Ποιος καφές έχει τη λιγότερη καφεΐνη;

Ποιος καφές έχει τη λιγότερη καφεΐνη;

Στις κλασικές κούπες μας απολαμβάνουμε καθημερινά των καφέ μας, αποτελεί δίχως δεύτερη σκέψη ένα από τα πιο αγαπημένα μας ροφήματα και αυτό το λατρεύουμε. Είναι ίσως το διασημότερο ρόφημα όλου του κόσμου και ένα από τα πιο τονωτικά, για αυτό άλλωστε και οι περισσότεροι το καταναλώνουν το πρωί με το που ξυπνούν.

Αν ανήκεις όμως και εσύ στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν τους αρέσει ο καφές να περιέχει μεγάλη ποσότητα καφεΐνης για μια σειρά από λόγους, μπορείς να επιλέγεις τους καφέδες εκείνους με την μικρότερη περιεκτικότητα καφεΐνης. Η αλλαγή αυτή θα κάνει την διαφορά και σίγουρα δεν αφαιρεί τίποτα από την γεύση του καφέ ως ρόφημα.

Παρακάτω λοιπόν ετοιμάσαμε ένα κείμενο στο οποίο αναφέρονται όλα τα είδη καφέδων και ποιο είναι αυτό με την λιγότερη καφεΐνη ώστε να έχεις μια ολοκληρωμένη ενημέρωση και να κάνεις την καταλληλότερη για εσένα επιλογή σε καφέ.

Η συμβολή του καφέ στην καθημερινότητα μας

Όπως αναφέραμε και παραπάνω ο καφές αποτελεί ένα αγαπημένο ρόφημα το οποίο και καταναλώνουμε για να έχουμε ενεργεία και τόνωση μέσα στην ημέρα μας. Μας κρατάει σε εγρήγορση και μας δίνει αυτό το επιπλέον boost που αναζητάμε μέσα στην καθημερινή μας ρουτίνα. Ειδικά στην Ελλάδα ακόμα και οι νεότερες ηλικίες επιλέγουν τον καφέ ως βασικό ρόφημα στις εξόδους τους και όχι μόνο.

Ο καφές μας συντροφεύει στην δουλεία μας, όταν διαβάζουμε, όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε το πρωί και φυσικά όταν απολαμβάνουμε μια βόλτα στην φύση. Φυσικά υπάρχουν πολλά είδη καφέ και ο καθένας από μας έχει τον δικό του αγαπημένο. Όμως στην πραγματικότητα γνωρίζεις πόση καφεΐνη μπορείς να καταναλώνεις καθημερινά και ποια είδη καφέδων έχουν την μικρότερη και μεγαλύτερη αντίστοιχα ποσότητα καφεΐνης; Παρακάτω λοιπόν θα δούμε αναλυτικά την περιεκτικότητα καφεΐνης σε κάθε είδος καφέ.

Το ψήσιμο του καφέ πως επηρεάζει την περιεκτικότητα καφεΐνης;

Το καβούρδισα του καφέ, οι κόκκοι ακόμα και η μάρκα αποτελούν σημαντικά στοιχεία που επηρεάζουν την περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη. Αγοράζοντας καφέ θα δεις πάνω στις συσκευασίες ή αν αγοράζεις χύμα μπορεί και να στο αναφέρουν στο καφεκοπτείο ότι το ψήσιμο του καφέ μπορεί να είναι ελαφρό, μεσαίο ή σκούρο. Η ένδειξη αυτή αποτελεί και την ενημέρωση σχετικά με την δύναμη που έχει η γεύση του καφέ.

Τα πιο σκούρα ψησίματα είναι τα πιο ψημένα άρα θα έχουν και πιο έντονη γεύση. Στο σημείο αυτό λοιπόν μπορεί να σκέφτεσαι ότι ο πιο δυνατός καφές έχει και την υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Κι όμως αυτό δεν ισχύει αφού η περιεκτικότητα καφεΐνης βασίζεται στη διαδικασία του καβουρντίσματος. Επομένως όσο πιο πολύ ψήνονται οι κόκκοι, τόση περισσότερη καφεΐνη καίγεται. Αντίστοιχα, οι ελαφρότερα ψημένοι κόκκοι, δεν έχουν τόσο δυνατή γεύση, αλλά έχουν περισσότερη περιεκτικότητα καφεΐνης.

Κόκκοι καφέ και καφεΐνη

Οι κόκκοι καφέ δείχνουν πολλές φορές ακόμη και σε αυτούς που ασχολούνται πολύ λίγο με τον χώρο του καφέ την περιεκτικότητα αυτού σε καφεΐνη. Οι κόκκοι ορίζουν σε μεγάλο βαθμό την γεύση του καφέ καθώς και την περιεκτικότητα αυτού σε καφεΐνη. Οι πιο συχνοί κόκκοι καφέ που χρησιμοποιούν τα μαγαζιά είναι οι κόκκοι καφέ Arabica ή robusto, το τελευταίο είδος κόκκων έχει την πιο πολλή καφεΐνη. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι κόκκοι Arabica περιέχουν τη μισή καφεΐνη από τους robusto.

Η παραπάνω αυτή πληροφορία είναι ένα ακόμη σημαντικό στοιχειό που καλό είναι να γνωρίζεις και να έχεις υπόψη σου αν θες να ξέρεις τι καθορίζει την περιεκτικότητα καφεΐνης στους καφέδες που καταναλώνεις.

Το βράσιμο του καφέ

Το βράσιμο του καφέ επηρεάζει ως έναν βαθμό και την ύπαρξη περισσότερης καφεΐνης. Η κλασική καφετιέρα με φίλτρο δημιουργεί την πιο πολλή καφεΐνη με το βράσιμο να ανέρχεται στα πέντε λεπτά. Η ατομική καφετιέρα για γαλλικό με έμβολο παίρνει περίπου τέσσερα λεπτά επομένως περιέχει και λιγότερη καφεΐνη. Όσο μικρότερος ο χρόνος βρασίματος του καφέ τόσο μικρότερη είναι και η περιεκτικότητα καφεΐνης σε αυτόν. Βεβαία όσο πιο μικρή η μερίδα καφέ τόσο πιο συγκεντρωμένη είναι και σε αυτήν η καφεΐνη.

Μέχρι πόσους καφέδες προτείνουν οι ειδικοί να καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα;

Οι ειδικοί προτείνουν και τονίζουν ότι τρεις καφέδες μέσα στην ημέρα είναι το όριο κατανάλωσης σε καφεΐνη. Παραπάνω από τον αριθμό αυτό έχουν συνήθως αρνητικό αντίκτυπο στο σώμα και στον οργανισμό μας. Δεν θες άλλωστε τις ανεπιθύμητες παρενέργειες του καφέ αλλά τα ευεργετικά του στοιχεία. Οι ειδικοί και πιο συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), επισημαίνει ότι η συνιστώμενη πρόσληψη καφεΐνης για τους ενήλικες είναι μέχρι 400mg ανά 24ωρο. Η ποσότητα αυτή αφορά την καφεΐνη και όχι την κατανάλωση καφέ και τι εννοούμε.

Η καφεΐνη θα πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι μια ουσία κυρίως φυτικής προέλευσης αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις συσκευάζεται και προστίθεται σε διάφορα προϊόντα και τρόφιμα. Μπορεί δηλαδή να την έχουμε συνδυάσει με τον καφέ αλλά βρίσκεται επίσης στο τσάι, στα συμπληρώματα διατροφής, στη σοκολάτα, στο κακάο, στα ενεργειακά ποτά και σε διάφορα αλλά αναψυκτικά. Πιο συγκριμένα η σοκολάτα περιέχει περίπου 15mg το τετράγωνο και όσο πιο σκουρόχρωμη τόσο περισσότερη καφεΐνη περιέχει, το τσάι περιέχει περίπου 40mg, τα ενεργειακά ποτά περίπου 180mg στα 500ml και τα αναψυκτικά περίπου 40mg στα 250ml.

Αυτό όπως καταλαβαίνεις είναι σημαντικό να το γνωρίζεις διότι πίνοντας δύο κούπες καφέ και πίνοντας και κάποιο άλλο είδος αναψυκτικού ή καταναλώνοντας μια από τις άνωθεν τροφές που περιέχει καφεΐνη έχεις καλύψει το ημερήσιο όριο κατανάλωσης αυτής.

Σε γενικές γραμμές να τονίσουμε ότι ανάλογα τις περιόδους της ζωή μας και με βάση την υγεία μας πρέπει να προσαρμόζουμε και την κατανάλωση καφεΐνης, συνεπώς και καφέ. Για παράδειγμα αν είσαι έγκυος μπορείς να ρωτήσεις το γιατρό σου για την ποσότητα καφεΐνης που μπορείς να καταναλώνεις σε καθημερινή βάση. Αν σε πειράζει ο καφές δημιουργώντας σου υπερένταση, πρόβλημα στο στομάχι και ταραχή μπορεί να χρειαστεί να περιορίσεις τους καφέδες που καταναλώνεις ή και να αλλάξεις το είδος του καφέ σου

Είδη καφέ και η περιεκτικότητα τους σε καφεΐνη

Πιο αναλυτικά λοιπόν:

  • Καφές φίλτρου: Ο καφές φίλτρου, αλλιώς και γαλλικός, αποτελεί τον καφέ που έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Μπορεί πολλοί να έχουν στο μυαλό τους ότι αποτελεί έναν ελαφρύ καφέ μιας και γίνεται κατά βάση με την προσθήκη βραστού νερού αλλά αυτό είναι λάθος. Πιο συγκεκριμένα ο καφές φίλτρου στα 200 ml περιέχει 100 με 175 mg καφεΐνης.

 

  • Ελληνικός καφές: Ο ελληνικός καφές συνιστά τον πιο ελαφρύ καφέ και έχει επομένως την μικρότερη περιεκτικότητα καφεΐνης. Πιο συγκεκριμένα ο ελληνικός καφές περιέχει 40 mg καφεΐνης στα 50 ml καφέ. Ενώ ο ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές στα 50 ml περιέχει μόλις 1 mg καφεΐνης.

 

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως ο ελληνικό καφές είναι μια από τις καλύτερες επιλογές ενός ανθρώπου που επιδιώκει μια ισορροπημένη διατροφή συνδυαστικά και με άλλους παράγοντες φυσικά. Ενώ αντιλαμβάνεσαι πως αν είναι διπλός όπως και σε κάθε άλλο είδος καφέ, διπλασιάζεται και η περιεκτικότητα του σε καφεΐνη.

 

  • Στιγμιαίος καφές: Ο στιγμιαίος καφές στα 200 ml περιέχει 65 με 100 mg καφεΐνης και ο ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές στα 200 ml περιέχει 2 με 3 mg καφεΐνης. Σαφώς πολύ πιο χαμηλό ποσοστό. Για το είδος αυτού καφέ έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά σε σχέση με το ποσό και αν επηρεάζει αρνητικά το στομάχι μας.

 

Μετά από έρευνες αυτά έχουν διαψευστεί καθώς αρχικά δεν έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη σε σχέση από του άλλους καφέδες. Σημασία στον καφέ αυτό έχει το πώς θα παρασκευαστεί και η ποσότητα που θα καταναλώσεις μέσα στην μέρα από το είδος αυτού καφέ.

 

  • Εσπρέσο: Ο εσπρέσο συνιστά δίχως καμία αμφιβολία ένα από τα διασημότερα είδη καφέ παγκοσμίως. Στα 30 ml περιέχει 30 με 40 mg καφεΐνης. Μια από τις χαμηλότερες επομένως περιεκτικότητες σε καφεΐνη και επίσης καταναλώνεται κατά βάση σε μικρή ποσότητα. Φυσικά μπορείς να επιλέξεις διπλό εσπρέσο αλλά αυτό αυξάνει και την περιεκτικότητα του σε καφεΐνη.

 

  • Freddo Cappuccino/ Freddo Espresso: Αυτά τα είδη καφέδων αποτελούν επίσης δύο από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα είδη καφέδων του ελληνικού πληθυσμού και φυσικά όχι μόνο. Οι καφέδες αυτοί στα 200ml περιέχουν περίπου 120 mg καφεΐνης. Μέτρια επομένως περιεκτικότητα.

 

  • Φραπές: Ο φραπές συνιστά ακόμη ένα πολύ γνωστό είδος καφέ στην Ελλάδα. Πολλοί αναφέρουν ότι είναι ένας βαρύς καφές αλλά στην πραγματικότητα η περιεκτικότητα του σε καφεΐνη στα 200ml είναι 106 mg.

 

  • Cappuccino: Ο cappuccino είναι ένας από τους πιο διάσημους ζεστούς καφέδες και σε 150ml περιέχει 60 mg καφεΐνης. Είναι επομένως ένας καφές με χαμηλά ποσοστά καφεΐνης και πλούσια γεύση καθώς περιέχει και γάλα.

 

  • Latte: Ο latte καφές έχεις λιγότερη περιεκτικότητα καφεΐνης σε σχέση με τον στιγμιαίο επειδή χρειάζεται και λιγότερο χρόνο παρασκευής. Γενικότερα να έχεις στο μυαλό σου ότι οι καφέδες που περιέχουν κατά βάση γάλα δεν έχουν τόσο καφέ παρά κρέμες και ζάχαρη που στην ουσία σου δίνουν περσότερες θερμίδες παρά καφεΐνη.

Έχοντας επομένως ενημερωθεί με όλα τα παραπάνω στοιχεία ξέρεις ποιος καφές έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα, ποιος μετρία και ποιος χαμηλή. Σε κάθε περίπτωση μπορείς να κάνεις ένα υπολογισμό κατά προσέγγιση της ημερήσιας πρόσληψης καφεΐνης σου και να κάνεις τις συγκρίσεις σου. Ενώ μπορείς αν αγαπάς πολύ τον καφέ να πίνεις μέσα στην ημέρα και έναν ντεκαφεϊνέ που τις περισσότερες φορές δεν υστερεί σε τίποτα από ένα με καφεΐνη.

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


You've just added this product to the cart: