Πως να καθαρίσω σωστά το θερμός μου;

Πως να καθαρίσω σωστά το θερμός μου;

Πως να καθαρίσω σωστά το θερμός μου;

Το καλοκαίρι έφτασε, η θερμοκρασία ανεβαίνει και όλοι αργά η γρήγορα ζητάμε ένα κρύο νερό ή ένα δροσερό καφέ.

Ένα καλό θερμός λοιπόν είναι απαραίτητο αν δεν είστε στο σπίτι.

Αν κάνετε μια βόλτα στην πόλη ή στην ύπαιθρο, είστε στη δουλειά ή έχετε πάει για τρέξιμο μπορεί να χρειαστείτε κάτι δροσιστικό.

Το θερμός είναι η λύση για όλες αυτές τις περιπτώσεις αφού κρατάει τα υγρά σε σταθερή θερμοκρασία για αρκετές ώρες. Αρκεί να το συντηρείτε και να το καθαρίζετε σωστά.

Πως λειτουργεί το θερμός;

Το θερμός είναι ένα μεταλλικό, πλαστικό ή γυάλινο δοχείο ιδανικό για την αποθήκευση υγρών. Μπορεί να είναι ποτήρι ή μπουκάλι.

Η λειτουργία του βασίζεται σε απλούς νόμους της φυσικής. Να ‘ναι καλά ο James Dewar που ανακάλυψε τη φιάλη κενού.

Χάριν σε αυτή τη πατέντα άρχισαν να κατασκευάζονται δοχεία υγρών με διπλά τοιχώματα. Ανάμεσα στα δύο τοιχώματα υπάρχει κενό.

Το κενό αυτό λειτουργεί ως μονωτής, εμποδίζοντας τη μετάδοση της θερμότητας από το εξωτερικό στο εσωτερικό και αντίστροφα.

Γιατί είναι σημαντικό να το καθαρίζετε τακτικά;

Τα επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια αποτελούν πηγή συγκέντρωσης βακτηρίων στην εξωτερική τους επιφάνεια, το πώμα και το σημείο που πίνετε.

Ορισμένοι ιοί μπορούν να επιβιώσουν σε σκληρές επιφάνειες για έως και εννέα ημέρες.

Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να τα καθαρίζετε καθημερινά.

Επιπλέον, το νερό από μόνο του περιέχει μικροοργανισμούς και βακτήρια.

Αυτά μπορεί να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν μέσα στο ποτήρι σας, εάν δεν στεγνώσει πλήρως και παραμείνει κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κάθε πότε χρειάζεται καθάρισμα;

Τα ποτήρια θερμός παρά την άνεση και την πρακτικότητά τους, καμιά φορά αποτελούν μια πηγή βακτηρίων για τον οργανισμό σας.

Αυτό συμβαίνει επειδή το χρησιμοποιούμε συνήθως καθημερινά και πολλές φορές μέσα στην ημέρα.

Στο αμάξι, στο λεωφορείο, στη δουλειά, στη βόλτα…

Η ιδανική πρακτική είναι να πλένετε το σκεύος με σαπούνι και νερό κάθε βράδυ. Έτσι θα έχει στεγνώνει πλήρως έως το πρωί.

Ωστόσο, αν δεν χρησιμοποιείτε το ποτήρι θερμός σας συνεχώς, τότε μπορείτε να το πλένετε μετά από κάθε χρήση ή ανά μερικές ημέρες.

Γιατί μυρίζει άσχημα το θερμός ;

Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν αυτό παραμένει κλειστά για πολλή ώρα και δεν αερίζεται επαρκώς.

Ας πούμε γυρίσατε πέρυσι το καλοκαίρι από τις διακοπές σας και το καταχωνιάσατε κλειστό σε κάποιο ντουλάπι χωρίς να έχει στεγνώσει τελείως.

Σε αυτή τη περίπτωση, μάλλον δεν θα χαρείτε και πολύ με τη μυρωδιά μόλις το ανοίξετε.

Μπορεί όμως να μην τη πιάσετε τη μυρωδιά με την πρώτη και το γεμίσετε με νερό ή κάποιο ρόφημα. Τότε, μπορεί μαζί με την μυρωδιά να σας έρθει και μια περίεργη γεύση καθώς πίνετε.

Μην ανησυχείτε όμως αυτό δεν σημαίνει πως το σκεύος είναι για πέταμα. Η κατάσταση σώζεται με ένα σωστό καθάρισμα.

Ας δούμε λοιπόν μερικούς εύκολους τρόπους να απολυμάνουμε το δοχείο μας!

3 απλοί τρόποι για να το καθαρίσετε

Μπορείτε να καθαρίσετε αποτελεσματικά το ανοξείδωτο ποτήρι σας με απλά πράγμα που υπάρχουν στην κουζίνα σας. Ιδού λοιπόν μερικές χρήσιμες ιδέες :

1.Ξύδι και μαγειρική σόδα

Πρώτα, ρίξτε μισό φλιτζάνι λευκό ξίδι στο θερμός σας. Μετά, προσθέστε μία κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα. Τότε, θα αρχίσει να βγαίνει αφρός.

Μην τρομάξετε, είναι ένα χημικό τρικ που θα βοηθήσει στην καλύτερη απολύμανση.

Στη συνέχεια, ρίξτε λίγο ζεστό νερό και αφήστε την χημεία να κάνει τα μαγικά της για περίπου 10 λεπτά.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και μια βούρτσα για μπουκάλια ή πανί με ζεστό νερό για να καθαρίσετε το εσωτερικό του θερμός σας ακόμη καλύτερα.

Ξεπλύνετε πολύ καλά και επαναλάβετε την διαδικασία όσες φορές χρειάζεται.

2. Αλάτι και παγάκια

Εάν δεν έχετε τίποτα άλλο στο σπίτι, αυτή είναι μια λύση που δεν θα σας δυσκολέψει.

Αρχικά ρίξτε περίπου δύο κουταλιές της σούπας αλάτι και προσθέστε μετά τα παγάκια ή αν αυτά δεν χωράνε ρίξτε θρυμματισμένο πάγο.

Στην συνέχεια κλείστε καλά το καπάκι (δεν θέλουμε να μπουγελώσουμε κανέναν με τα παγάκια) και κουνήστε καλά το θερμός σας.

Σαν να φτιάχνετε κοκτέιλ με σέικερ ένα πράγμα. Μετά ξεπλύνετε καλά μέχρι να φύγει η αλμύρα.

Ιδανική λύση εάν έχει μείνει κατακάθι από καφέ η τσάι στο αγαπημένο σας θερμός.

3. Υγρό πιάτων

Ακόμη ένα προϊόν που υπάρχει σε όλα τα σπίτια και μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαχτείτε από την άσχημη μυρωδιά στο άψε σβήσε.

Πρώτα ρίξτε λίγο ζεστό νερό στο θερμό σας μαζί με υγρό πιάτων.

Μόλις γεμίσει το θερμό σας, κλείστε το καλά και ανακινήστε το καλά μέχρι να γίνει το μείγμα…«φραπές».

Αφού τελειώσετε με το κούνημα και το ξέπλυμα, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα για μπουκάλια.

Αλλιώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαλακό σφουγγαράκι ή πανάκι.

Με αυτό τον τρόπο θα είστε σίγουροι ότι δεν έχει μείνει ίχνος σαπουνιού που θα καταλήξει στον οργανισμό σας αργότερα.

Προσοχή:  Μην ξεχνάτε ποτέ να ξεπλένετε με μπόλικο νερό το θερμός σας μετά το καθάρισμα και να το αφήνετε ανοιχτό να στεγνώσει τελείως πριν το κλείσετε.

Πως βοηθάει η βούρτσα μπουκαλιού στο καθάρισμα του θερμός;

Είναι μια βούρτσα με εύκαμπτες και εύπλαστες τρίχες που συνδέονται με μια λαβή από πλαστικό, ξύλο ή σύρμα.

Οι τρίχες φτάνουν περίπου τη μέση της λαβής και να σχηματίζουν σχήμα παρόμοιο με σωλήνα. Μερικές φορές οι τρίχες μπορεί να είναι συγκεντρωμένες μόνο στο άκρο της βούρτσας.

Ο λόγος που μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμη όταν καθαρίζετε το δοχείο σας είναι το γεγονός ότι οι βούρτσες αυτές είναι πολύ ευέλικτες.

Μπορούν με ευκολία να φτάσουν σε σημεία που δεν χωράει το χέρι σας ή ένα απλό σφουγγάρι.

Έτσι, η βούρτσα καθαρισμού μπουκαλιών μπορεί να αποδειχτεί ένας πολύ καλός σύμμαχος όταν θελήσετε να καθαρίσετε τα πιο δύσκολα σημεία του θερμός σας.

Όσα δεν φτάνει δηλαδή το χέρι σας…τα φτάνει το βουρτσάκι.

Τι να μην κάνετε όταν καθαρίζετε ένα θερμός

-Μην χρησιμοποιείτε χλωρίνη ή λευκαντικά γιατί μπορεί να καταστρέψουν το ανοξείδωτο εσωτερικό.

-Αποφύγετε το υπερβολικά καυτό ή βραστό νερό για τον καθαρισμό. Οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψουν το χρώμα του εσωτερικού. Η ακόμη χειρότερα; Μπορεί να καταστρέψουν την μόνωση του σκεύους.

– Αποφύγετε το πλυντήριο πιάτων. Ναι μεν υπάρχουν  θερμός που είναι κατάλληλα για το πλυντήριο πιάτων, η πλειοψηφία τους όμως δεν είναι.

Το νερό του πλυντηρίου πιάτων μπορεί να είναι ένα θανάσιμο χτύπημα για ορισμένα στρώματα του δοχείου.

Σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να μειωθεί σημαντικά, ακόμη και να χαθεί, η ικανότητα του θερμός να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία.

Για τους τολμηρούς που θέλουν δοκιμάσουν παρόλα αυτά το πλυντήριο πιάτων, καλό είναι να ρίξουν μια ματιά στις οδηγίες χρήσης του.

Συμβουλές για μεγαλύτερη απόδοση

Ας πούμε ότι το ισοθερμικό μπουκάλι σας τα έχει φάει τα ψωμιά του αλλά δεν θέλετε να το αποχωριστείτε ακόμη. Υπάρχει λύση; Φυσικά.

Εάν δεν ήσασταν και πολύ συνεπείς στην συντήρηση και τον καθαρισμό του από τότε που το πήρατε το θερμός μπορεί να αρχίσει να χάνει την αποτελεσματικότητα του.

Υπάρχει τρόπος όμως να βελτιώσετε την απόδοση του μέχρι να πάρετε την απόφαση να πάρετε καινούργιο.

Ανάλογα με το αν θέλετε να γεμίσετε το σκεύος σας με κρύο ή ζεστό υγρό μπορείτε να κάνετε το εξής:

  • Για κρύα υγρά: Βάλτε το μπουκάλι στο ψυγείο από πριν. Αν δεν έχετε πολύ χρόνο, γεμίστε με πάγο και νερό για λίγα λεπτά. Βγάλτε το θερμός από το ψυγείο και πετάξτε το παγωμένο νερό. Προσθέστε το κρύο ρόφημά σας και σφραγίστε με το καπάκι.
  • Για ζεστά υγρά: γεμίστε το θερμός σας με ζεστό νερό και βάλτε το καπάκι. Μετά από λίγα λεπτά, αφαιρέστε το καπάκι και αδειάστε το νερό. Προσθέστε το ζεστό σας ρόφημα και σφραγίστε με το καπάκι.

Πότε πρέπει να πετάξετε το θερμός σας;

Τίποτα δεν κρατάει για πάντα γι’ αυτό αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να αποχωριστείτε το αγαπημένο σας θερμός.

Αν η απόδοση του έχει πέσει στα τάρταρα και δεν κρατάει πια την θερμοκρασία του ούτε με τα κόλπα που είπαμε πριν, ήρθε η ώρα να το αλλάξετε.

Ο πιο πιθανός λόγος να χρειαστεί να αλλάξετε σκεύος είναι να έχουν προκληθεί ρωγμές από μια πτώση ή να έχει φθαρεί το καπάκι του.

Στην πρώτη περίπτωση τα πράγματα είναι δύσκολα και δεν μπορείτε να κάνετε πολλά. Μπορείτε να εξετάσετε με έναν φακό εάν υπάρχουν ρωγμές. Άμα βρείτε, καλό είναι να αντικαταστήσετε το θερμός σας.

Στην δεύτερη περίπτωση, εάν το πρόβλημα έχει να κάνει με τον φελλό και το καπάκι του υπάρχει ελπίδα.

Μπορείτε να ψάξετε για ανταλλακτικά και να αποκαταστήσετε το πρόβλημα.

Αν δεν βρείτε ανταλλακτικά ή δεν λυθεί το πρόβλημα έτσι, μάλλον θα πρέπει να βγείτε για ψώνια. Για να βρείτε το καλύτερο θερμός για τις ανάγκες σας δείτε εδώ.

Extra Tips:

  • Εάν το θερμός σας έχει χαλάσει και δεν φτιάχνεται μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να αποθηκεύσετε προϊόντα που δεν απαιτούν διατήρηση της θερμότητας. (πχ. Κομπόστα)
  • Όταν δεν το χρησιμοποιείτε, καλό είναι να το αποθηκεύετε σε ασφαλές μέρος για να μην πέσει κατά λάθος και δημιουργηθούν ρωγμές
  • Αποφύγετε να γεμίσετε το δοχείο με χυμό, ανθρακούχα ποτά, γαλακτοκομικά προϊόντα γιατί διαβρώνουν το εσωτερικό του
  • Όταν αγοράζετε ένα θερμός μην ξεχνάτε να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή. Έτσι θα ξέρετε πως να διατηρήσετε το παγούρι σας σε καλή κατάσταση.
  • Στα παγούρια αλουμινίου, κάθε τρεις μήνες καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε μια ειδική ταμπλέτα καθαρισμού που καθαρίζει και απολυμαίνει σε βάθος την εσωτερική επίστρωση.

Όταν καθαρίζετε τακτικά τα σκεύη που χρησιμοποιείτε καθημερινά τους δίνετε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Τώρα ξέρετε όλα τα κόλπα για να κρατήσετε το θερμός σας καθαρό ώστε να αντέξει στον χρόνο και να μείνετε ασφαλείς μακριά από βακτήρια και μικρόβια.

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *