Τσάι του βουνού: Ιδιότητες και ευεργετικά οφέλη

Τσάι του βουνού

Τσάι του βουνού: Ιδιότητες και ευεργετικά οφέλη

Το τσάι του βουνού αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά αφεψήματα που λατρεύουμε να πίνουμε σε μοντέρνες κούπες μας όλες τις εποχές του χρόνου. Φυτρώνει στα ψηλά βουνά ελληνικών περιοχών και φέρει μοναδικά ευεργετικές ιδιότητες σε όσους επιλέγουν να το καταναλώσουν είτε εποχιακά είτε σε καθημερινή βάση.

Εμείς αποφασίσαμε λοιπόν να σας παρουσιάσουμε όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες μιας και όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επιλέγουν πια το τσάι του βουνό σε καθημερινή βάση. Τα οφέλη που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πραγματικά πολυάριθμα καθώς επίσης και η συμβολή του στην καταπολέμηση πλήθος ασθενειών, ανάμεσα σε αυτές και της νόσου Alzheimer, είναι σπουδαία.

Παρακάτω λοιπόν θα βρείτε μοναδικές πληροφορίες για τις ιδιότητες του θαυματουργού αυτού ελληνικού βοτάνου και αναλυτικές πληροφορίες για τα ευεργετικά του στοιχεία.

Το ελληνικό τσάι του βουνού στον κόσμο

Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το γεγονός ότι πλήθος νευρολογικών μελετών έχουν πραγματοποιηθεί και εστιάσει στις ιδιότητες που προσφέρει το τάσι του βουνού στον εγκέφαλο μας και γενικότερα σε όλο το νευρικό μας σύστημα. Όλες φέρνουν στο φως μοναδικά αποτελέσματα με θετικό πρόσημο σχετικά με τα οφέλη κατανάλωσης αυτού του βοτάνου.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία ενός γιατρού και Γερμανού καθηγητή Νευρολογίας ο οποίος χορηγώντας σε ασθενή του με πρόβλημα μνήμης και προσανατολισμού τσάι του βουνό για δύο μήνες παρατήρησε εξαιρετικά σημαντική βελτίωση της λειτουργίας του.

Σε γενικές γραμμές όλο και περισσότερα πανεπιστήμια με διεθνή δραστηριότητα μελετούν τα οφέλη που έχει η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού του βουνού, αποσκοπώντας μάλιστα στην τοποθέτηση αυτού και σε φάρμακα για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών και νόσων.

Οι ευεργετικές του ιδιότητες

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω ολοένα και περισσότερες μελέτες πραγματοποιούνται με σκοπό να μελετήσουν την επίδραση των συστατικών του τσαγιού του βουνού στον ανθρώπινο οργανισμό. Το τσάι του βουνού περιέχει ένα πολύτιμο αριθμό φλαβονοειδών, κατεχινών, μονοτερπενίων, διτερπενίων, τριτερπενικών οξέων, φαινυλοπροπενίων, στερολών, ιριδοειδών, αιθέριων ελαίων, κουρκουμίνης και καρυοφυλλίνης.

Μονάχα η αναφορά των παραπάνω ουσιών είναι αρκετή για να αποδείξει τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας. Ωστόσο οι έρευνες με τα αποτελέσματα τους δίνουν μια επιπλέον πιστοποίηση στις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το τσάι του βουνού, ενημερώνοντας ακόμα περισσότερο τον κόσμο για την δράση του βοτάνου αυτού.

Έτσι μέσω της ενημέρωσης ο κόσμος παροτρύνεται και πείθεται περισσότερο στο να εντάξει στην καθημερινότητα του το ρόφημα αυτό.

Η δράση του ενάντιας σε ασθένειες και παθήσεις

Το τσάι του βουνό έχει αποδειχτεί ότι δρα ενάντιας σε πλήθος ασθενειών και αυτό αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους το μελετάμε και καλούμαστε να του δώσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις καθημερινές μας συνήθειες και επιλογές σε ροφήματα.

Πιο αναλυτικά θα αναφέρουμε μερικές από τις δράσεις του παρακάτω.

  • Νόσος Alzheimer: Η νόσος αυτή όπως αναφέραμε και παραπάνω εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο στους ανθρώπους. Μελέτες κορυφαίων πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων διεθνούς φήμης έχουν δείξει ότι ειδικά το ελληνικό τσάι του βουνού έχει μοναδικές ευεργετικές ιδιότητες που δρουν κατά της νόσου αυτής.

 

Ιδιαίτερα το είδος Sideritis scardica του Ολύμπου, επηρεάζει σημαντικά την αναστολή της επαναπρόσληψης ουσιών του εγκεφάλου, με τις οποίες διεκπεραιώνεται η μεταφορά μηνυμάτων από το ένα εγκεφαλικό κύτταρο στο άλλο(ουσίες που λέγονται νευροδιαβιβαστές).

Το τσάι του βουνού από τον Όλυμπο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα είδη. Πολλοί αναφέρουν πώς όσο μεγαλύτερο το υψόμετρό τόσο καλύτερο και το τσάι του βουνού.

 

Ενώ ένα ακόμη σημαντικό και άξιο αναφοράς στοιχειό είναι πως η καθημερινή και συστηματική κατανάλωσή τσαγιού του βουνού για έξι μήνες συμβάλλει στην υποχώρηση των συμπτωμάτων στα επίπεδα που ήταν η νόσος εννέα μήνες πριν και έπειτα σταθεροποιεί τη κατάσταση του ασθενούς. Τα ευρήματα αυτά αποτελούν πραγματικά μοναδικής σημασίας καθώς δημιουργούν την βάση για την χρήση του θαυματουργού αυτού βοτάνου και στον φαρμακευτικό τομέα.

 

  • Οστεοπόρωση: Η συμβολή που έχει το τσάι του βουνού στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης είναι μια ακόμη δράση αυτού. Πιο συγκεκριμένα τα εκχυλίσματα των ειδών Sideritis euboea και Sideritis clandestine, μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά στη πρόληψη της οστεοπόρωσης, καθώς μελέτες έδειξαν ότι προστατεύουν από την απώλεια της οστικής πυκνότητας και ενισχύουν την μηχανική αντοχή των οστών.

 

  • Υπέρταση: Μελέτες που έχουν διεξαχθεί δείχνουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα σχετικά με την θετική επίδραση που έχει η συστηματική καθημερινή πρόσληψη της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης του εκχυλίσματος Sideritis. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως η επίσημη ονομασία που έχει το τσάι του βουνού είναι σιδερίτης και αυτό έχει διάφορες παραλλαγές ως προς τα είδη ανάλογα με τις περιοχές στις οποίες φυτρώνει.

 

Αναφορικά με την υπέρταση έχει αποδειχτεί ότι η κατανάλωση αυτού οδηγεί σε διαστολή/χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης καθώς και τη μείωση του άγχους επί του καρδιακού μυός. Τα αποτελέσματα αυτά είναι πραγματικά σημαντικά και άξια προσοχής, ειδικά όσον αφορά το καρδιακό σύστημα και την υγεία αυτού.

 

  • Πεπτικό Σύστημα: Μια ακόμη ωφέλιμη δάση που έχει στον ανθρώπινο οργασμό το τσάι του βουνού είναι η ενίσχυση της υγείας του πεπτικού συστήματος και την ανακούφιση της δυσπεψίας και του στομαχόπονου. Την δράση του αυτή από τα αρχαία ήδη χρόνια γνώριζαν οι Έλληνες, χρησιμοποιώντας το σε πολλές περιπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι το ελληνικό τσάι του βουνού συμβάλλει στη μείωση φλεγμονών της γαστρεντερικής οδού, χάρη στην περιεκτικότητα του σε φαινόλες και αντιοξειδωτικά.

 

  • Ιώσεις: Φυσικά στην χώρα μας το τσάι του βουνού αποτελεί το αφέψημα για την αντιμετώπιση των ιώσεων. Συνηθίζουμε να πίνουμε πολλές κούπες από αυτό όταν έχουμε κρυώσει ώστε να αντιμετωπίσουμε τον πονόλαιμο αλλά και για να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας. Οι ιδιότητες του είναι πραγματικά μοναδικές και με άμεση δράση. Το τσάι του βουνού ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα χάρη στην αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική του δράση.

 

Επίσης, έχει πολύ ωραία γεύση ειδικά αν συνοδευτεί με μέλι και λεμόνι ενώ μπορεί να λειτουργήσει και προληπτικά προφυλάσσοντας μας από κρυολογήματα και άλλες ιώσεις. Το βότανο αυτό λοιπόν αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο μας κατά των ιώσεων και των κρυολογημάτων. Ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορούμε μακροπρόθεσμα να προφυλάξουμε την υγεία μας καθώς αυτό συνιστά την άμυνα μας κατά των ιών.

 

Τέλος, να αναφέρουμε πως πρέπει να μεριμνούμε για τη ενυδάτωση του οργανισμού μας όλες τις εποχές του χρόνου και η κατανάλωση πολλών υγρών είναι ένας άμεσος και εύκολος τρόπος.

Το τάσι του βουνού συνιστά ένα βότανο με θετική επίδραση και συμβολή το οποίο δεν περιέχει καφεΐνη και είναι πλούσιο σε ωφέλιμα στοιχεία. Επομένως μπορούμε να καταναλώνουμε παραπάνω από μια κούπα μέσα στην ήμερα μας ενώ δεν εμφανίζει παρενέργειες.

Οι δράσεις του στον οργανισμό μας

  1. Αντιοξειδωτική δράση

Το ελληνικό τσάι του βουνό έχει αντιοξειδωτική δράση. Αυτό οφείλεται στις πολυφαινολικές ενώσεις του. Πιο αναλυτικά, η παραγωγή αντιοξειδωτικών ουσιών γίνεται από τον οργανισμό μας ως ένας τρόπος προστασίας από την βλαπτική δράση των ελεύθερων ριζών.

Προσλαμβάνει όμως συγχρόνως και αντιοξειδωτικές ουσίες μέσω της διατροφής προκειμένου να οικοδομήσει ένα τοίχος άμυνας εναντίας στο οξειδωτικό στρες που αυτές προκαλούν.

Οι πολυφαινολικές ενώσεις του τσαγιού του βουνού μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες και χάρη σε αυτή την αντιοξειδωτική δράση ενισχύεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

  1. Αντιμικροβιακή δράση

 Όπως αναφέραμε και παραπάνω το τσάι του βουνού συμβάλει στη αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, ένα πολύ συχνό φαινόμενο ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες. Το τσάι του βουνού περιέχει αιθέρια έλαια, τα οποία περιέχουν μονοτερπενικούς υδρογονάνθρακες. Η ελληνική παράδοση επομένως και πιο συγκεκριμένα τα γιατροσόφια των γιαγιάδων μας, τώρα με τις σύγχρονες μελέτες, έρχονται να επιβεβαιωθούν πιο πολύ από ποτέ.

Συνολικά τα φυτά sideritis περιέχουν πολλά αιθέρια έλαια με αντιμικροβιακή επίδραση (έναντι κυρίως Gram+ μικροβίων αλλά και έναντι συγκεκριμένης σειράς του μύκητα Candida Albicans).

Ενώ τα αιθέρια έλαια του τσαγιού του βουνού και ιδιαίτερα αυτά της μαλοτίρας, το φημισμένο κρητικό τσάι του βουνού(Sideritis syriaca), είναι ιδιαίτερα δραστικά αντιμικροβιακά, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε καρβακρόλη. Ένα ακόμη ιδιαίτερα σημαντικό είδος τσαγιού φυτρώνει και στην περιοχή της Εύβοιας.

  1. Αντιφλεγμονώδης δράση

Η αντιφλεγμονώδης δράση του οφείλεται κατά βάση στις ομάδες των φλαβονοειδών, των τερπενίων, των λιπιδίων, των φυτοστερολών και των διτερπενίων. Η συνεισφορά, ωστόσο, της αντιφλεγμονώδους δράσεως του τσαγιού του βουνού στην πρόληψη των ιώσεων είναι έμμεση.

Και αυτό που εννοούμε είναι ότι με τη μείωση των φλεγμονών που γίνεται και που συνήθως υπάρχουν ακόμα και σε υγιείς οργανισμούς, βελτιώνεται συνολικά η κατάσταση της υγείας μας και ενδυναμώνεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Άλλες δράσεις που έχει το τσάι του βουνού στην υγεία μας

Πέρα των άνωθεν το τσάι του βουνού έχει και άλλες δράσεις. Είναι αντιαναιμικό δηλαδή περιέχει σίδηρο και αντιγηραντικό και χάρη στα αντιοξειδωτικά συστατικά του αποτελεί συστατικό προϊόντων περιποίησης όπως κρέμες αντιγήρανσης και πολλά ακόμη καλλυντικά. Είναι επίσης αντισπασμωδικό, διουρητικό, βοηθά έτσι στην καλή νεφρική λειτουργία ενώ συμβάλει στην καλή υγεία των ματιών δρώντας προληπτικά κατά της εμφάνισης του καταρράκτη.

Επιπρόσθετα, το τσάι του βουνού είναι αποτελεσματικό πέρα από την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων και στην αντιμετώπισης της ρινικής συμφόρησης, των αναπνευστικών προβλημάτων και του επίμονου βήχα. Συμπτώματα αρκετά ενοχλητικά και συνήθη κατά την διάρκεια ιώσεων.

Αποτελώντας έτσι ένα φυσικό και εξαιρετικά αποτελεσματικό φάρμακο που καταπολεμά και το άγχος, έχοντας αγχολυτική δράση, χωρίς όμως τις ανεπιθύμητες παρενέργειες άλλων βοτάνων και φυτικών ειδών. Τέλος, να σημειώσουμε ότι για να έχει αποτέλεσμα η δράση του συστήνεται η κατανάλωση πάνω από δύο με τρεις κούπες ημερησίως, ιδιαίτερα κατά το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Ελπίζουμε όλες οι παραπάνω πληροφορίες να σας ενημέρωσαν ουσιαστικά για την σπουδαιότητα που έχει η κατανάλωση τσαγιού του βουνού για τον οργανισμό μας, προσφέροντας ενδυνάμωση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και πλήθος ωφελίμων ιδιοτήτων στην υγεία μας.

Κούπες από μπαμπού: Η περιβαλλοντική σημασία τους

Τσάι του βουνού: Τι πραγματικά γνωρίζεις για αυτό;

Δημιουργείστε τον απόλυτο Latte καφέ

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


You've just added this product to the cart: