Ντεκαφεϊνέ καφές: Μάθετε τα πάντα

Ντεκαφεϊνέ καφές

Ντεκαφεϊνέ καφές: Μάθετε τα πάντα

Πολλοί από μας καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα μας πολλές κούπες κλασικές ώστε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα μας και να απολαύσουμε το άρωμα και την γεύση του διασημότερου ροφήματος παγκοσμίως. Ο καφές έχει κερδίσει αναμφίβολα την προτίμηση του παγκόσμιου κοινού με πληθώρα ποικιλίες και είδη δίνοντας στο κάθε άτομο την δυνατότητα να επιλέξει τον ιδανικό για αυτόν.

Πέρα από τα θετικά και την μεγάλη δημοφιλία του καφέ όμως, υπάρχουν και κάποια αρνητικά που μπορεί να έχει η υπερβολική κατανάλωση του. Παρακάτω θα σας ενημερώσουμε για την επιλογή του ντεκαφεϊνέ καφέ και γενικότερα για την καφεΐνη και την κατανάλωση αυτής μέσα στην ημέρα μας. Ας δούμε αναλυτικά επομένως όλες τις πτυχές του θέματος αυτού.

Τι πραγματικά γνωρίζετε για την καφεΐνη;

Η καφεΐνη αποτελεί βασικό συστατικό/ουσία του καφέ καθώς και πολλών άλλων ροφημάτων και τροφών. Πολλοί άνθρωποι, με θέματα υγείας και με υπερευαισθησία σε αυτή καλό είναι να την αποφεύγουν και να προτιμούν να καταναλώνουν ροφήματα χωρίς την ουσία αυτήν.

Μπορούν να την αντικαταστήσουν επίσης με άλλα  υποκατάστατα που υπάρχουν στην αγορά ώστε να αποφύγουν τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής στον οργανισμό τους.

Η καφεΐνη λοιπόν, συνιστά αναμφίβολα μια ουσία με πολύ δυνατή δράση.

Έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης μέσα στην ημέρα μακροπρόθεσμα μπορεί να παρουσιάσουν αύξηση των επίπεδων της συνολικής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στον ορό του αίματος.

Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση της μπορεί να μειώσει σημαντικά και τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης (HDL), η οποία και θεωρείται ότι προστατεύει την καρδιά.

Επιπλέον, η καφεΐνη, ακόμα και σε μικρή δόση κάνει πολλούς ανθρώπους νευρικούς και με υπερένταση. Αν ανήκετε στην κατηγορία αυτή καλό είναι να επιλέγετε ντεκαφεϊνέ για του λόγους που θα αναλύσουμε και παρακάτω. Η καφεΐνη διεγείρει επίσης την έκκριση γαστρικού οξέος, επιδεινώνοντας και προκαλώντας τα πεπτικά έλκη και για τον λόγο αυτό πολλοί γιατροί συνιστούν στις εγκύους να διακόπτουν ή να περιορίζουν στο ελάχιστο την κατανάλωση καφεΐνης κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Ποια η ποσότητα καφεΐνης ανά είδος καφέ;

Οι ειδικοί αναφέρουν πως όσο λιγότερο καβουρδίζεται ο καφές, τόσο πιο όξινος γίνεται. Αυτό αυτόματα καθιστά τα είδη καφέ όπως ο γαλλικός/φίλτρου και ο εσπρέσο στην κατηγορία με τα είδη που προκαλούν λιγότερες διαταραχές στον άνθρωπο που τα καταναλώνει.

Πιο αναλυτικά, πάμε να δούμε σε αναλογία ενός φλιτζανιού πόσα mg καφεΐνης περιέχει κάθε είδος καφέ καθώς και αλλά γνωστά ροφήματα και αναψυκτικά. Αρχίζουμε με τον γαλλικό καφέ, αλλιώς γνωστό και ως καφέ φίλτρου, ο οποίος περιέχει περίπου 40-170 mg καφεΐνης. Ο στιγμιαίος καφές περιέχει 30-120 mg καφεΐνης, ενώ ο καφές της καφετιέρας 60-180 mg καφεΐνης.

Ο εσπρέσο που αποτελεί και το διασημότερο είδος καφέ περιέχει περίπου 80 mg.

Συνεχίζουμε με το εισαγόμενο, σε φύλλα τσάι το οποίο επίσης περιέχει καφεΐνη αν και πολλοί δεν το γνωρίζουν. Η ποσότητα που περιχέει είναι 25-100 mg καφεΐνης. Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι το τσάι του βουνού, που στην Ελλάδα υπάρχει άφθονο και σε πολλές ποικιλίες, δεν περιέχει καφεΐνη και είναι μια καλή εναλλακτική.

Τα διαφορά αναψυκτικά περιέχουν περίπου 12-25 mg καφεΐνης ενώ και η αγαπημένη όλων μας σοκολάτα αν και επίσης δεν το γνωρίζουν πολλοί περιέχει καφεΐνη. Το κακάο πιο συγκεκριμένα περιέχει 2-20 mg καφεΐνης.

Πώς αφαιρείται η καφεΐνη από τον καφέ;

Αναφερόμενοι στην διαδικασία αφαίρεσης της καφεΐνης υπάρχουν τρεις μέθοδοι. Κάποιοι όχι και τόσο διαδομένοι και με μεγάλη συχνότητα εφαρμογής. Πρώτος τρόπος είναι με την χρήση οργανικών χημικών διαλυτών όπως χλωριούχο μεθυλένιο ή οξικό αιθυλεστέρα.

Ο δεύτερος με την χρήση του διοξειδίου του άνθρακα.

Ενώ ο τελευταίος τρόπος αφορά την μέθοδο του νερού, ο οποίος περιλαμβάνει και δυο επιμέρους τρόπους αφαίρεσης της καφεΐνης.

Να σημειώσουμε επίσης στο σημείο αυτό, ότι ο οξικός αιθυλεστέρας προέρχεται από τα φρούτα και για αυτό και ο ντεκαφεϊνέ που παράγεται με αυτό τον τρόπο ορισμένες φορές τείνει να αναφέρεται και  ως «φυσικός» ντεκαφεϊνέ.

Πιο αναλυτικά η διαδικασία που κάνει τον καφέ ντεκαφεϊνέ

Η επιλογή του ντεκαφεϊνέ καφέ αποτελεί μια σημαντική εναλλακτική σε όσους θέλουν να περιορίσουν ή να αποκλείσουν τελείως την καφεΐνη από την καθημερινή τους διατροφή. Πλέον μάλιστα,  η μεγαλύτερη μερίδα των διάσημων μάρκων και ποικιλιών καφέ παρασκευάζονται και σε ντεκαφεϊνέ εκδοχή και επιλογή.

Πολλές μελέτες αναφέρουν ότι η πιο συνηθισμένη μέθοδος εξαγωγής της καφεΐνης χρησιμοποιεί ένα χημικό διαλύτη που παλαιότερα ήταν επιβλαβή για τον οργανισμό αλλά πλέον έχει αντικατασταθεί από τις βιομηχανίες του καφέ από το ακετικό αιθύλιο.

Η συγκεκριμένη ουσία, δηλαδή το ακετικό αιθύλιο αναφέρεται ότι βρίσκεται σε ορισμένα φρούτα και πιο συγκεκριμένα στο φασόλι του φυτού του καφέ. Έπειτα αυτό διασπάται και δημιουργείται, όπως υποστηρίζεται, αβλαβές αλκοόλ και ακετικό οξύ.

Γενικότερα, να αναφέρουμε ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια ή με κάποιον εύκολο και άμεσο τρόπο ποιος διαλύτης έχει χρησιμοποιηθεί για την παράγωγη του καφέ που καταναλώνουμε. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν η ίδια η βιομηχανία που τον παράγει το αναφέρει πάνω στην συσκευασία ή με κάποιον τρόπο ενημερώνει τους καταναλωτές της.

Σε γενικές γραμμές ωστόσο, όταν γίνεται κάποια αναφορά σε διαλύτη, το πιο πιθανό είναι ότι πρόκειται για το ακετικό αιθύλιο. Υπάρχει τέλος και η αποκαφεϊνοποίηση που είναι η αφαίρεση της καφεΐνης με την μέθοδο και συμβολή του νερού. Η τεχνική αυτή χωρίζεται σε δυο μεθόδους χρήσης του νερού και δεν είναι ιδιαίτερα διαδομένη για το πώς γίνεται στην πράξη.

Η μια μέθοδος αναφέρεται ως “μέθοδος ατμού” και χρησιμοποιεί χημικά για να αποβάλει από τον καφέ την καφεΐνη μαζί με τον ατμό. Η άλλη γνωστή ως «η ελβετική μέθοδος νερού», αναφέρεται ότι κατά την εφαρμογή αυτής οι κόκκοι του καφέ δεν έρχονται ποτέ σε επαφή με χημικά.

Ποια είναι τα πιο γνωστά υποκατάστατα του καφέ;

Στην προσπάθεια μας επομένως να μειώσουμε τον καφέ και πιο συγκεκριμένα την ποσότητα της καφεΐνης που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση, υπάρχουν στην αγορά κάποια αρκετά καλά υποκατάστατα. Με τον όρο υποκατάστατα του καφέ εννοούμε τα ροφήματα τα οποία σε γεύση, χρώμα και άρωμα θυμίζουν τον καφέ.

Τα ροφήματα αυτά προφανώς και σε ότι έχει να κάνει με την σύνθεση τους διαφέρουν από τον καφέ.

Η μεγαλύτερη μερίδα αυτών παρασκευάζονται από κάποιο μίγμα, ρίζας τσίκορι, σύκων, κριθαριού, σιταριού, χαρουπιού, παντζαριού, σίκαλης, βελανιδιών, μελάσας και πολλών άλλων και παρόμοιων ακίνδυνων υλικών.

Όσο μάλιστα τα χρόνια προχωράνε και οι διατροφικές συνήθειες και ιδιαιτερότητες των ανθρώπων αυξάνονται τόσο περισσότερες είναι και οι επιλογές σε υποκατάστατα παρασκευής ροφημάτων που θυμίζουν τον καφέ.

Ολοκληρώνοντας, να αναφέρουμε ότι τα περισσότερα υποκατάστατα του καφέ είναι στιγμιαίου τύπου, ωστόσο υπάρχουν κάποιες, περιορισμένες ακόμη, μάρκες κατάλληλες και για καφετιέρα που μπορούν να βραστούν μόνες τους ή αναμιγμένες με ένα μέρος καφέ της αρεσκείας σας. Μπορείτε να κάνετε μια μικρή ερευνά αγοράς και στο διαδίκτυο ή και σε κάποιο καφεκοπτείο από το οποίο προμηθεύσετε αλεσμένο καφέ. Εκεί βρίσκονται οι κατάλληλοι και μπορούν να σας ενημερώσουν ακόμα περισσότερο για τις απορίες που μπορείτε να έχετε.

Γιατί να επιλέξετε καφέ ντεκαφεϊνέ;

Οι πλειονότητα των ανθρώπων που επιλέγουν και προτιμούν τον καφέ ντεκαφεϊνέ είναι αυτοί που ο κανονικός καφές και πιο συγκεκριμένα η καφεΐνη που αυτός περιέχει τους προκαλεί νευρικότητα, υπερένταση και τους κρατάει ξάγρυπνους τα βράδια.

Άλλοι επίσης, θεωρούν τον ντεκαφεϊνέ καλύτερο από τον κανονικό καφέ και σαφώς πιο ωφέλιμο από αυτόν.

Αν θέλετε ωστόσο να εντάξετε στην καθημερινή διατροφή και γενικότερο στην ήμερα σας υποκατάστατα του καφέ που θα σας δίνουν ενεργεία, υπάρχουν τροφές χωρίς καφεΐνη που μπορούν να σας τονώσουν άμεσα και ακόμα πιο υγιεινά από τον καφέ ή αλλά υποκατάστατα αυτού.

Είναι σημαντικό πλέον άλλωστε να στρεφόμαστε σε πιο φυσικά και υγιεινά αγαθά και συστατικά που θα γεμίσουν με θρεπτικά συστατικά το σώμα και το πνεύμα μας.

Ποια είναι όμως η ποσότητα καφεΐνης που περιέχει ένας ντεκαφεϊνέ καφές;

Σε έναν ντεκαφεϊνέ καφέ πρέπει και αφαιρείται το 97% της καφεΐνης. Έτσι σε αυτόν απομένουν περίπου 5mg καφεΐνης, σε σύγκριση με τα 100 με 150 mg που περιέχονται σε περίπου 170 γραμμάρια καφέ. Πάντα οι τιμές που αναφέρουμε είναι προσεγγιστικές.

Ποιοι οι κίνδυνοι του ντεκαφεϊνέ καφέ;

Έρευνες και μελέτες που έχουν γίνει, αν και δεν είναι πολλές, αναφέρουν ότι δεν εμφανίζεται καμιά ένδειξη ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος για το άτομο που καταναλώνει ντεκαφεϊνέ. Μάλιστα, πολλές είναι οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τη μέθοδο με το χλωριούχο μεθυλένιο για την αφαίρεση της καφεΐνης.

Αυτό γίνεται καθώς οι καταναλωτές φαίνεται να προτιμούν περισσότερο τη γεύση αυτού σε σύγκριση με τον ντεκαφεϊνέ που παράγεται από άλλες μεθόδους. Όποιες υποψίες λοιπόν για τους κινδύνους κατανάλωσης ντεκαφεϊνέ για την υγεία του ανθρώπου και αν υπήρχαν έχουν διαψευστεί.

Να αναφέρουμε ωστόσο στο σημείο αυτό ότι η αφαίρεση της καφεΐνης από την καθημερινότητα σας και το διαιτολόγιο σας μπορεί να μην λύσει τα προβλήματα σας με τον καφέ. Αυτό γιατί έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη μια μη αναγνωρισμένη ένωση στον καφέ που προκαλεί την έκκριση γαστρικού οξέος.

Όποτε η νευρικότητα και αλλά συμπτώματα μπορεί μην οφείλεται μόνο στην καφεΐνη ή αποκλειστικά σε αυτή αλλά στον καφέ γενικότερα ως καρπό, αγαθό και ρόφημα.

Σε κάθε περίπτωση αν αντιμετωπίζετε διάφορα συμπτώματα μετά την κατανάλωση καφέ και ειδικά σε ότι αφορά το στομάχι σας μπορείτε να απευθυνθείτε στο γιατρό σας οποίος μπορεί να σας συμβουλέψει και να σας κατευθύνει κατάλληλα.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν πληροφορίες που αφορούν τον ντεκαφεϊνέ καφέ και γενικότερα την καφεΐνη ως ουσία. Ελπίζουμε να βρήκατε το κείμενο μας ενδιαφέρον και να ενημερωθήκατε ως ένα βαθμό για το θέμα του ντεκαφεϊνέ.

Πως φτιάχνω ελληνικό καφέ; Όλα τα μυστικά για να τον πετύχεις

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


You've just added this product to the cart: