Το Βούρτσισμα των Δοντιών στα Παιδιά: Ο Απόλυτος Οδηγός
Το βούρτσισμα των δοντιών για τα παιδιά είναι πολύ βασικό για την στοματική τους υγιεινή και πρέπει να ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία.
Τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα και ουλίτιδα δυστυχώς δεν είναι …προνόμιο μόνο των μεγάλων αλλά εμφανίζονται νωρίς και στα παιδικά στόματα.
Για αυτό όσο νωρίτερα τα “βλαστάρια” σας μάθουν να καθαρίζουν σωστά το στόμα τους τόσο το καλύτερο.
Με την σωστή καθοδήγηση και εκπαίδευση θα χτίσουν υγιείς συνήθειες που θα τους μείνουν και θα τους ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή τους αργότερα.
Βέβαια, το να μάθετε τα παιδιά σας να πλένουν τα δόντια τους αποτελεσματικά απαιτεί χρόνο και κόπο. Αλλά όπως λέει και ένα γνωστό ρητό, αν έχετε τον τρόπο μειώνετε τον κόπο.
Ή πιο απλά δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο.
Ας δούμε λοιπόν κάποιες απλές μεθόδους που μπορούν να μετατρέψουν αυτήν την καθημερινή αλλά κατά τα άλλα λίγο βαρετή συνήθεια σε μια ευχάριστη διαδικασία και πώς θα το κάνετε αυτό καθώς το παιδί σας μεγαλώνει.
Το βούρτσισμα των δοντιών ανάλογα με την ηλικία των παιδιών σας
Γνωρίζετε ότι ακόμα και τα νεογιλά δόντια χρειάζονται καθάρισμα;
Και όμως από την στιγμή που τα πρώτα δοντάκια “σκάνε” στα ούλα των παιδιών σας και παίρνουν σχήμα, ο καθαρισμός τους είναι απαραίτητος.
Όσο ελεγχόμενη και αν είναι η διατροφή τους μέχρι την ηλικία των πρώτων 18 μηνών δεν παύει να είναι βλαβερή για την στοματική τους υγιεινή.
Παρακάτω θα δείτε πως εξελίσσεται το πλύσιμο της οδοντοστοιχίας τους καθώς μεγαλώνουν:
Βούρτσισμα των δοντιών μέχρι τον πρώτο ενάμιση χρόνο
Στο διάστημα αυτό το παιδί δεν μπορεί να αναλάβει ακόμα αυτήν την ευθύνη και είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται από εσάς.
Χρησιμοποιήστε μια βρεγμένη γάζα και καθαρίστε εσείς απαλά τα νεογιλά δοντάκια τους πρωί και βράδυ.
Επουδενί μην χρησιμοποιήσετε οδοντόβουρτσα γιατί τα ούλα τους είναι ακόμη πολύ ευαίσθητα και το στόμα τους μικρό και μπορεί να τα τραυματίσετε.
Βούρτσισμα των δοντιών μεταξύ 1,5 έτους και 3 ετών
Καθώς το παιδί μεγαλώνει, μπορεί να αρχίσει να εξοικειώνεται με την συνήθεια του στοματικού καθαρισμού.
Μπορείτε λοιπόν να του αγοράσετε μια μικρή οδοντόβουρτσα, ιδανικά από το φαρμακείο, με πολύ μαλακές ίνες για να αρχίσει να μαθαίνει τις κινήσεις πλυσίματος.
Η οδοντόκρεμα δεν είναι ακόμα απαραίτητη – άλλωστε μπορεί να αποβεί και επικίνδυνη – καθώς στην ηλικία αυτή τα παιδιά μπορεί πολύ εύκολα να την καταπιούν.
Πάρτε λοιπόν θέση μπροστά στον καθρέπτη του μπάνιου και βουρτσίστε πρώτα εσείς τα δόντια του.
Σταδιακά αφήστε το να μάθει σιγά σιγά τις κινήσεις αλλά φροντίστε να είστε πάντα μαζί του και να το επιβλέπετε.
Βούρτσισμα των δοντιών από την ηλικία των 3 ετών και μετά
Μετά το κρίσιμο “ορόσημο” των 3 ετών, και όταν πλέον το παιδί έχει μάθει να φτύνει και να επικοινωνεί καλύτερα μαζί σας, μπορείτε να προσθέσετε την οδοντόκρεμα κατά το πλύσιμο.
Εδώ είναι που ξεκινά πλέον να αυτονομείται και να κάνει μόνο του την διαδικασία.
Χρησιμοποιήστε μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας κάθε φορά, και βεβαιώστε ότι ξεπλένει καλά το στόμα του χωρίς να καταπίνει τυχόν υπολείμματα.
Βούρτσισμα των δοντιών μετά την ηλικία των 6 ετών
Αν όλα έχουν πάει καλά στα προηγούμενα στάδια, τότε από την ηλικία των 6 ετών και μετά το παιδί σας θα μπορεί να πλένει καθημερινά τα δόντια του, πρωί μετά το πρωινό και το βράδυ πριν τον ύπνο ακόμα και χωρίς την επίβλεψη σας.
Θα έχετε καταφέρει να του εντυπώσετε την υγιεινή αυτή συνήθεια και θα μπορεί πλέον να την ακολουθεί “όπως οι μεγάλοι”.
Ας δούμε όμως τώρα πώς μπορείτε να κάνετε όλην την εκμάθηση πιο διασκεδαστική και φυσικά πιο αποτελεσματική.
5 Τρόποι για να κάνετε το πλύσιμο των δοντιών πιο ευχάριστο
Ακόμα και οι μεγάλοι πολλές φορές βλέπουν την διαδικασία αυτή ως “αγγαρεία”. Πόσο μάλλον τα παιδιά. Όμως, όπως είπαμε, όλα μπορούν να γίνουν πολύ πιο διασκεδαστικά με κάποιες απλές τεχνικές. Ιδού λοιπόν:
1. Δάσκαλε που δίδασκες…
Φυσικά δεν μπορείτε να απαιτείτε από τα παιδιά σας να τηρούν μια τόσο σοβαρή συνήθεια αν εσείς οι ίδιοι δεν γίνετε παράδειγμα προς μίμηση.
Τα μικρά παιδιά αλλά και τα μεγαλύτερα έχουν ως υπόδειγμα τους γονείς τους. Είναι κάτι σαν ήρωες για αυτά.
Αν λοιπόν εσείς αμελείτε να πλένετε καθημερινά την οδοντοστοιχία σας, τότε ό,τι άλλο κάνετε θα πάει στράφι.
Την ακριβότερη οδοντόβουρτσα να τους έχετε αγοράσει, αν δεν σας βλέπουν να τηρείτε πρώτοι εσείς το πρόγραμμα δεν πρόκειται να το τηρήσουν. ούτε εκείνα.
Αφήστε που μέσα τους θα αρχίσουν να σας αμφισβητούν και να κλονίζετε η εμπιστοσύνη τους.
Γνωρίζετε το ρητό “δάσκαλε που δίδασκες και τίποτα δεν εκράτεις”.
Οργανώστε λοιπόν με τέτοιο τρόπο τον χρόνο σας προκειμένου τα πρώτα χρόνια να …επιδίδεστε στο άθλημα ταυτόχρονα με τα αγαπημένα σας τέκνα. Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα, δοκιμάστε αν σας ταιριάζει και τηρήστε την. Έτσι τα παιδιά θα νιώθουν ότι έχουν έναν σύμμαχο στην αγγαρεία και θα πειστούν ακόμη περισσότερο για την σημασία αυτής της συνήθειας.
Τα παιδία παίζει…
Όταν μιλάμε για τους μικρούς μας φίλους το παιχνίδι έχει πάντα προτεραιότητα.
Και σε αυτές τις ηλικίες είναι και ένα βασικό εργαλείο μάθησης. Το παιχνίδι διδάσκει.
Βάλτε λοιπόν την φαντασία σας να δουλέψει και γίνετε και εσείς μέρος του παιχνιδιού.
Μιλήστε τους π.χ. για τον “Τερηδονούλη” που καιροφυλακτεί να επιτεθεί στην πολύτιμη “Αδαμαντινούλα” και να της κάνει κακό, εξαπολύοντας πεινασμένα, μικροσκοπικά ζουζουνάκια που δημιουργούν με την σειρά τους μαύρα στίγματα στα δόντια τους και που μπορεί μετά από καιρό να πονέσουν.
Η Αδαμαντινούλα μπορεί να προφυλαχτεί και να σωθεί μόνο με την βοήθεια της αγαπημένης τους οδοντόκρεμας και οδοντόβουρτσας που διώχνουν μακριά τον Τερηδονούλη.
Κάθε φορά λοιπόν που είναι ώρα για βούρτσισμα, είναι ώρα μάχης.
Μάχης ενάντια στα ζουζουνάκια του Τερηδονούλη.
Θεωρούμε ότι πιάσατε το νόημα…
Παράλληλα, τραγουδήστε, πάρτε μαζί στο μπάνιο τον αγαπημένο τους ήρωα, κούκλα ή λούτρινο ζωάκι, βάλτε χρονόμετρο και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας… Μέχρι και διασκεδαστικά, εκπαιδευτικά βίντεο μπορείτε να τους δείξετε.
Γενικά, γίνετε δημιουργικοί και παίξτε με τα παιδιά σας μπροστά στον νιπτήρα! Και όλα θα γίνουν πιο εύκολα.
Ο φανταστικός κόσμος του βουρτσίσματος
Κάντε ακόμα πιο ελκυστική την διαδικασία δημιουργώντας ένα μικρό κόσμο γύρω από αυτή.
Στην αγορά υπάρχουν άπειρες παιδικές οδοντόβουρτσες να διαλέξετε για το παιδί σας εμπνευσμένες από ήρωες κόμικ, παιδικών σειρών και κινηματογραφικών ταινιών.
Πάρτε μαζί και το παιδί σας και αφήστε το να διαλέξει αυτή που του αρέσει περισσότερο.
Είναι πιο πιθανό έτσι να το πείσετε να πλένει τα δόντια του.
Το ίδιο ισχύει και για το κυπελλάκι που θα την κρατάει όπως και για το καπάκι ή την θήκη που θα την φυλάει όταν θα πηγαίνετε ταξίδι.
Ένα μικρό νεσεσέρ μπορεί εξίσου να συμπληρώσει την γκάμα των αξεσουάρ…και έτοιμο το προσωπικό του σετ περιποίησης!
Η οδοντόκρεμα επίσης πρέπει να είναι παιδική, σε χρωματιστή και με σχέδια συσκευασία και η οποία μπορεί να έχει και ιδιαίτερο σχήμα π.χ. ζώου.
Η γεύση της επιπλέον είναι σημαντικό να είναι ευχάριστη για το παιδί – πολύ διαδεδομένη είναι η γεύση τσιχλόφουσκας – και οι λόγοι είναι αυτονόητοι. Για αυτό τις λένε και παιδικές οδοντόβουρτσες άλλωστε.
Αποκάλυψη τώρα…
Γνωρίζετε ότι στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά δισκία αποκάλυψης πλάκας;
Ποιό είναι το χαρακτηριστικό αυτών των σκευασμάτων;
Το γεγονός ότι “χρωματίζουν” τυχόν υπολείμματα πλάκας στην επιφάνεια της οδοντοστοιχίας αποκαλύπτοντας έτσι αν το πλύσιμο ήταν αποτελεσματικό ή όχι.
Χρησιμοποιείστε λοιπόν τέτοιου είδους δισκία και πηγαίνετε τον καθημερινό στοματικό καθαρισμό των παιδιών σας σε άλλο επίπεδο.
Δώστε του αφού τελειώσει με τον καθαρισμό, να μασήσει μια τέτοια παστίλια και μετά να ξεπλύνει το στόμα του με νερό. Τα σημεία που δεν έχουν καθαριστεί καλά θα χρωματιστούν με ροζ χρώμα. Ουδέν κρυπτόν υπό το μαγικό δισκίο!
Μπορείτε επίσης να μετατρέψετε την διαδικασία σε διαγωνισμό: όποιος εμφανίσει την λιγότερη πλάκα κερδίζει.
Ορίστε και ένα έπαθλο, γιατί όχι;
Έτσι θα δώσετε ένα παραπάνω κίνητρο στα παιδιά σας να βουρτσίζουν καλά και με επιμέλεια τα δόντια τους.
Φυσικά αν διακρίνετε σημεία που έχουν παραμελήσει τα …καμάρια σας μπορείτε να αναλάβετε εσείς και να τα βοηθήσετε να επιμείνουν στα σημεία αυτά.
Μπράβο τα κατάφερες!
Η επιβράβευση είναι πολύ σημαντική και μάλιστα ειδικά στα παιδιά.
Κάθε φορά λοιπόν που εκτελούν τα …καθήκοντα τους, πείτε τους ένα γενναίο μπράβο.
Ο έπαινος είναι κινητήριος δύναμη για τα παιδιά, πόσο μάλλον όταν θέλετε να υιοθετήσουν καλές συνήθειες όπως είναι το πλύσιμο των δοντιών.
Μην ξεχνάτε λοιπόν να τους υπενθυμίζετε κάθε φορά το χρέος τους και να τα επιβραβεύετε στην συνέχεια όταν το εκτελούν.
Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για την στοματική τους υγιεινή
Παρακάτω θα βρείτε κάποια επιπλέον χρήσιμα tips για να κάνετε ακόμη πιο αποτελεσματική την συνήθεια αυτή για τα παιδιά σας και για να απολαμβάνουν στοματική υγιεινή με διάρκεια και χωρίς …παρατράγουδα.
Σημασία πρέπει να δίνεται στον τρόπο πλυσίματος, την φροντίδα του σετ περιποίησης, την χρήση συμπληρωματικών μέσων καθαρισμού, την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο και γενικά σε μια προληπτική αντιμετώπιση.
Ας τα δούμε όμως αναλυτικά:
- Το βούρτσισμα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 2 λεπτά κάθε φορά και να περιλαμβάνει κινήσεις κυκλικές και οριζόντιες καλύπτοντας όλες τις επιφάνειες των δοντιών. Επιμονή πρέπει να δείχνουν στις επιφάνειες μάσησης καθώς και στην πίσω επιφάνεια που είναι και πιο δύσκολο να καθαριστεί.
- Είναι επίσης καλό να μάθετε το παιδί σας να καθαρίζει και την γλώσσα του. Στην γλώσσα επικάθονται πλήθος βακτηρίων τα οποία παραμένουν στο στόμα μετά το πλύσιμο των δοντιών. Δείξτε του λοιπόν να τρίβει απαλά την επάνω επιφάνεια της γλώσσας με το τριχωτό μέρος της οδοντόβουρτσας ή την πίσω της πλευρά – μερικές οδοντόβουρτσες έχουν ειδικά σχεδιασμένη κεφαλή για τον λόγο αυτό.
- Αντικαταστήστε την παιδική οδοντόβουρτσα κατά μέσο όρο κάθε τρεις μήνες και πάντα μόλις αρχίσει να εμφανίζεται σημάδια φθοράς. Με τον καιρό και την χρήση χάνει την αποτελεσματικότητα της.
- Μην αφήνετε τα παιδιά σας να μπερδεύουν μεταξύ τους τις οδοντόβουρτσες τους ή να χρησιμοποιούν την δική σας. Πρόκειται για αυστηρά προσωπική υπόθεση. Μάθετε τους την σημασία της προσωπικής υγιεινής.
- Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα με φθόριο μετά την ηλικία των τριών ετών. Το φθόριο φροντίζει τα δόντια και δρα προστατευτικά απέναντι στην εμφάνιση τερηδόνας. Σε μικρότερη όμως ηλικία ο κίνδυνος κατάποσης κάνει απαγορευτική την φθοριούχο οδοντόκρεμα. Ακόμη όμως και μετά τα τρία έτη, να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται η ποσότητα να υπερβαίνει κάθε φορά το μέγεθος ενός μπιζελιού.
- Το στοματικό διάλυμα, ένα ακόμα όπλο για την υγεία της οδοντοστοιχίας, πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται αφού μεγαλώσει αρκετά το παιδί (ιδανικά μετά τα έξι του χρόνια) για να μην υπάρχει κίνδυνος τυχόν κατάποσης. Τα περισσότερα από αυτά – αν και παιδικά με ευχάριστες γεύσεις – περιέχουν φθόριο και ξυλιτόλη, οπότε χρειάζεται και εδώ προσοχή.
- Σταδιακά βάλτε στο πρόγραμμα του καθώς μεγαλώνει (και σίγουρα μετά τα 6-8 του χρόνια) και το οδοντικό νήμα αφού συμβουλευτείτε και τον οδοντίατρο του.
- Επισκεφθείτε μια φορά τον χρόνο τον οδοντίατρο για προληπτικό έλεγχο. Ο οδοντίατρος όχι μόνο θα ελέγξει για τυχόν ύπαρξη τερηδόνας ή ουλίτιδας, επεμβαίνοντας εγκαίρως αν χρειαστεί, αλλά θα συμβουλεύσει εσάς και το παιδί σας για καλύτερη στοματική υγιεινή.
- Αν έχετε μωρό, μην αμελείτε το πλύσιμο των νεογιλών. Μπορεί να το θεωρείτε υπερβολή αλλά ακόμα και τα πρώτα δόντια βλάπτονται από τερηδόνα και ουλίτιδα και η δική τους υγεία αποτελεί την βάση για τα μετέπειτα, μόνιμα δόντια.
- Και φυσικά εκπαιδεύστε το παιδί σας να τρώει υγιεινά, και δώστε του με μέτρο γλυκά, αναψυκτικά και έτοιμο φαγητό. Συμβουλέψτε το να πλένει τα δόντια του ακόμα και ενδιάμεσα μέσα στην ημέρα και κυρίως μετά την κατανάλωση γλυκισμάτων.
Δείξε μου τα …δόντια σου να σου πω ποιος είσαι…
Το βούρτσισμα των δοντιών στα παιδιά είναι μια συνήθεια που πρέπει να χτίζεται από νωρίς για να τους γίνεται “δεύτερη φύση¨ και να τα ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή τους.
Μια γερή οδοντοστοιχία είναι πολύτιμη όχι μόνο γιατί εκτελεί την μάσηση του φαγητού αλλά γιατί συνεισφέρει γενικά στην υγεία του οργανισμού και προσφέρει επιπλέον και ένα όμορφο χαμόγελο.
Με τις πληροφορίες λοιπόν που πήρατε στο άρθρο αυτό μπορείτε να μάθετε στα παιδιά σας την σημασία του καθημερινού πλυσίματος και μάλιστα με ευχάριστο τρόπο και την σωστή φροντίδα της στοματικής τους υγιεινής από μικρή κιόλας ηλικία.
Έτσι και θα αποφύγετε περιττές επισκέψεις στον οδοντίατρο αλλά και θα γλιτώσετε αχρείαστα σφραγίσματα ή ακόμα χειρότερα εξαγωγές στο μέλλον.
Για το καλό των παιδιών σας και των δοντιών τους φυσικά!
Αφήστε μια απάντηση