χάρβαρντ, αποδεικνύεται το όφελος της σοκολάτας έναντι της κολπικής μαρμαρυγής.

Άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να αποκλειστούν με την τακτική πρόσληψη ζεστού κακάο, όπως αποδεικνύεται από τις εκθέσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας.

Ενίσχυση εγκεφαλικής λειτουργίας

Σύμφωνα με την κοινή έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις και του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, οι επιστήμονες απέδειξαν επιτυχώς ότι η ζεστή σοκολάτα ωφελεί στην ενίσχυση της εγκεφαλικής δύναμης.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως οι φλαβανόλες του κακάο αυξάνουν τα επίπεδα οξυγόνου του εγκεφάλου, ενισχύοντας έτσι τον μεταβολισμό του εγκεφάλου.

Ως εκ τούτου, όλοι οι νευρώνες ενεργοποιούνται με καλύτερο ρυθμό όταν πίνεται το επεξεργασμένο κακάο με φλαβονοειδή.

Αντιοξειδωτικά

Το κακάο περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών του σώματος. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν από τη γήρανση, τις καρδιακές παθήσεις, ακόμη και τον καρκίνο.

Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, οι πολυφαινόλες, οι φλαβαν-3- όλες και η προκυανιδίνη που βρίσκονται στη σκόνη ζεστής σοκολάτας δημιουργούν αντιοξειδωτικά.

Όλα αυτά τα βιολογικά συστατικά πολυφαινόλης, με τη μορφή μορίων ζεστής σοκολάτας, έχουν αποδειχθεί πως περιέχουν αντιοξειδωτικές ικανότητες.

 

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι ένα από τα δημοφιλέστερα είδη τσαγιών και εναλλακτικών λύσεων για τον καφέ, καθώς περιέχουν μικρή ποσότητα καφεΐνης.

Μπορείτε να το βρείτε σε οποιοδήποτε σχεδόν μαγαζί βρεθείτε, κάτι το οποίο διευκολύνει την αντικατάσταση μιας κούπας καφέ, με ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι.

Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού;

 Ενίσχυση εγκεφαλικής λειτουργίας

Το πράσινο τσάι, όπως και ο καφές, μπορεί να σας κρατήσει σε εγρήγορση. Ωστόσο, έχει περισσότερα οφέλη κι ένα από αυτά είναι να βοηθάει στην ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Το βασικό ενεργό συστατικό είναι η καφεΐνη, η οποία είναι γνωστό διεγερτικό.

Δεν περιέχει τόσο καφεΐνη όσο ο καφές, αλλά αρκεί για να παράγει ενέργεια, χωρίς να προκαλεί τα ενοχλητικά αποτελέσματα που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση καφέ.

Αύξηση καύσης λίπους

Σύμφωνα με έρευνες, το πράσινο τσάι μπορεί να αυξήσει την καύση λίπους και να τονώσει το μεταβολισμό.

Η μικρή ποσότητα καφεΐνης που περιέχει το πράσινο τσάι μπορεί επίσης να βελτιώσει τη φυσική απόδοση, κινητοποιώντας τα λιπαρά οξέα από τον λιπώδη ιστό και καθιστώντας τα διαθέσιμα για χρήση ως ενέργεια.

Ενίσχυση πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων

 Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Το πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι βελτιώνει αρκετούς από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για αυτές τις ασθένειες, όπως τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και LDL χοληστερόλης.

Smoothie

 Τα smoothies μπορούν να αντικαταστήσουν εύκολα σε μια έξοδό σας τον καφέ.

Είναι μια δροσερή και λαχταριστή επιλογή, και αποτελούνται από πολτοποιημένα φρούτα και λαχανικά, χυμούς, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς και σπόρους και/ή από γαλακτοκομικό ή μη γαλακτοκομικό γάλα.

Σε τι ωφελεί η κατανάλωση ενός smoothie;

Βοήθεια στην πέψη

 Τα πράσινα smoothies, συγκεκριμένα, περιέχουν πολλά πράσινα φυλλώδη λαχανικά προσθέτουν απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα στο πρωινό και βοηθούν στην πέψη.

Οι φυτικές ίνες που παρέχονται σε αυτά τα ροφήματα πολλαπλασιάζουν τα οφέλη από ένα νόστιμο πρωινό, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η αντικατάσταση μιας κούπας καφέ για πρωινό από ένα smoothie μπορεί να είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Ενίσχυση ανοσίας

Η ανοσία αναφέρεται στην ικανότητα του σώματος να καταπολεμά παθογόνα και ασθένειες.

Ένα smoothie φτιαγμένο από συστατικά που περιλαμβάνουν θρεπτικές ουσίες όπως φρούτα και λαχανικά, βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βελτίωση υγείας των οστών

 Τα smoothies με το σπανάκι, τα πράσινα λαχανικά και τα εσπεριδοειδή ως κύρια συστατικά είναι πλούσια σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

Κάποια από αυτά είναι το ασβέστιο, η βιταμίνη D3 και η βιταμίνη Κ.

Έτσι, για καλύτερο πρωινό, αντί για μια κούπα καφέ δοκιμάστε ένα  δροσερό smoothies που θα κρατήσουν τα οστά σας γερά και θα σας δώσουν ενέργεια.

Χυμός πορτοκαλιού

Τέλος, μια ακόμη επιλογή για το τι να πίνει κανείς αντί για καφέ, είναι ο χυμός πορτοκαλιού. Ο χυμός πορτοκαλιού είναι ιδιαίτερα θρεπτικός και παρέχει ένα κύμα ενέργειας. Ακριβώς αυτό που πρέπει σε ένα πρωινό ή απογευματινό.

Τα πορτοκάλια περιέχουν υψηλά επίπεδα φλαβονοειδή, βιταμίνη C και B9 και είναι αντιοξειδωτικά. Ανάμεσα στα πολλά θρεπτικά συστατικά του, το πορτοκάλι μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μας υγιεινή πρόσληψη καλίου, μαγνησίου, βιταμινών Α και Ε και σιδήρου.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός χυμού πορτοκαλιού;

Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος

 Ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω των υψηλών επιπέδων βιταμίνης C.

Τα πορτοκάλια είναι επίσης γνωστό ότι περιέχουν ασκορβικά οξέα, ένα συστατικό του κολλαγόνου, το οποίο βοηθά τα κύτταρα να αναζωογονηθούν και να προωθήσουν την ανάπτυξη των ιστών στο σώμα μας. Μέσω αυτών των δύο θρεπτικών συστατικών, ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας και στην καταπολέμηση ασθενειών.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ένα ποτήρι χυμού πορτοκαλιού προσφέρει έως και το διπλάσιο της βιταμίνης C που χρειάζεται το σώμα μας καθημερινά. Άρα, σε αυτή την περίπτωση, προτιμάται περιορισμένη αλλά τακτική πρόσληψη.

Προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος

 Τα πορτοκάλια περιέχουν βιταμίνη Β9 και φυλλικό οξύ, τα οποία βοηθούν στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και προάγουν την κυκλοφορία του αίματος και τον καθαρισμό.

Η κατανάλωση δύο ποτηριών φυσικού χυμού πορτοκαλιού την ημέρα για έναν μήνα, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να ενισχύσει την εσωτερική επένδυση των αιμοφόρων αγγείων.

Πρόληψη νεφρικών παθήσεων

 Τα πορτοκάλια έχουν σημαντικά επίπεδα ασβεστίου και καλίου, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή πετρών στα νεφρά.

Η πέτρα στα νεφρά συνήθως προκαλείται από μια ανισορροπία στα επίπεδα του οξαλικού και του ασβεστίου. Καταναλώνοντας αρκετό ασβέστιο σε μια καθημερινή διατροφή μπορεί να διατηρηθεί ένας φυσιολογικός σχηματισμός οξαλικών στα νεφρά και ως εκ τούτου έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει τις πέτρες στα νεφρά.

 

Οι εναλλακτικές είναι πολλές και οι επιλογές πολλαπλές. Για τον κάθε ένα που θα ήθελε να αντικαταστήσει αυτό το καθημερινό του ρόφημα με κάτι πιο υγιεινό και ωφέλιμο, η λύση είναι εύκολη!

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


You've just added this product to the cart: