Πως φτιάχνω ελληνικό καφέ; Όλα τα μυστικά για να τον πετύχεις
theologis theologis2023-09-11T19:30:58+03:00
Οι κούπες καφέ και ελληνικός καφές είναι ένας απολαυστικός συνδυασμός που θέλει μεράκι και μικρά μυστικά για να πετύχει και αν αναρωτιέσαι πώς να φτιάξεις ένα καλό ελληνικό καφέ εμείς σου έχουμε την απάντηση.
Παρακάτω θα βρεις αναλυτικά όλα τα βήματα ώστε να μάθεις να φτιάχνεις τον καλύτερο καφέ και να τον απολαμβάνεις όποτε εσύ το επιθυμείς.
Ο ελληνικός καφές συνιστά άλλωστε έναν από τους πιο διάσημους και αγαπημένους καφέδες των Ελλήνων, με γεμάτη γεύση και πλούσιο άρωμα. Ενώ αποτελεί επίσης και έναν από τους πιο υγιεινούς καφέδες. Ας δούμε αναλυτικά όλα τα μυστικά για να φτιάξεις έναν καλό και γευστικό ελληνικό καφέ.
Η ιστορία του ελληνικού καφέ
Ο ελληνικός καφές έχει πολλές ονομασίες και κάθε λαός τον ονομάζει και διαφορετικά. Κάποιοι τον λένε τούρκικο, κάποιοι αραβικό ενώ κάποιοι άλλοι αρμένικο. Η ιστορία του καφέ ξεκινάει από την Μέση Ανατολή όπου ως και σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί μέρος που η ιεροτελεστία του καφέ είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στην Μέση Ανατολή αναφέρεται ότι ο καφές ψηνόταν σε καυτή άμμο. Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έφτασε στην Τουρκία και έπειτα στην Ελλάδα, που ήταν γνωστός ως «τούρκικος» μέχρι την δίωξη των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη. Έκτοτε ως ένδειξη διαμαρτυρίας οι άνθρωποί άρχισαν να αποκαλούν τον καφέ «ελληνικό». Μικρές ωστόσο είναι οι διαφορές που παρουσιάζονται κατά την παρασκευή του ελληνικού και του τουρκικού καφέ και αφορούν κατά βάση το φούσκωμα αυτού.Τι χρειάζεται για να φτιαχτεί και να πετύχει ένας καλός ελληνικός καφές;
Η τεχνική είναι το παν, ειδικά όταν μιλάμε για την παρασκευή ενός καλού ελληνικού καφέ. Γενιές ολόκληρες περνούν την τεχνική παρασκευής του ελληνικού καφέ στην επόμενη καθώς κάθε σπίτι έχει τα δικά του μυστικά. Σημαντικά είναι όλα τα στάδια, από τις δοσολογίες, το ανακάτεμα και φυσικά το πότε θα βγει από την φωτιά. Όλα παίζουν τον ρόλο τους και συμβάλουν στο να φτιάξεις τον τέλειο ελληνικό καφέ. Η συσκευή που χρειάζεσαι και που παραδοσιακά φτιάχνετε ο ελληνικός καφές είναι το μπρίκι. Συνιστά το εργαλείο όπως θα λέγαμε για την δημιουργία του καφέ αυτού. Ένα καλό μπρίκι θα αποτελέσει το μέσο για να ψηθεί σωστά ο καφές και να έχει μια πλούσια γεύση. Φυσικά, καλός ελληνικός καφές σημαίνει καφές με πλούσιο καϊμάκι που αν διατηρηθεί και κατά το σερβίρισμα, τότε σημαίνει πως ο καφές έχει ψηθεί σωστά.Τα απαραίτητα βήματα είναι απλά και είναι τα ακόλουθα:
- Πάρε ένα μπρίκι και υπολόγισε ένα φλιτζάνι νερό από την βρύση. Η ποσότητα του νερού είναι περίπου 60ml για έναν μονό καφέ, αλλά αυτό εξαρτάται και από το φλιτζάνι σου. Για αυτό και ο κανόνας του φλιτζανιού είναι ότι πιο απλό.
- Ζεσταίνουμε το νερό σε χαμηλή φωτιά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα μάτια της κουζίνας σου αλλά ιδανικά για να φτιάξουμε ελληνικό καφέ προτιμάμε το γκαζάκι. Η διαδικασία θέλει παραπάνω προσοχή αλλά δημιουργείται το τέλειο καϊμάκι. Ένα επιπλέον tip είναι ότι όταν ο καφές σερβίρεται από ψηλά, το καϊμάκι βγαίνει πιο λεπτό ενώ όταν σερβίρεται από χαμηλά δημιουργείται πιο πλούσιο καϊμάκι.
- Στη συνέχεια προσθέτεις τον καφέ και την ζάχαρη. Αν δεν θες φυσικά μπορείς να μην προσθέσεις ζάχαρη καθόλου. Έπειτα ανακατεύεις μέχρι να διαλυθεί ο καφές. Μην ανακατεύεις συνεχώς γιατί ο καφές δεν θα έχει καϊμάκι.
- Αφήνουμε τον καφέ να βράσει και βάζουμε στην άκρη το κουτάλι. Η φωτιά καλό είναι να βρίσκεται σε χαμηλή ένταση για να γίνει πιο μερακλίδικος ο καφές σου.
- Αφήνουμε τον καφέ να φουσκώσει και όταν κάνει την πρώτη φουσκάλα βγάζουμε το μπρίκι από την φωτιά.
- Το σερβίρισμα γίνεται αργά και σταθερά στο φλιτζάνι της αρεσκείας σου με την συνοδεία κρύου νερού και ιδανικά κάποιου γλυκού του κουταλιού.
- Τέλος, αφήνουμε τον καφέ 2 με 5 λεπτά ώστε να κατακάτσει το κατακάθι και έπειτα είναι έτοιμος για να τον πιούμε.
Αφήστε μια απάντηση