Πόσες κουταλιές καφέ χρειάζονται για μια κούπα;

ακριβή δοσολογία για μια κούπα

Πόσες κουταλιές καφέ χρειάζονται για μια κούπα;

Ο καφές αποτελεί μια καθημερινή και απολαυστική συνήθεια για τους περισσότερους από εμάς.

Για κάποιους δε από εμάς το πρώτο πράγμα που κάνουμε μόλις ξυπνήσουμε είναι να ετοιμάσουμε το πρωινό μας καφεδάκι.

Ωστόσο, πόσοι από εμάς γνωρίζουμε πραγματικά την ακριβή δοσολογία για μια κούπα από το αγαπημένο μας αρωματικό αυτό ρόφημα;

Στο άρθρο αυτό σας δίνουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να μάθετε μια και καλή, την ποσότητα του καφέ που πρέπει να προσθέτετε αναλογικά με την ποσότητα του νερού στην κούπα, την καφετιέρα ή το θερμός σας.

Ας τα δούμε όμως ένα ένα.

Γιατί χρειάζεται να μετράτε τον καφέ;

Κατ’ αρχάς η σωστή μέτρηση της ποσότητας που θα χρησιμοποιήσετε επιδρά σημαντικά στο γευστικό αποτέλεσμα.

Ποσότητα μεγαλύτερη από την ιδανική μετατρέπει το ρόφημα σε πικρό ή στυφό στην γεύση, διαταράσσει το ευχάριστο άρωμά του ενώ μπορεί να γίνει ακόμα και επιβλαβής για την υγεία σας. Από την άλλη λιγότερη ποσότητα μπορεί να δώσει ένα άγευστο, νερουλό και τελικά μη τονωτικό ρόφημα.

Κάτι ακόμα που πρέπει να έχετε στο νου σας, είναι η μέτρηση αλεσμένων κόκκων έναντι ολόκληρων κόκκων.

Το καβούρδισμα και το άλεσμα του καφέ προκαλούν μια σειρά από διαφοροποιήσεις στην πρώτη ύλη όπως είναι για παράδειγμα η μείωση της υγρασίας που περιέχει.

Ο τρόπος δε παραγωγής του σκευάσματος έχει και αυτός την επίδρασή του. Είναι λοιπόν πολύ σημαντική η σωστή μέτρηση της ποσότητας προκειμένου να πετύχετε το ικανοποιητικό για εσάς αποτέλεσμα και να απολαύσετε στο μέγιστο βαθμό το ρόφημά σας.

Πως πρέπει να μετράτε την ποσότητα;

Η πιο ασφαλής επιλογή είναι να χρησιμοποιείτε μια κατάλληλη ζυγαριά και να γνωρίζετε κάθε φορά τα γραμμάρια.

Ωστόσο, για τους περισσότερους αυτό μπορεί να μην είναι πάντα εφικτό και εύκολο.

Συνήθως η μέτρηση γίνεται σε κουταλιές της σούπας ή σε scoops που υπάρχουν σε κάθε σπίτι.

Ο χρυσός, γενικός κανόνας θέλει την ιδανική αναλογία να είναι στα 55 γραμμάρια για κάθε 1 λίτρο νερού.

Ας δούμε όμως πώς αυτός ο κανόνας εξειδικεύεται σε πιο πρακτικές εφαρμογές.

Πόσα γραμμάρια καφέ ανά κούπα;

Μια συνηθισμένη κούπα χωράει περί τα 240ml νερού. Σύμφωνα με τον κανόνα που αναφέραμε αυτό μεταφράζεται σε 14 γρ. αλεσμένου καφέ για κάθε κούπα.

Πόσες κουταλιές καφέ ανά κούπα;

Η μέτρηση σε κουταλιές της σούπας είναι πιο πρακτική και συνήθως μια κουταλιά σούπας ζυγίζει 4 γραμμάρια καφέ και ισοδυναμεί με 3 κουταλάκια του γλυκού.

Εδώ ο χρυσός κανόνας θέλει 2 κουταλιές της σούπας αλεσμένων κόκκων ανά κούπα. Αν τώρα προτιμάτε πιο δυνατή γεύση μπορείτε να αυξήσετε λίγο την ποσότητα στην  1 ½ κουταλιά και το αντίστροφο για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.

Για περισσότερες κούπες κάνετε τους υπολογισμούς :

 • Για 2 κούπες : 480ml νερού + 4 κ.σ. καφέ
 • Για 3 κούπες : 720ml νερού + 6 κ.σ. καφέ
 • Για 4 κούπες : 960ml νερού + 8 κ.σ. καφέ
 • Για 5 κούπες : 1200ml νερού + 10 κ.σ. καφέ κ.ο.κ.

Σε όρους καφετιέρας γαλλικού ωστόσο, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά γιατί συνήθως κάθε κούπα υπολογίζεται συνήθως να χωρά λιγότερο υγρό – γύρω στα 150ml. Επομένως, η σωστή αναλογία υπολογισμένη σε φλυτζάνια κανάτας θα πάει κάπως έτσι :

 • Για 2 κούπες : 300ml νερού + 2 ½ κ.σ. καφέ
 • Για 4 κούπες : 600ml νερού + 5 κ.σ. καφέ
 • Για 6 κούπες : 890ml νερού + 7 ½ κ.σ. καφέ
 • Για 8 κούπες : 1185ml νερού + 10 κ.σ. καφέ
 • Για 10 κούπες : 1480ml νερού + 12 ½ κ.σ. καφέ κ.ο.κ.

Αν τώρα μιλάμε για τις πιο μεγάλες ανοξείδωτες κούπες που χωράνε μεγαλύτερη ποσότητα τότε τα πράγματα πάνε κάπως έτσι:

 • Για 1 ανοξείδωτη κούπα : 300ml νερού + 2 ½ κ.σ. καφέ
 • Για 2 ανοξείδωτες κούπες : 600ml νερού + 5 κ.σ. καφέ
 • Για 3 ανοξείδωτες κούπες : 900ml νερού + 7 ½ κ.σ. καφέ
 • Για 4 ανοξείδωτες κούπες : 1200ml νερού + 10 κ.σ. καφέ κ.ο.κ

Πόσα scoops για κάθε κούπα;

Το scoop είθισται να ισοδυναμεί με 2 κουταλιές της σούπας αλεσμένου καφέ ενώ ζυγίζει περί τα 8 γραμμάρια. Επομένως αν χρησιμοποιείτε scoop, τότε για 1 κανονική κούπα θα χρειαστείτε 1 scoop.

Αντιστοίχως :

 • Για 2 κούπες : 480ml νερού + 2 scoops
 • Για 3 κούπες : 720ml νερού + 3 scoops
 • Για 4 κούπες : 960ml νερού + 8 scoops
 • Για 5 κούπες : 1200ml νερού + 10 scoops κ.ο.κ.

Σε όρους καφετιέρας γαλλικού η αναλογία σε φλυτζάνια για την κανάτα της θα είναι η εξής :

 • Για 2 κούπες : 300ml νερού + 1 scoop
 • Για 4 κούπες : 600ml νερού + 2 ½ scoops
 • Για 6 κούπες : 890ml νερού + 3 ½ scoops
 • Για 8 κούπες : 1185ml νερού + 5 scoops
 • Για 12 κούπες : 1480ml νερού + 7 ½ scoops κ.ο.κ.

Αν πάλι μιλάμε για μέγεθος ανοξείδωτης κούπας ή ισοθερμικού ποτηριού και άρα μεγαλύτερης ποσότητας η αναλογία σε scoops διαμορφώνεται ως εξής :

 • Για 1 ισοθερμικό ποτήρι : 300ml νερού + 1 scoop
 • Για 2 ισοθερμικά ποτήρια : 600ml νερού + 2 scoops
 • Για 3 ισοθερμικά ποτήρια : 900ml νερού + 3 scoops
 • Για 4 ισοθερμικά ποτήρια : 1200ml νερού + 4 scoops κ.ο.κ.

Αυτά ισχύουν για τον γαλλικό καφέ που φτιάχνεται στην κλασική καφετιέρα.

Τι γίνεται όμως για άλλα είδη καφέδων ή τρόπων παρασκευής;

Πως εξασφαλίζουμε την σωστή αναλογία για τον εσπρέσο, το μπρίκι του εσπρέσο, την καφετιέρα Aeropress, την καφετιέρα ζεστής εκχύλισης, την πιο ιδιαίτερη cold brew ή τον στιγμιαίο καφέ; Εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Ας τα όμως δούμε αναλυτικά.

Πόση ποσότητα για τον εσπρέσο;

Ένας κλασικός εσπρέσο χρειάζεται μια αναλογία 1:2 με 1:2.5 καφέ προς νερό ενώ αν τον πίνετε lungo τότε η αναλογία καφέ προς νερό διαμορφώνεται σε 1:3.

Βέβαια θα πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας ο καφές να είναι πολύ καλά και φίνα αλεσμένος.

Στην στάνταρντ εκδοχή του απαιτεί περί τα 7γρ. για 30ml νερού. Η διπλή δόση θέλει 14γρ. για 60ml νερού. Ο καλύτερος τρόπος είναι να εμπιστευτείτε μια ζυγαριά ακριβείας και να μην αφήσετε τους υπολογισμούς στο …μάτι.

Πόση ποσότητα για το μπρίκι του εσπρέσο;

Εδώ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα και δεν χρειάζονται πολλά μαθηματικά… Αρκεί να γεμίσετε με νερό τον θάλαμο μέχρι το επίπεδο που είναι ακριβώς κάτω από την βαλβίδα ασφαλείας και μετά να προσθέσετε τους αλεσμένους κόκκους στο φίλτρο.

Πόση ποσότητα για την καφετιέρα χειρός Aeropress;

Η συσκευή αυτή είναι πολύπλευρη και προσφέρει πολλές εναλλακτικές και αναλογίες βρασμού.  H καφετιέρα αυτή έχει το δικό της scoop ενώ ο θάλαμος βρασμού έχει τα δικά του σημάδια.

Η επίσημη συνταγή απαιτεί 1 scoop κόκκων με το νερό να φθάνει ως το πρώτο μαρκαρισμένο επίπεδο. Από κει και μετά μπορείτε να αραιώσετε τον καφέ για μια συνηθισμένου μεγέθους κούπα.

Πόση ποσότητα για την cold brew;

Εδώ η αναλογία γίνεται 1:15 ή 1:18. Ωστόσο, μπορείτε να φθάσετε και σε αναλογία νερού προς καφέ 1:3 ή σε 1:5 για να διασφαλίσετε ότι το αποτέλεσμα θα είναι δυνατό και γεμάτο. Μια ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε μια ποσότητα κόκκων 225γρ. και 4 κούπες νερό (κανονικές) για μια γερή δόση.

Πόση ποσότητα για την συσκευή ζεστής εκχύλισης;

Ιδανικά στην περίπτωση αυτή θα χρειαστείτε μια ζυγαριά. Και αυτό γιατί εδώ σημασία έχει η ακρίβεια στην ποσότητα που δεν επιτυγχάνεται εύκολα με εργαλεία μέτρησης όγκου όπως το κουτάλι ή το scoop. Οπότε συστήνουμε ανεπιφύλακτα μια ζυγαριά ακριβείας. Διαφορετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 scoops μεσαία αλεσμένου καφέ για μια κούπα.

Πόση ποσότητα για τον στιγμιαίο καφέ;

Εδώ τα πράγματα εξαρτώνται από το είδος και την ποικιλία του καφέ και το πιθανότερο είναι να βρείτε σχετικές οδηγίες στην συσκευασία του προϊόντος. Ωστόσο, ο γενικός κανόνας είναι 1 κουταλιά της σούπας για κάθε 1 κούπα. Από κει και πέρα πειραματίζεστε και είστε ελεύθεροι να διαλέξετε εσείς την ποσότητα που ικανοποιεί περισσότερο τους γευστικούς σας κάλυκες και τις ανάγκες σας σε τόνωση.

Extra tips για μεγαλύτερη απόλαυση

Τι πρέπει όμως ακόμη να προσέξετε πέρα από την αναλογία προϊόντος και νερού; Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και δεν θα χάσετε :

 • Χρησιμοποιήστε φρεσκοκαβουρδισμένους κόκκους. Το άρωμα και η επίγευση εξαρτώνται πολύ από αυτό. Μην αγοράζετε μεγάλες ποσότητες καβουρδισμένου καφέ γιατί μπαγιατεύει.
 • Φυλάξτε το σκεύασμα σε σκιερό και δροσερό μέρος και σε ένα σκεύος που κλείνει αεροστεγώς για να μην επηρεαστεί από άλλες μυρωδιές που υπάρχουν στην κουζίνα σας και να μην πάρει υγρασία.
 • Αλέστε τον καφέ ιδανικά λίγο πριν την παρασκευή του. Επενδύστε σε έναν καλό μύλο, ρυθμίστε τον βαθμό άλεσης και δεν θα χάσετε.
 • Φροντίστε το νερό να έχει την σωστή θερμοκρασία, ιδανικά ελάχιστα πριν φθάσει τους βαθμούς βρασμού (100 οC). Θα απελευθερώσει το άρωμά του χωρίς να τον κάψει.
 • Απολαύστε την διαδικασία παρασκευής.

Ο καφές δεν είναι απλή υπόθεση. Μπορεί να γίνει μια πραγματική ιεροτελεστία ειδικά για τους πιο μερακλήδες.

Το αποτέλεσμα δε, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όπως είδαμε, σημαντικό ρόλο παίζει εκτός από το είδος και την ποικιλία του καφέ, το καβούρδισμα, ο βαθμός άλεσης και ο τρόπος παρασκευής. Αλλά ιδιαίτερη σημασία έχει η αναλογία ποσότητας καφέ και νερού κάθε φορά και ανάλογα με την συσκευή που χρησιμοποιείτε.

Πλέον μετά το άρθρο αυτό έχετε γίνει σοφότεροι και μπορείτε να πειραματιστείτε και να προσαρμόσετε την ιδανική ποσότητα στα μέτρα και στα γούστα σας. Έτσι θα απολαύσετε το αγαπημένο σας ρόφημα όπως ακριβώς το θέλετε.

Άλλωστε, δεν θέλει κόπο….θέλει τρόπο!

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


You've just added this product to the cart: