Ζεστά Ροφήματα

Ζεστά Ροφήματα

Ζεστά Ροφήματα

Τα χιόνια ήρθαν για τα καλά και μαζί και η ευκαιρία να γεμίσουμε τις κούπες μας με ένα απολαυστικό ζεστό ρόφημα και να κουρνιάσουμε στον καναπέ μας για cocooning.

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει, για εσένα, ούκ ολίγες ιδέες και συνταγές για απολαυστικά χειμωνιάτικα ροφήματα που θα σου κρατήσουν ιδανική συντροφιά τα κρύα απογεύματα του χειμώνα.

Έτοιμοι; Πάμε!

Its tea time!

Πιθανά το τσάι είναι το πρώτο ρόφημα που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι να πιεις κάτι για να ζεσταθείς. Εδώ θα δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό από το παραδοσιακό τσαγάκι του βουνού…

1. Πράσινο τσάι με μέντα και μανταρίνια

Προετοιμασία: 10´
Εκτέλεση : 5’ (με 2 ώρες ψήσιμο)

Υλικά για 4 κούπες

  • 2 φακελάκια πράσινο τσάι
  • 10 φύλλα μέντας
  • 1 κ.τ.σ. ζάχαρη
  • 2 μανταρίνια

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνεις το φούρνο στους 90°C (ψήσιμο πάνω κάτω).
  • Αφού πλύνεις, καθαρίσεις την φλούδα και χωρίσεις σε σκελίδες τα μανταρίνια, τα στρώνεις πάνω σε μια σχάρα και την βάζεις σε μέσα στην λαμαρίνα του φούρνου.
  • Τα ψήνεις για 2 ώρες περίπου, αναποδογυρίζοντάς τα στο ενδιάμεσο.
  • Ετοιμάζεις το τσάι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα 1 λίτρο νερό και τα 2 φακελάκια τσάι.
  • Βράζεις για 5 λεπτά.
  • Ρίχνεις το τσάι στην τσαγιέρα και συμπληρώνεις με τα φύλλα μέντας και την ζάχαρη.
  • Ανακατεύεις καλά και σερβίρεις το τσάι βάζοντας σε κάθε φλιτζάνι 1-2 φέτες αποξηραμένου μανταρινιού.

2. Matcha latte

Το τσάι Μάτσα έχει γίνει τα τελευταία χρόνια πολύ δημοφιλές και στην χώρα μας. Μας έρχεται από την μακρινή Ιαπωνία και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Προετοιμασία: 5´
Εκτέλεση : 5´

Υλικά για 4 φλιτζάνια

  • 4 ποτήρια γάλα
  • 4 κ.τ.γ. γλυκού τσάι Matcha
  • 4 κ.τ.γ. ζάχαρη άχνη

 Εκτέλεση

  • Βάζεις το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνεις σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει.
  • Αποσύρεις από τη φωτιά.
  • Γεμίζεις 4 κούπες μέχρι τη μέση με το γάλα.
  • Σε κάθε κούπα βάζεις 1 κουταλάκι τσάι Μάτσα και 1 κουταλάκι ζάχαρη άχνη.
  • Ανακατεύεις καλά.
  • Συμπληρώνεις με το υπόλοιπο γάλα τις κούπες.
  • Σερβίρεις.

3. Τσάι με cranberries

Βάλε χρώμα και τροπική γεύση στο τσάι σου με αυτήν την συνταγή.

Προετοιμασία: 25´
Ψήσιμο: 2
´

Υλικά για 2 φλυτζάνια

  • 500 ml νερό
  • 80 γρ. φρέσκα κράνμπερις
  • 2 κ.τ.γ. πράσινο τσάι
  • ½ λεμόνι (τον χυμό του)
  • 4 φύλλα μέντας

Εκτέλεση

  • Βράζεις μαζί το νερό και τον χυμό λεμονιού.
  • Προσθέτεις το πράσινο τσάι και φύλλα μέντας και αφήνεις να πάρει 1-2 βράσεις.
  • Αποσύρεις από την φωτιά, σκεπάζεις το σκεύος και αφήνεις για 10 λεπτά. Σουρώνεις το τσάι στα φλυτζάνια και προσθέτεις τα κράνμπερις.
  • Ανακατεύεις, πιέζοντας ελάχιστα τα κράνμπερις με το κουτάλι et voilà έτοιμο το γευστικό σου τσαγάκι.

4. Vanilla Chai

Πρόκειται για ένα κρεμώδες, spicy και full αρωματικό αψέφημα, κάτι ανάμεσα σε τσάι και γάλα.

Προετοιμασία : 5’

Υλικά για 3-4 κούπες

  • 1 φλιτζάνι γάλα (άπαχο)
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος (χαμηλών λιπαρών)
  • 1 φλιτζάνι κρέμα βανίλιας (χαμηλών λιπαρών)
  • 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 1/2 φλιτζάνι μείγμα τσαγιού
  • 2 κ.τ.γ. ginger
  • 2 κ.τ.γ. κανέλα
  • 2 κ.τ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1 κ.τ.γ. κάρδαμο
  • 1 κ.τ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.τ.γ. μπαχαρικό της αρεσκείας σας
  • 1/4 κ.τ.γ. λευκό πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ανακατεύεις όλα τα υλικά και τα βάζεις σε ένα αεροστεγές βάζο.
  • Γεμίζεις τα ¾ ενός φλυτζανιού με καυτό νερό.
  • Ρίχνεις 2-3 κουταλάκια από το μείγμα.
  • Σερβίρεις.

Για τους Choco lovers…

Αν είσαι λάτρης της ζεστής σοκολάτας τότε θα λατρέψεις τις συνταγές που ακολουθούν. Πρόσεξε όμως μην το παρακάνεις με τις θερμίδες….!

5. French Chocolate

Εμπνευσμένη από την γνήσια συνταγή του ξακουστού Παρισιάνικου Café Angelina θα θες να την πίνεις και να την ξαναπίνεις.

Υλικά για 3-4 κούπες

  • 1 1/2 φλιτζάνι πλήρες γάλα
  • 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.τ.γ. ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κ.τ.γ. σκόνη espresso (προαιρετικό)
  • 225 γρ.  σοκολάτας (το λιγότερο 70%) ψιλοκομμένη
  • ένα μεγάλο μπολ με σαντιγί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Βάζεις σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη μαζί με μία δόση espresso.
  • Ανακατεύεις σε μέτρια φωτιά ώσπου να σχηματιστούν μικρές φυσαλίδες.
  • Λίγο πριν βράσει, το αφαιρείς από την φωτιά.
  • Ρίχνεις την ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύεις μέχρι να λιώσει.
  • Αν δεις ότι χρειάζεται τοποθετείς ξανά το σκεύος στο μάτι της κουζίνας σε χαμηλή φωτιά μέχρι η σοκολάτα να ομογενοποιηθεί.
  • Σερβίρεις σε μεγάλη κούπα και προσθέτεις σαντιγί.

6. Σοκολάτα με marshmallows

Μια καταπλητική σοκολατένια πρόταση για μικρούς αλλά και μεγάλους!

Προετοιμασία: 25´

Υλικά για 4 μερίδες

  • 1 λίτρο γάλα πλήρες
  • 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 72% κακάο, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 κ.τ.γ. βούτυρο
  • 100 γρ. μικρά marshmallows
  • ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Βάζεις την σοκολάτα μαζί με το βούτυρο σε ένα σκεύος.
  • Ζεσταίνεις σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει.
  • Συμπληρώνεις το γάλα αργά, αναδεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πάρει βράση.
  • Προσθέτεις την ζάχαρη και ανακατεύεις διαρκώς μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Σερβίρεις στις κούπες και προσθέτεις από πάνω τα marshmallows.
  • Αχνίζεις αν θέλεις με την ζάχαρη άχνη. 

7.   Μεξικάνικη, spicy σοκολάτα με μέλι

Αν αποζητάς κάτι πιο πικάντικο τότε πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε αυτήν την  πρωτότυπη μεξικάνικη συνταγή.

Προετοιμασία: 20´

Υλικά για 4 κούπες

  • 1 λίτρο νερό
  • 100 γρ. σοκολάτας με 60% κακάο
  • 60 γρ. μέλι
  • 50 γρ. έτοιμο καφέ εσπρέσσο
  • πιπέρι καγιέν ή τσίλι
  • αλάτι

Εκτέλεση

  • Βάζεις την σοκολάτα σε κομματάκια σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτεις το μισό νερό και τον καφέ.
  • Ανακατεύεις με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
  • Προσθέτεις το μέλι, το αλάτι και μια πρέζα πιπέρι καγιέν ή τσίλι.
  • Αφήνεις το μείγμα να πάρει μια βράση, χαμηλώνεις τη φωτιά αφήνεις να βράσει 3-4 λεπτά.
  • Συμπληρώνεις αργά το υπόλοιπο νερό και αφήνεις να πάρει και πάλι βράση.
  • Αφαιρείς από την φωτιά και σερβίρεις αμέσως.

8. Ρόφημα σοκολάτας με γλυκάνισο και κανέλα

Αν τώρα θέλεις μια πιο απαλή γεύση αλλά εξίσου αρωματική τότε σου προτείνουμε αυτήν την εκδοχή.

Προετοιμασία: 15´

Υλικά για 4 μερίδες

  • 200 ml πλήρη κρέμα γάλακτος
  • 400 ml γάλα
  • 200 γρ. κουβερτούρα 72% κακάο
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισους
  • 1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση

  • Βάζεις σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τους γλυκάνισους και την κανέλα.
  • Σε χαμηλή φωτιά, αφήνεις να πάρει μια βράση το μείγμα.
    Σε ένα μπόλ σπάς την κουβερτούρα.
  • Αφαιρείς το σκεύος από την φωτιά, και τους γλυκάνισους και το ξύλο κανέλας από το μείγμα .
  • Ρίχνεις το μείγμα γάλακτος στο μπολ με την κουβερτούρα.
  • Ανακατεύεις καλά με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Σερβίρεις.

9. Ρόφημα σοκολάτας με πορτοκάλι

Προετοιμασία: 15´

Υλικά για 2 μερίδες

  • 2 φλυτζάνι τσαγιού γάλα πλήρες
  • 1½ κ.τ.σ. ζάχαρη
  • 3 φλούδες από ακέρωτο πορτοκάλι (προσπαθήστε, όσο το δυνατόν, να μην έχει πολύ από το λευκό μέρος του πορτοκαλιού)
  • 100 γρ. κουβερτούρα 72% κακάο

Για το σερβίρισμα
σαντιγί, τριμμένη σοκολάτα, ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

  • Βάζεις σε μια κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη και τις φλούδες πορτοκαλιού σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μια-δύο βράσεις.
  • Τεμαχίζεις την κουβερτούρα σε ένα μπολ και ρίχνεις επάνω το καυτό γάλα στο μπολ (αφού έχεις αφαιρέσει τις φλούδες πορτοκαλιού).
  • Ανακατεύεις καλά.
  • Σερβίρεις σε μεγάλα φλιτζάνια και γαρνίρεις με σαντιγί, τριμμένη σοκολάτα και το ξύσμα.

 Coffee please…

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ο καφές από την λίστα μας. Για όσους λοιπόν λατρεύουν το άρωμα του καφέ έχουμε τις καλύτερες εναλλακτικές προτάσεις :

10. Ζεστό Καπουτσίνο με πραλίνα

Προετοιμασία: 5´

Υλικά για 2 κούπες

  • 60 ml γάλα
  • 2 κτσ πραλίνα φουντουκιού
  • 2 πρέζες έτοιμο καφέ εσπρέσσο ή καπουτσίνο
  • ζάχαρη (όση θέλετε)
  • σαντιγί και σκόνη σοκολάτας για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνεις το γάλα σε ένα μπρικάκι και το μοιράζεις σε 2 κούπες.
  • Βάζεις σε κάθε κούπα από 1 κουταλιά πραλίνα φουντουκιού, ζάχαρη (αν θέλεις) και ανακατεύεις καλά με ένα κουταλάκι.
  • Προσθέτεις τον καφέ.
  • Σερβίρεις με σαντιγί και σκόνη σοκολάτας.

11. Γαλλικός καραμελένιος καφές latte

Προετοιμασία: 5´
Υλικά για 4 κούπες

  • 600 ml γάλα
  • 120 ml σιρόπι καραμέλας
  • 4 έτοιμους γαλλικούς καφέδες

Εκτέλεση

– Φτιάχνεις τον γαλλικό καφέ στην καφετιέρα και τον κρατάς ζεστό.

  • Βάζεις το γάλα σε ένα σκεύος και ζεσταίνεις σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει ο χαμηλός βρασμός και να φανεί ένας απαλός αφρός.
  • Εναλλακτικά μπορείς να ετοιμάσεις αφρόγαλα στην ειδική μηχανή.
  • Μοιράζεις το σιρόπι καραμέλας σε 4 κούπες.
  • Συμπληρώνεις με τον ζεστό καφέ και το αφρόγαλ
  • Ολοκληρώνεις με λίγο σιρόπι καραμέλας στην κορυφή και …καλή σου απόλαυση!

 12. Καφές με μπισκότα, καρύδια και τζίντζερ

Προετοιμασία : 5’

Υλικά για 2 ροφήματα

  • 4 εσπρέσο
  • 4 κ.τ.γ. μέλι
  • 250 ml κρέμα γάλακτος σε σαντιγί
  • 4 μπισκότα digestive
  • 50 γρ. καρύδια
  • λίγο τζίντζερ σκόνη

Εκτέλεση

  • Βάζεις σε κάθε φλιτζάνι από 2 εσπρέσο και 2 κουταλάκια μέλι.
  • Προσθέτεις λίγο τζίντζερ σε κάθε φλιτζάνι και ανακατεύεις.
  • Συμπληρώνεις με σαντιγί και πασπαλίζεις με το τριμμένο μπισκότο και καρύδι.

13. Καφές latte με κολοκύθα

Ένα αλλιώτικο ρόφημα καφέ με προσθήκη πουρέ κολοκύθας. Να το φάς στο ποτήρι….

Προετοιμασία :

Υλικά για 2 μερίδες 

  • 1 κούπα εσπρέσο ή δυνατό μαύρο καφέ
  • 1 κούπα γάλα
  • 3 κ.τ.σ. πουρέ κολοκύθας
  • 1/2 κ.τ.γ. κανέλας σε σκόνη
  • 1/4 κ.τ.γ. καρφάκια γαρύφαλλου
  • 1 κ.τ.σ. σιρόπι σφενδάμου (ή εκχύλισμα βανίλιας)

Εκτέλεση:

  • Βάζεις το γάλα, την κολοκύθα, την κανέλα, τα καρδάκια γαρύφαλλου και το σιρόπι σφένδαμου σε ένα μικρό σκεύος.
  • Ζεσταίνεις σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς χωρίς να το αφήσεις να βράσει.
  • Αφαιρείς από τη φωτιά.
  • Σερβίρεις σε 2 φλιτζάνια τον καφέ.
  • Συμπληρώνεις με το μείγμα γάλακτος.
  • Γαρνίρεις με λίγη κανέλα και σαντιγί.

 14. Ρόφημα αμυγδάλου και κουρκουμά

…η αλλιώς το δημοφιλές Χρυσό Γάλα ή αγγλιστί Golden Milk με ρίζες που φθάνουν στην μακρινή Ινδία και είναι επίσης εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες και αντισηπτικό.

Προετοιμασία: 25´

Υλικά για 2 κούπες

  • 2 φλιτζ. τσαγιού ρόφημα αμυγδάλου
  • 2 κ.τ.σ. μέλι
  • 2 κ.τ.σ. κουρκουμά σε σκόνη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 3-4 γαρύφαλα
  • ½ κ.τ.γ. τζίντζερ σε σκόνη

Εκτέλεση

– Βάζεις σε ένα κατσαρολάκι το ρόφημα αμυγδάλου, τον κουρκουμά, τα γαρύφαλα, την κανέλα και το τζίντζερ.

– Αφήνεις να πάρει βράση το γάλα ενώ ανακατεύεις καλά με το σύρμα.

– Χαμηλώνεις την θερμοκρασία και αφήνεις να σιγοβράσει για 10 λεπτά.

– Σουρώνεις σε ψιλό σουρωτήρι.

– Σερβίρεις στις κούπες προσθέτοντας από 1 κουταλιά μέλι.

Για τους φίλους του αλκοόλ

15.   Glögg (Σουηδικό ζεστό κρασί με μπαχαρικά)

Ιδανική συνταγή για τα πιο κρύα βράδια του χειμώνα που μας έρχεται από την Σουηδία και υπόσχεται χαλάρωση και ζεστασιά.

Προετοιμασία: 30´

Υλικά για 3 μερίδες

  • 750 ml κόκκινο κρασί (Μπορντό ή Βουργουνδίας)
  • 15 γαρύφαλα
  • 1 κ.τ.γ. κάρδαμο σε σπόρους ή σκόνη
  • 3 ξυλάκια κανέλας ή 2 κτγ κανέλα σε σκόνη
  • 2 μικρά κομμάτια τζίντζερ ή 1 κτγ τζίντζερ σε σκόνη
  • φλούδες από 1 λεμόνι και ½ πορτοκάλι
  • 150 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 3 κ.τ.σ. βότκα

Εκτέλεση

  • Βάζεις όλα τα υλικά σε ένα σκεύος, ανακατεύεις και αφήνεις να πάρει βράση.
  • Χαμηλώνεις την θερμοκρασία και σιγοβράζεις για 15-20 λεπτά.
  • Σουρώνεις και αφήνεις να γίνει χλιαρό.
  • Σερβίρεις γαρνίροντας με 1 ξυλάκι κανέλας σε κάθε ποτήρι.

Με φρουτένια βάση

16. Χυμός μήλου με γεύση κανέλα

Για σένα τώρα που θέλεις να κάνεις τον φρουτοχυμό σου ζεστό ρόφημα έχουμε και για σένα την λύση!

Προετοιμασία: 5-6´

Υλικά για 6 μερίδες

  • 1 λίτρο χυμό μήλου
  • ½ κ.τ.γ. κανέλα, σκόνη
  • 4 γαρύφαλα

Εκτέλεση

– Βάζεις σε μια κατσαρόλα το χυμό μήλου και θερμαίνεις σε χαμηλή θερμοκρασία για 2’.

– Προσθέτεις τα κανελογαρύφαλα και αφήνεις το μείγμα να ζεσταθεί χωρίς να πάρει βράση.

– Απομακρύνεις από την φωτιά και σερβίρεις όσο είναι ζεστό.

17. Ζεστός μηλίτης με αχλάδι και κανέλα

Συνταγή για σπιτικό μηλίτη χωρίς αλκοόλ (εάν θες βέβαια, μπορείς να προσθέσεις κι απ’ αυτό), με βασική εσάνς το αχλάδι.

Υλικά για 2 μερίδες

  • 1-2 αχλάδια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
  • 1/3 μήλο κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
  • 1/3 πορτοκάλι ξεφλουδισμένο και σε κομμάτια
  • 1/3 κ.τ.σ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/3 κ.τ.σ. γαρύφαλλο
  • 1/6 κ.τ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 κούπες νερό

Εκτέλεση

  • Βάζεις σε ένα σκεύος όλα τα υλικά, τα ανακατεύεις και τα αφήνεις να σιγοβράσουν για 1 ώρα περίπου έχοντας κουπώσει το σκεύος με το καπάκι του. (τα φρούτα πρέπει να μαλακώσουν).
  • Αποσύρεις από την φωτιά και τα πολτοποιείς.
  • Σουρώνεις το μείγμα.
  • Σερβίρεις όσο είναι ζεστό, γαρνίροντας με ξυλάκια κανέλας.

Λοιπόν, εσύ ποιο ρόφημα θα δοκιμάσεις απόψε;

 

 

Δείτε κούπες που ίσως σας ενδιαφέρουν

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


You've just added this product to the cart: