Κάνε το βούρτσισμα των δοντιών για τα παιδιά σου παιχνίδι!

Οδοντόβουρτσα bamboo

Κάνε το βούρτσισμα των δοντιών για τα παιδιά σου παιχνίδι!

Το σωστό βούρτσισμα δοντιών για τα παιδιά είναι μια απαραίτητη καθημερινή συνήθεια που βοηθά στην καλή στοματική τους υγιεινή. Είναι όμως τόσο εύκολο όσο ακούγεται? Αν είσαι γονιός και έχεις παιδί σε μικρή ηλικία τότε σίγουρα έχεις αντιμετωπίσει την άρνηση του παιδιού σου να «συμμορφωθεί» με αυτήν την ωφέλιμη για την υγεία του συνήθεια.

Στο κείμενο που ακολουθεί σου προσφέρουμε ιδέες για να μετατρέψεις σε παιχνιδάκι μια καθημερινή αλλά ενίοτε …βαρετή πρακτική. Και να μάθεις τον σωστό τρόπο για να εκπαιδεύσεις το παιδί σου σε αυτήν.

Μετέτρεψε το βούρτσισμα σε παιχνίδι

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μετατρέψεις το καθημερινό καθάρισμα των δοντιών σε παιχνίδι και να δελεάσεις το παιδί σου να …πλησιάσει τον νιπτήρα. Κατ’ αρχάς, ξεκινάς από την αγορά μιας διασκεδαστικής οδοντόβουρτσας που πιθανά να απεικονίζει ή να έχει την μορφή κάποιου παιδικού ήρωα. Η αγορά είναι γεμάτη. Στην συνέχεια επιλέγεις μια παιδική οδοντόκρεμα με χρώμα και ευχάριστη γεύση.

Πες το με ένα παραμύθι

Η διήγηση μιας ιστορίας γύρω από την στοματική υγιεινή αποτελεί ένα καλό όπλο στην μάχη της εξάσκησης του παιδιού στο πλύσιμο των δοντιών. Με τον τρόπο αυτό μπορεί το παιδί να κατανοήσει γιατί είναι χρήσιμο να πλένει καθημερινά το στόμα του. Μια απλή ιστοριούλα θα μπορούσε πχ να λέει: Στα φαγητά και κυρίως στα γλυκίσματα κατοικούν μικρά ζωϋφιάκια, τα «τερηδονάκια», τα οποία κολλάνε πάνω στα δοντάκια, και αν δεν ξεπλυθούν δημιουργούν σιγά σιγά τρυπούλες και στην πορεία τα δοντάκια πονάνε και χαλάνε. Μόνο αν πλένουμε το στόμα μας καθημερινά μπορούμε να διώξουμε τα «τερηδονάκια» και να κρατήσουμε καθαρά και υγιή τα δοντάκια μας. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την φαντασία σου και να αυτοσχεδιάσεις φτιάχνοντας το δικό σου παραμύθι.

Ή αγόρασε του ένα βιβλίο

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά παιδικά βιβλία που μέσα από ευχάριστα παραμύθια εξηγούν στα παιδιά γιατί είναι σημαντικό να πλένουν τα δόντια τους καθημερινά. Πρώτο και καλύτερο έχουμε το πολύ πετυχημένο βιβλίο του Ευγενίου Τριβιζά «Η Δόνα Τερηδόνα και το Μυστικό της Γαμήλιας Τούρτας», ενώ προτείνουμε επίσης το «Έξω από τα δόντια» της Ιωάννας Μπουλοντούμη, «Η μάχη της οδοντόβουρτσας» της Ράνιας Μπουμπουρή, και το «Πέππα το Γουρουνάκι, Δοντάκια καθαρά!». Πρόκειται για ωραίες εκδόσεις με χρήσιμες πληροφορίες για την στοματική υγιεινή.

Κάντο όπως εγώ!

Ένας ευχάριστος τρόπος θα ήταν να βάλεις το παιδί σου να βουρτσίσει τα δικά σου δόντια με την δική σου οδοντόβουρτσα καθοδηγώντας το έτσι στην πράξη. Παράλληλα μπορείς να βουρτσίζεις εσύ τα δικά του δόντια. Μικροί και μεγάλοι εν δράσει!!

Δώσε του το …τυράκι

Κακά τα ψέματα στα παιδάκια πιάνει η επιβράβευση. Μπορείς λοιπόν να χρησιμοποιήσεις σαν …τυράκι την λεκτική επιβράβευση (πχ λέγοντας στο παιδί «Μπράβο» κάθε φορά που παίρνει μόνο του την πρωτοβουλία να βουρτσίσει τα δόντια του. Ή ακόμα και να το ανταμείψεις με ένα δωράκι μικρής αξίας (κατά προτίμηση όχι γλύκισμα!) αν συμπληρώσει μια εβδομάδα ή ακόμα και έναν μήνα καθημερινού στοματικού καθαρισμού. Εδώ θα πρέπει να προσέξεις να μην πιέσεις υπερβολικά το παιδί ούτε να θυμώσεις αν δεν τηρεί το πρόγραμμα πλυσίματος γιατί μπορεί να έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα. Άλλωστε ο στόχος είναι το παιδί να αγαπήσει την συνήθεια και όχι να την βλέπει σαν καταναγκαστικό έργο.

Η καλή συνήθεια είναι οικογενειακή υπόθεση

Ο καλύτερος βέβαια τρόπος να διδάξεις το παιδί σου να βουρτσίζει σωστά τα δόντια του και να βάλει την συνήθεια αυτή στην καθημερινότητά του, είναι με το να  βλέπει να το κάνουν όλα τα μέλη της οικογένειας. Με λίγα λόγια αν δεν σε βλέπει να το κάνεις και εσύ, όσες υποδείξεις και να του κάνεις δεν πρόκειται να καταλάβει την αξία του καθημερινού βουρτσίσματος για να το τηρεί από μόνο του. Μόνο αν πειστεί ότι αποτελεί «αυστηρή» οικογενειακή συνήθεια όπως πχ είναι το πλύσιμο των χεριών πριν το φαγητό θα την ακολουθήσει και το ίδιο.

Πώς γίνεται το σωστό βούρτσισμα;

Ο κατάλληλος να δείξει στο παιδί πώς να βουρτσίζει σωστά τα δόντια του είναι ο παιδοδοντίατρος. Η κίνηση πρέπει να είναι κυκλική πάνω στην επιφάνεια των δοντιών και όχι οριζόντια και να φθάνει μέχρι τα ούλα. Σε κλίση 45ο ξεκινάμε πρώτα από τα πάνω δόντια, βουρτσίζοντας ένα δόντι την φορά. Το πλύσιμο πρέπει να γίνεται τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική πλευρά. Επαναλαμβάνουμε για τα κάτω δόντια. Για τους τραπεζίτες, τις μασητικές επιφάνειες δηλαδή, οι κινήσεις πρέπει να έχουν κατεύθυνση μπρος-πίσω. Δεν ξεχνάμε να βουρτσίσουμε την γλώσσα και ιδανικά το βούρτσισμα πρέπει να διαρκεί κοντά στα 2 λεπτά. Δεν είναι απαραίτητο να ξεπλύνουμε με νερό το στόμα αφού τελειώσουμε. Αρκεί να φτύσουμε την οδοντόκρεμα. Πλένουμε τα δόντια σε καθημερινή βάση δύο φορές (η μία το βράδυ μετά το γεύμα) με φθοριούχο οδοντόκρεμα η οποία βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας.

Ποια είναι η κατάλληλη οδοντόβουρτσα;

Προσέχεις κατ’ αρχάς την τρίχα, να είναι μαλακή για να μην τραυματίσει τα ούλα ή τον σμάλτο των δοντιών. Προσέχεις επίσης το χερούλι της οδοντόβουρτσας να έχει αρκετό μάκρος για να φθάνει μέχρι τα πίσω δόντια. Και ακόμη, μικρή κεφαλή για να μπορεί το παιδί να την μετακινεί με ευκολία στο στόμα του.

Καλό είναι να αντικαθιστάς την οδοντόβουρτσα κάθε 3-4 μήνες ή όποτε εμφανίζει σημάδια φθοράς.

Εναλλακτικά μπορείς να επιλέξεις ηλεκτρική οδοντόβουρτσα στην περίπτωση ειδικά που το παιδί δεν ελέγχει καλά τις κινήσεις των χεριών του.

Σε ποια ηλικία ξεκινάμε το βούρτσισμα;

Οι ειδικοί παιδοδοντίατροι συστήνουν το πλύσιμο των δοντιών να ξεκινά από την στιγμή που θα εμφανιστεί το πρώτο δοντάκι στο στόμα του παιδιού. Υπάρχουν ειδικές οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες για μωρά τις οποίες μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Φυσικά σε αυτήν την ηλικία το «δύσκολο» έργο το αναλαμβάνει ο γονιός. Σταδιακά όμως το παιδί πειραματίζεται και αν όλα πάνε καλά φθάνοντας στην ηλικία των 6 ετών έχει μάθει να το κάνει μόνο του.

Είναι αρκετό το τακτικό πλύσιμο των δοντιών?

Η αλήθεια είναι πως μαζί με το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών είναι σημαντικό για τα παιδιά να χρησιμοποιούν επιπλέον οδοντικό νήμα για αποφυγή δημιουργίας τερηδόνας ενδιάμεσα των δοντιών. Απαραίτητο επίσης είναι να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή  αποφεύγοντας ζάχαρη, γλυκά και αναψυκτικά μεταξύ των γευμάτων. Και μην ξεχνάς ότι επιβάλλεται η επίσκεψη στον οδοντίατρο τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.

Καλό βούρτσισμα λοιπόν!

 

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *