Ο καλύτερος καφές εσπρέσο και η αναζήτηση του

Ο καλύτερος καφές εσπρέσο και η αναζήτηση του

Ο καφές εσπρέσο αποτελεί έναν από τους διασημότερους καφέδες παγκοσμίως που πολλοί απολαμβάνουν στις κεραμικές κούπες τους στο σπίτι τους αλλά και έξω από αυτό. Υπάρχουν άλλωστε πλέον κούπες κατασκευασμένες από εξαιρετικά υλικά και σχέδια στις οποίες μπορούμε να πίνουμε τον καφέ μας και συγχρόνως να προστατεύουμε το περιβάλλον από τα πλαστικά ποτήρια.

Στην χώρα μας επίσης καταναλώνονται ετησίως πολλές κούπες καφέ κατατάσσοντας μας ανάμεσα στις χώρες με τα πιο υψηλά ποσοστά κατανάλωσης καφέ.

Ο καφές εσπρέσο κυκλοφορεί σε διαφορετικές ποικιλίες και μάρκες με σκοπό να καλύψει τα γούστα και τις επιθυμίες του κοινού. Ενώ την Ελλάδα αποτελεί το είδος καφέ που καταναλώνεται περισσότερο.

Αν και εσείς ανήκετε στους οπαδούς του καφέ εσπρέσο τότε σίγουρα θα θέλετε να μάθετε ποιος είναι ο καλύτερος εσπρέσο.

Το είδος του καφέ εσπρέσο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του

Ο εσπρέσο αποτελεί ένα από τα διασημότερα είδη καφέ, έχει πλούσιο άρωμα και γεύση και συγχρόνως μας τονώνει άμεσα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι μια συμπυκνωμένη έκδοση του κανονικού καφέ που περιέχει επομένως και περισσότερη καφεΐνη.

Οι καλύτερες ποικιλίες καφέ του κόσμου ξεχωρίζουν για τα γευστικά χαρακτηριστικά τους. Η καθεμία είναι ξεχωριστή καθώς παίζει σημαντικό ρόλο το δέντρο, το έδαφος, το κλίμα και οι συνθήκες καλλιέργειας. Ενώ κάθε ποικιλία έχει τους δικούς της οπαδούς.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι καφέ εσπρέσο άλλοι πιο δυνατοί και άλλοι με προσθήκη γάλατος και αφρόγαλα. Ο καθένας έχει τα δικά του αγαπημένα είδη. Ας δούμε λοιπόν ποιος είναι ο καλύτερος καφές εσπρέσο με βάση τα χαρακτηριστικά του.

Οι τύποι του καφέ Espresso

Υπάρχει ο κλασικός εσπρέσο, ο αμερικανικός, ο freddo espresso τον οποίο και αγαπάμε πολύ στην χώρα μας, ο ristretto και πολλοί ακόμη. Ο καθένας με ξεχωριστό τρόπο παρασκευής και περιεκτικότητα καφεΐνης. Από την άλλη αν κάποιος προτιμάει τα ειδή εσπρέσο με γάλα και στην περίπτωση αυτήν υπάρχουν πολλές επιλογές.

Υπάρχει ο cappuccino, ο macchiato, ο mocha και ο latte, ο καθένας με τα ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά του και με διαφορετικές αναλογίες σε καφέ και γάλα ή αφρόγαλα.

Στην Ελλάδα καταναλώνουμε κατά μεγάλο ποσοστό τον freddo espresso και τον freddo cappuccino που είναι και οι καφέδες οι όποιοι δεν καταναλώνονται πουθενά αλλού στον κόσμο, τουλάχιστον όχι έτσι όπως παρασκευάζονται στην Ελλάδα. Παλιότερα αγαπημένος καφές των Ελλήνων ήταν ο φραπές και στις μεγαλύτερες ηλικίες ο ελληνικός καφές που είναι ως και σήμερα.

Ποικιλίες του καφέ εσπρέσο

Οι ποικιλίες του καφέ εσπρέσο είναι κατά βάση τρεις, η Arabica, η Liberica και η Robusta. Η Arabica είναι πολύ καλή, η Robusta είναι χαμηλότερης ποιότητας και η Liberica η λιγότερο γνωστή. Όλες οι υπόλοιπες ποικιλίες που μπορεί να δείτε να αναγράφονται δεν αποτελούν ποικιλίες αλλά χώρες προέλευσης του καφέ και το είδος του φυτού που τον παράγει.

Πιο αναλυτικά λοιπόν ξεκινάμε να δούμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας.

Ποικιλία Arabica

Η ποικιλία Arabica είναι για πολλούς η καλύτερη ποικιλία. Συνιστά την αρχαιότερη από τις προαναφερόμενες τρεις ποικιλίες και αποτελεί και την διασημότερη όσον άφορα την παραγωγή και κατανάλωση της. Ξεκίνησε από την Αιθιοπία αλλά πλέον καλλιεργείται στην Αραβική Χερσόνησο που έδωσε και το όνομά της στην ποικιλία αυτή καφέ.

Η ποικιλία Arabica συνιστά μια εξαιρετικά ποιοτική ποικιλία καφέ με πλούσιο άρωμα καθώς και γεύση.

Ανάμεσα στα βασικά χαρακτηριστικά της συμπεριλαμβάνεται η κομψή και ελαφριά γεύση της, σχεδόν φρουτώδης. Αυτό της το μοναδικό στοιχειό κάνει και τους καταναλωτές να την ξεχωρίζουν και να τη προτιμούν. Σε πωλήσεις βρίσκεται στην κορυφή ενώ οι λάτρεις του καφέ αναγνωρίζουν την μοναδική της ταυτότητα.

Αναφορικά με την περιεκτικότητα της σε καφεΐνη αυτή περιέχει περίπου 1% και αυτό κάνει στην συνέχεια και την ένταση του καφέ να είναι απαλή προκαλώντας ευχαρίστηση σε αυτόν που την καταναλώνει. Οι περισσότερες καφετέριες έχουν ποικιλία καφέ εσπρέσο Arabica καθώς όπως αναφέραμε και προηγουμένως είναι η καλύτερη ανάμεσα στις τρεις.

Ποικιλία Robusta

Συνεχίζουμε με την ποικιλία Robusta που συνιστά την δεύτερη πιο διάσημη ποικιλία καφέ. Έκανε την πρώτη της εμφάνιση τον 19ο αιώνα στο Κονγκό και κατέχει ένα σημαντικό ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής καφέ. Είναι μια ποικιλία που ξεχωρίζει για το γεγονός ότι είναι αρκετά χαμηλού κόστους όσον αφορά την καλλιέργεια και την συντήρηση της. Η τελική λιανική τιμή της επομένως είναι εξίσου οικονομική.

Το βασικό χαρακτηριστικό της ποικιλίας αυτής καφέ είναι η περιεκτικότητα της σε αντιοξειδωτικά. Στοιχείο αρκετά σημαντικό στην κατανάλωση καφέ επίσης είναι το ότι έχει μεγαλύτερη ένταση και δημιουργεί ροφήματα με πλουσιότερη κρέμα. Για κάποιον λοιπόν που ψάχνει τα χαρακτηριστικά αυτά στον καφέ του η ποικιλία καφέ Robusta είναι η ιδανική.

Όσον αφορά την περιεκτικότητα της σε καφεΐνη αυτή περιέχει περίπου 1,5 με 3%. Υψηλότερη της Arabica, επομένως δημιουργεί και καφέδες πιο δυνατούς, ιδανικούς για κάποιον που επιθυμεί έναν καφέ που θα τον τονώσει και θα τον ξυπνήσει άμεσα.

Επιπλέον, η περιεκτικότητα αυτή σε καφεΐνη είναι και ένα στοιχείο που αναφέρεται ότι συνέβαλε στην επιβίωση του καφεόδεντρου, καθώς η καφεΐνη λειτουργεί απωθητικά για πολλά είδη εντόμων που απειλούν το συγκεκριμένο δέντρο και κατ’ επέκταση και την ποικιλία αυτή καφέ.

Ποικιλία Liberica

Η ποικιλία Liberica είναι η λιγότερο γνωστή ποικιλία ενώ κάποιοι δεν την αναφέρουν επιλέγοντας να μιλήσουν μόνο για τις δύο πρώτες. Η ποικιλία αυτή έχει πολύ μικρή καλλιέργεια, μόλις το 3% της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης καφέ. Είναι μια ιδιαίτερη ποικίλα που δεν φέρει κοινά στοιχεία με τις δύο προηγούμενες.

Η ποικιλία Liberica παράγεται από μεγάλους καρπούς οι οποίοι κατά το καβούρδισα τους απελευθερώνουν αρώματα καπνιστού και γεύσεις ξηρών καρπών και μαύρης σοκολάτας.

Το χαρακτηριστικό αυτό την κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστή και με ένταση στην γεύση αν και λίγοι την επιλέγουν. Αν ωστόσο σας αρέσουν οι δοκιμές μπορείτε να της δώσετε μια ευκαιρία. Ολοκληρώνοντας η ποικιλία Liberica περιέχει περίπου 0.5 με 1.8% καφεΐνη.

Να αναφέρουμε επίσης στο σημείο αυτό ότι πολύ συνηθισμένο είναι στο εμπόριο να γίνεται μίξη των δύο πρώτων ποικίλων espresso, της Arabica και της Robusta, σε διάφορες αναλογίες. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εξαιρετικό.

Οι καλύτερες μάρκες Espresso

Φυσικά στην αναζήτηση του καλύτερου εσπρέσο δεν θα έλειπε και η αναφορά στις καλύτερε μάρκες καφέ εσπρέσο. Η ζήτηση του εσπρέσο έχει κάνει πολλές εταιρείες να προσπαθούν συνεχώς για το καλύτερο. Οι δημοφιλείς εταιρίες είναι πραγματικά πολλές με κάποιες από αυτές φυσικά να ξεχωρίζουν, προσφέροντας υψηλής ποιότητας καφέ εσπρέσο στους καταναλωτές. Οι τιμές τους είναι σε λογικά πλαίσια κάνοντας ευκολότερο στο κοινό να τους επιλέξει και για το σπίτι του.

  1. Lavazza:

    Ο καφές Lavazza και η γεύση του έχουν ξεχωρίσει εδώ και πολλά χρόνια. Για πολλούς θεωρείται η καλύτερη μάρκα εσπρέσο. Φυσικά είναι μια ιταλική εταιρεία με παρουσία στον χώρο του καφέ από το 1895. Η Lavazza προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία καφέ εσπρέσο και σε πολλές διαφορετικές μορφές.

 

Μπορείτε να βρείτε προ-αλεσμένο καφέ, ολόκληρων φασολιών και λοβών καφέ. Μερικές μόνο από τις χώρες από τις οποίες εισάγει καφέ είναι η Κολομβία, η Ινδονησία, η Ονδούρα, η Κόστα Ρίκα, η Γουατεμάλα και πολλές ακόμη. Τα ειδή καφέ της εταιρείας είναι πολλά το καθένα με τα δικά του χαρακτηριστικά και με την εγγύηση ότι θα βρείτε ακριβώς αυτό που ψάχνετε. Όλα με πλούσιες γεύσεις και ζεστά αρώματα.

 

  1. Illy:

    Δεν θα έλειπε φυσικά από τον κατάλογο μας η εταιρεία Illy. Μια από τις διασημότερες και best-seller μάρκες espresso που λατρεύουν εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως που λειτούργει από το 1933. Επίσης με ιταλική καταγωγή με ειδίκευση στην παραγωγή εσπρέσο. Όλα της τα προϊόντα ξεχωρίζουν για την υψηλή ποιότητας τους με 100% κόκκους Arabica σε όλα τα προϊόντα τους. Αυτό δημιουργεί και το εκπληκτικό άρωμα του espresso τους. Η παράγωγη της περιλαμβάνει είτε ολόκληρα φασόλια, προ-αλεσμένο καφέ, λοβό καφέ εσπρέσο, ακόμη και σύγχρονη τεχνολογία καψουλών εσπρέσο.

 

  1. Hausbrandt:

    Η εταιρεία καφέ espresso Hausbrandt συνιστά μια εξίσου μοναδική εταιρεία καφέ. Η παρουσία της ξεκίνησε το 1892 και από τότε παράγει εξαιρετικά ποιοτικό ψημένο εσπρέσο με τον ιδανικό συνδυασμό αρώματος και γεύσης. Στοιχείο καταλυτικό για την επιλογή ενός καφέ εσπρέσο. Ως και σήμερα συνεχίζει να ξεχωρίζει με τα προϊόντα της χάρη στην ποιότητα της σε συνδυασμό με τις φιλικές στο καταναλωτή τιμές της. Οι επιλογές που έχετε σε καφέ εσπρέσο πολλές και η καθεμία σας υπόσχεται ένα μοναδικό γευστικό ταξίδι.

 

  1. Jacobs:

    Η εταιρεία Jacobs είναι μια από τις διασημότερες εταιρείες καφέ σε παγκόσμια κλίμακα. Οι τιμές της είναι αρκετά προσιτές και η ποιότητα του καφέ της αρκετά καλή. Προσφέρει πολλές επιλογές στους πελάτες της με ποικιλία σε στιγμιαίο, ολόκληρα φασόλια, ψητό και αλεσμένο ή μικτούς τύπους καφέ. Η επιλογή του brand αυτού είναι πιο συμβατική σε σχέση με τα προηγούμενα.

 

  1. Mrs. Rose:

    Η κυρία Rose παρουσιάζεται σε ένα μοναδικό πακέτο που στο εσωτερικό της φέρει επίσης ένα μοναδικό άρωμα καφέ. Τα αρώματα όπως και οι γεύσεις του καφέ εσπρέσο της είναι ξεχωριστά και απαλά. Παράγει επίσης 100% αραβικό καφέ έξι μοναδικών τύπων και είναι η καλύτερη επιλογή για αυτούς που επιλέγουν εσπρέσο χαμηλής καφεΐνης, καθώς η περιεκτικότητα της σε καφεΐνη είναι 1,34%.

Ολοκληρώνοντας λοιπόν, να αφορούμε ότι υπάρχουν φυσικά και πολλές ακόμη εταιρείες καφέ μικρότερης δημοφιλίας, πολλές από αυτές φυσικά ιταλικές. Οι πελάτες παρόλα αυτά έχουν διαφορετικά γούστα επομένως επιλέγουν και διαφορετικούς τύπους καφέ εσπρέσο. Άλλοι εστιάζουν στην ποιότητα, άλλοι στη μάρκα, άλλοι στην ποικιλία και στην  καφεΐνη και άλλοι στην τιμή. Ότι και αν επιλέξετε να έχετε πάντα ως γνώμονα τις δικές γευστικές προτιμήσεις.

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


You've just added this product to the cart: