Τσάγια χωρίς καφεΐνη – Τι πρέπει να γνωρίζει κανείς;

Τσάγια χωρίς καφεΐνη

Τσάγια χωρίς καφεΐνη – Τι πρέπει να γνωρίζει κανείς;

Κατά μέσο όρο, καταναλώνονται 3 με 4 φλυτζανια τσαγιού την ημέρα παγκοσμίως. Το τσάι είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο, μετά το νερό. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ανθρώπων ξεχνάει πως τα περισσότερα είδη τσαγιού περιέχουν καφεΐνη και η συχνή χρήση τους μπορεί να φανεί επιβλαβής.

Ποια είναι, λοιπόν, τα τσάγια χωρίς καφεΐνη; Ποια είναι τα οφέλη των τσαγιών χωρίς καφεΐνη;

Τι είναι η καφεΐνη;

Αρχικά, πριν μιλήσουμε για τσάγια χωρίς καφεΐνη, θα πρέπει να γνωρίζουμε τι είναι η καφεΐνη και τι σημαίνει η χρήση της σε καθημερινή βάση για την υγεία μας.

Η καφεΐνη είναι διεγερτικό, που σημαίνει ότι αυξάνει τη δραστηριότητα στον εγκέφαλο και το νευρικό μας σύστημα. Επίσης, αυξάνει την κυκλοφορία χημικών ουσιών στο σώμα, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη.

Τι μπορεί να προκαλέσει η καφεΐνη;

Ποιοι είναι οι λόγοι για να επιλέξει κανείς τσάγια χωρίς καφεΐνη; Η καφεΐνη σε μικρές δόσεις μπορεί να μας βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας και συγκέντρωσης. Ωστόσο, όταν παρατηρούνται υψηλές και συχνές δόσεις, μπορεί να προκαλέσει άγχος και να δυσκολέψει στον ύπνο.

Όπως και πολλά άλλα φάρμακα, η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαζόμαστε όλο και περισσότερες δόσεις κάθε φορά.

Κάποια άλλα από τα συμπτώματα μετά από συστηματική κατανάλωση καφεΐνης είναι:

● άγχος και ευερεθιστότητα
● χέρια που τρέμουν
● αϋπνία
● συχνουρία
● αφυδάτωση
● ζάλη και πονοκεφάλους
● ταχυκαρδίες
● ανησυχία και διέγερση

Η καφεΐνη δεν υπάρχει μόνο στον καφέ, αλλά και στους λοβούς κακάο, ενεργειακά ποτά και το τσάι.

Τι σημαίνει τσάι με καφεΐνη;

Τι καθορίζει το πόση καφεΐνη έχει ένα τσάι; Η καφεΐνη στο τσάι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

● Το είδος του φύλλου τσαγιού που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή. Σε αντίθεση με τα ολόκληρα φύλλα, τα σπασμένα φύλλα τσαγιού, όπως αυτά που περιέχονται σε φακελάκια τσαγιού, συχνά προσδίδουν περισσότερη καφεΐνη όταν παρασκευάζονται.

● Η ποσότητα τσαγιού που χρησιμοποιήθηκε. Τα περισσότερα φύλλα τσαγιού σημαίνουν περισσότερη απελευθέρωση καφεΐνης. Όσον αφορά τα φακελάκια τσαγιού, αυτά περιέχουν μια τυπική ποσότητα φύλλων τσαγιού, οπότε, όσα περισσότερα χρησιμοποιούνται, τόση περισσότερη καφεΐνη θα προστίθεται στο φλιτζάνι.

● Ο χρόνος που βράζει το τσάι. Όσο περισσότερο χρόνο περνούν τα φύλλα τσαγιού σε βραστό νερό, τόσο περισσότερη καφεΐνη παράγουν.

● Η θερμοκρασία του νερού στο τσάι. Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη αυξάνεται καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία, επειδή το ζεστό νερό απελευθερώνει την καφεΐνη από τα φύλλα πιο γρήγορα.

Πόση καφεΐνη υπάρχει σε ένα φλιτζάνι τσάι;

Σε ένα φλιτζάνι μαύρου τσαγιού υπάρχουν περίπου 47 mg καφεΐνης. Η ποσότητα μπορεί να αυξομειωθεί κατά πολύ, καθώς σε ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού μπορεί η περιεκτικότητα να είναι από 20 mg έως 45 mg. Ποσότητα λίγο σημαντική και για αυτό άλλωστε μπαίνουν και στο παιχνίδι τα τσάγια χωρίς καφεΐνη.

Ποια τσάγια περιέχουν καφεΐνη;

Μια συχνή ερώτηση είναι ποια τσάγια δεν περιέχουν καφεΐνη. Πριν δούμε αυτήν τη λίστα, είναι καλό γνωρίζουμε ποια είδη περιέχουν καφεΐνη δεν περιέχουν όλα τα τσάγια καφεΐνη, ώστοσο τα παρακάτω είναι από τις πιο συνηθισμένες μορφές τσαγιού με καφεΐνη που μπορείτε να αποφύγετε, σε περίπτωση που δεν θέλετε να καταναλώσετε κάποια ποσότητα καφεΐνης.

● Μαύρο τσάι
Το μαύρο τσάι περιέχει περίπου 40 έως 70 mg καφεΐνης ανά κούπα, ενώ ο καφές έχει περίπου 95 έως 200 mg. Σε περίπτωση που καταναλώνετε το μαύρο τσάι σε μεγάλη κούπα ή φλιτζάνι, το τσάι αυτό θα μπορούσε να αντικαταστήσει την καθημερινή κούπα καφέ σας.

● Πράσινο τσάι
Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη του πράσινου τσαγιού πέφτει σε μεσαία κλίμακα με 35 έως 45 gm ανά κούπα. Αν και είναι σίγουρα λιγότερο από το μαύρο τσάι, εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από άλλα είδη τσαγιού, όπως το λευκό τσάι. Το πράσινο τσάι είναι μια πιο ήπια πηγή διεγερτικών. Εάν θέλετε να μειώσετε σημαντικά την κατανάλωση καφεΐνης σας αλλά δεν θέλετε να την εξαλείψετε εντελώς, το πράσινο τσάι είναι μια καλή επιλογή για εσάς.

● Τσάι Oolong
Το τσάι Oolong είναι ένα γνωστό παραδοσιακό κινέζικο τσάι με μια γεύση διαφορετική από τις άλλες από οποιοδήποτε άλλο είδος τσαγιού.. Η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη είναι μεταξύ της ποσότητας του μαύρου και του πράσινου τσαγιού, δηλαδή περίπου με 37 έως 55 mg ανά κούπα.

● Λευκό τσάι
Με περίπου 15 έως 30 mg καφεΐνης ανά κούπα, αυτό το είδος τσαγιού περιέχει τη λιγότερη ποσότητα καφεΐνης από οποιοδήποτε άλλο τσάι. Επειδή είναι το λιγότερο επεξεργασμένο, το λευκό τσάι θεωρείται ένα από τα πιο ευαίσθητα είδη τσαγιού.

● Τσάι Matcha
Ένα από τα πιο γνωστά είδη τσαγιού με περιεκτικότητα καφεΐνης είναι το τσάι Matcha. Δεν είναι περίεργο που είναι ένα από τα πιο δημοφιλή, καθώς πολλοί το αντικαθιστούν και με τον καφέ τους. Το matcha περιέχει 19 με 44 mg ανά κούπα.

Ποιά είναι τα τσάγια χωρίς καφεΐνη;

Είδαμε παραπάνω ποια τσάγια έχουν καφεΐνη και μπορείτε να αποφύγετε σε περίπτωση που δεν θέλετε να την καταναλώσετε. Ωστόσο, πάμε τώρα να δούμε τσάγια που δεν έχουν καφεΐνη και τις υπόλοιπες επιλογές που υπάρχουν.

● Τσάι μέντας
Το πρώτο και πιο γνωστό ίσως τσάι χωρίς καφεΐνη, είναι το τσάι μέντας.. Τα φύλλα Mentha piperita χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τσαγιού μέντας. Η μέντα έχει μια ξεχωριστή γεύση και άρωμα που χρησιμοποιείται συχνά σε ροφήματα, γλυκά και άλλα γεύματα, ειδικά κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Οφέλη τσαγιού μέντας:
1. Βοήθεια στα στομαχικά προβλήματα
2. Ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης
3. Ανακούφιση από πονοκεφάλους
4. Ανακούφιση από μυϊκούς πόνους και πόνους της περιόδου
5. Αντιιικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες

● Τσάι χαμομηλιού

Ένα άλλο εξίσου γνωστό τσάι χωρίς καφεΐνη, είναι το τσάι χαμομηλιού που παρασκευάζεται από φύλλα Asteraceae/Compositae. Όπως και άλλα αφεψήματα από βότανα, δεν υπάρχει καφεΐνη στο τσάι χαμομηλιού και υπάρχουν άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία που προκύπτουν από την κατανάλωση τσαγιού χαμομηλιού.

Τα φλαβονοειδή είναι ενώσεις που βρίσκονται στο χαμομήλι. Τα φλαβονοειδή είναι ένα είδος θρεπτικής ουσίας που βρίσκεται σε πολλά φυτά και παίζουν σημαντικό ρόλο στις θεραπευτικές ιδιότητες του χαμομηλιού.

Οφέλη τσαγιού χαμομηλιού:

1. Ανακούφιση από πόνους της περιόδου
2. Βοηθά στον ύπνο και τη χαλάρωση
3. Μείωση του σακχάρου στο αίμα
4. Επιβράδυνση ή πρόληψη της οστεοπόρωσης
5. Μείωση της φλεγμονής
6. Αντιμετώπιση συμπτωμάτων κρυολογήματος

● Τσάι εχινάκεια
Τρίτο στη λίστα από τσάγια χωρίς καφεΐνη, είναι η εχινάκεια. Είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως για την παρασκευή φυτικών συμπληρωμάτων, αιθέριων ελαίων, τσαγιού και φυτικών θεραπειών. Το τσάι παρασκευάζεται με έγχυση των λουλουδιών και των φύλλων του φυτού εχινάκειας σε ζεστό νερό.

Το φυτό εχινάκεια είναι επίσης κοινώς γνωστό ως το αμερικανικό κωνοφόρα ή το απαλό μωβ κωνοφόρα. Η εχινάκεια ανήκει επίσης στην οικογένεια Asteraceae, η οποία περιλαμβάνει και φυτά μαργαρίτας.

Οφέλη τσαγιού εχινάκεια:
1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
2. Αποτρέπει μολύνσεις – περιέχει αντιβακτηριδιακές ουσίες
3. Ανακουφίζει από τον πόνο
4. Βελτιώνει τη διάθεση
5. Καταπραΰνει τις αναπνευστικές παθήσεις

● Τσάι τζίντζερ

Στη συνέχεια, το τζίντζερ αποτελεί ένα εξίσου γνωστό τσάι χωρίς καφεΐνη και είναι εγγενές στην Ασία και προέρχεται από την οικογένεια Zingiberaceae.

Η ρίζα του προσθέτει γεύση σε πολλά είδη κουζίνας, αλλά είναι επίσης ένα αρχαίο φυτικό φάρμακο για μια σειρά από παθήσεις. Η κατανάλωση τσαγιού τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει με τα πάντα, από την ασθένεια κίνησης έως την πρόληψη του καρκίνου.

Οφέλη τσαγιού τζίντζερ:

1. Ναυτία
2. Πρωινή ναυτία εγκυμοσύνης
3. Ναυτία από χημειοθεραπείες
4. Έλεγχος βάρους και σακχάρου στο αίμα
5. Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και της υγείας της καρδιάς
6. Ανακούφιση από τον πόνο
7. Ανοσολογική υποστήριξη και πρόληψη του καρκίνου

● Τσάι βάλσαμο λεμονιού
Ένα επιπλέον τσάι χωρίς καφεΐνη, αποτελεί το τσάι με βάλσαμο λεμονιού, ή αλλιώς γνωστό και ως τσάι Melissa, μια δημοφιλής φυσική θεραπεία στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες του κόσμου. Αυτό το τσάι είναι γνωστό για την ήπια, απαλή γεύση με νότες λεμονιού και μέντας. Τα οφέλη για την υγεία είναι πολλά και κάνουν αυτό το τσάι ιδανικό για τη θεραπεία ασθενειών και δεν έχει πολλές παρενέργειες.

Οφέλη τσαγιού βαλσάμου λεμονιού:

1. Μειώνει το στρες και το άγχος
2. Βελτιώνει τον ύπνο
3. Υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου
4. Ανακουφίζει τα πεπτικά προβλήματα
5. Βοηθάει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων
6. Προλαμβάνει έως έναν βαθμό τις καρδιακές παθήσεις

● Τσάι φασκόμηλου

Το τσάι από φασκόμηλο ανήκει κι αυτό στη λίστα τσαγιών χωρίς καφεΐνη. Αποτελεί ένα αρωματικό αφέψημα που παρασκευάζεται από τα φύλλα του κοινού φασκόμηλου (Salvia officinalis), ένα βότανο που μπορεί να συσχετιστεί με τη μέντα.

Το φασκόμηλο είναι πολύ γνωστό στους παραδοσιακούς τρόπους ιατρικής, καθώς και σαν μπαχαρικό. Το τσάι του, ειδικότερα, είναι γεμάτο από πιθανά πλεονεκτήματα για την υγεία, αν και η επιστημονική έρευνα για το ρόφημα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια.

Οφέλη τσαγιού βαλσάμου λεμονιού:

1. Πλούσιο σε αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ενώσεις
2. Βοηθάει στην υγεία του δέρματος υγιές και στην επούλωση πληγών
3. Βοηθάει στη στοματική υγεία
4. Μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
5. Βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
6. Μπορεί να προάγει την υγεία του εγκεφάλου και να βελτιώσει τη διάθεση

● Τσάι από τριαντάφυλλο
Ένα όχι τόσο καθημερινό αλλά μια εξίσου σημαντική προσθήκη στη λίστα με τσάγια χωρίς καφεΐνη, το τσάι από τριαντάφυλλο. Ένα τσάι από βότανα που παρασκευάζεται από τους ψευδόκαρπους του φυτού τριαντάφυλλου.

Έχει μια λεπτή, λουλουδάτη γεύση που είναι ελαφρώς γλυκιά με μια ξεχωριστή τάρτα επίγευση. Υπάρχουν διάφορα είδη φυτών τριανταφυλλιάς, αν και η έρευνα για τους τριανταφυλλιές έχει επικεντρωθεί στους ψευδόκαρπους του φυτού Rosa canina.

Οφέλη τσαγιού βαλσάμου λεμονιού:

1. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
2. Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος
3. Προστασία από καρδιακές παθήσεις
4. Βοήθεια στην απώλεια βάρους
5. Προστασία από τον διαβήτη τύπου 2
6. Μείωση φλεγμονής και πόνου
7. Καταπολέμηση τη γήρανσης του δέρματος

● Τσάι ιβίσκου

Τελευταίο στη λίστα από τσάγια χωρίς καφεΐνη, το τσάι ιβίσκου. Το τσάι ιβίσκου περιέχει γλυκές γεύσεις που μοιάζουν με cranberry και μπορεί να σερβιριστεί ζεστό ή κρύο. Είναι εγγενές στη Βόρεια Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν διάφορες μερίδες του φυτού ως τροφή και φάρμακο σε όλο τον κόσμο.

Οφέλη τσαγιού ιβίσκου:

1. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
2. Μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος
3. Αντιμετώπισης της χοληστερίνη
4. Βοήθεια στην απώλεια βάρους
5. Ενίσχυση της υγείας του ήπατος
6. Βοήθεια στην καταπολέμηση βακτηρίων

Τα τσάγια χωρίς καφεΐνη είναι πολλαπλά και περιέχουν διάφορες ιδιότητες στην καταπολέμηση αρκετών ασθενειών και συμπτωμάτων. Με τη σωστή και συστηματική κατανάλωσή τους, σε γενικές γραμμές, μπορεί κάποιος να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα, να καταπολεμήσει κάποιες παθήσεις και να βελτιώσει τον τρόπο ζωής του.

Τσάι του βουνού: Τι πραγματικά γνωρίζεις για αυτό;

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


You've just added this product to the cart: