Δημιουργείστε τον απόλυτο Latte καφέ
Μόλις ξυπνήσατε και το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό σας τι είναι; Τίποτα άλλο παρά μόνο μια μοντέρνα κούπα καφέ. Πλούσιο σε αρώματα που το μόνο που έχει να προσφέρει είναι ένα ευχάριστο ξεκίνημα της ημέρας.
Για όσους δε, αγαπούν το γάλα, ένας καφές latte απογειώνει την πρωινή αγαπημένη συνήθεια μας. Ο συγκεκριμένος καφές έχει καταφέρει να κρατήσει μεγάλο κοι
νό υποστήριξης, καθώς πιστοποιεί πως ο συνδυασμός από ένα καλό χαρμάνι καφέ μαζί με τη σωστή δοσολογία και υφή γάλακτος επιφέρει έναν ακαταμάχητο συνδυασμό.
Ανατρέχοντας στο παρελθόν
Η πρώτη επίσημη αναφορά του συγκεκριμένου ροφήματος γίνεται περίπου στα μέσα του 17ου αιώνα. Ήταν αγαπημένο κυρίως στην Ευρώπη και την εμπορική του τυποποίηση έλαβε στην Αμερική τον 20ο αιώνα.
Μέχρι τότε δεν ήταν ξεκάθαρη η συνταγή καθώς αναφέρεται και ως στιγμιαίος καφές με γάλα. Μετά τα μισά του 20ου αιώνα με κατά βάση έδρα την Ιταλία πήρε την μορφή που απολαμβάνουμε μέχρι και σήμερα.
Ονομασία κατά τόπους
Σαφώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δημοφιλές ρόφημα, τόσο εντός της Ιταλίας όσο και σε στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και την Βόρεια Αμερική. Φυσικά, κάθε χώρα όπως και στην Ελλάδα έχει ενταχθεί στη δική της κουλτούρα καφέ και στις δικές της συνήθειες.
Πάραυτα το όνομα του αλλάζει από χώρα σε χώρα. Ενδεικτικά, παίρνει τα παρακάτω ονόματα, ανάλογα με την χώρα στην οποία σερβίρεται.
- Ιταλία: Caffe Latte
- Αγγλόφωνες Χώρες: Latte
- Ισπανία: Café Con Leche ή Café amb llet (καταλανικά)
- Πορτογαλία: Galao
- Bόρεια Ευρώπη & Σκανδιναβία: Café au lait
- Γερμανία: Milchkaffee
Πριν ξεκινήσω με την διαδικασία υλοποίησης του θα ήθελα να σας αναφέρω πως τίποτα σχεδόν από τα παραπάνω δεν αποτελεί απαράβατο κανόνα. Συγκεκριμένα αν βρεθείτε στην Ιταλία και παραγγείλετε ένα «Latte» είναι πολύ πιθανό να σας φέρουν απλό γάλα καθώς αυτή είναι η μετάφραση του. Θα σας συμβούλευα πως στην περίπτωση που βρίσκεστε στο εξωτερικό, να το προσονομάζεται ως «Caffe Latte» για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως.
Διαφοροποιήσεις
Επίσης πολλοί από εσάς θα έχετε ακούσει και την εκδοχή του «latte macchiato». Το συγκεκριμένο σκεύασμα πρόκειται για ρόφημα που μεταφράζεται ως “λεκιασμένο γάλα”. Η βασική του διαφορά από το κοινό latte είναι ότι περιέχει περισσότερο αφρό από ζεστό γάλα.
Επίσης σημαντική διαφορά είναι, ότι εκτελείται χρησιμοποιώντας μονή δόση καφέ espresso. Συνεπώς θα λέγαμε πως το macchiato έχει την τιμητική του σε αυτούς που λατρεύουν το γάλα καθώς και για όσους θέλουν να αποφύγουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης που περιέχει ο espresso.
Συμβουλές
Κλείνοντας τη σύντομη εισαγωγή και πριν προχωρήσω με την εκτέλεση της συνταγής θα ήθελα να επισημάνω πως, ο συγκεκριμένος καφές έχει αρκετά tips & tricks ώστε να έχει ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Τις πρώτες φορές ίσως η διαδικασία με το αφρόγαλα να μην εκτελεστεί κατάλληλα με αποτέλεσμα να υστερεί λίγο στην υφή. Μην απογοητευτείτε, καθώς είναι φυσιολογικό στην αρχή να μην αντλήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ίσως να σας πάρει λίγο παραπάνω χρόνο ώστε να βγάζετε ένα αφρόγαλα που θα είναι στα «μέτρα» σας. Δώστε χρόνο και θα ανταμειφθείτε από το αποτέλεσμα.
Τι θα χρειαστούμε
Παρακάτω παρατίθεται η λίστα με τα προ απαιτούμενα:
- Μια μηχανή espresso με ακροφύσιο που παράγει ατμό
- Μια μεταλλική γαλατιέρα
- Μία κούπα
- Πλήρες κρύο γάλα
- Καφέ πολύ λεπτοκομμένο (Espresso Roast ) / Κάψουλα καφέ
- Ζάχαρη εάν και εφόσον επιθυμείτε
Eκτέλεση
- Ενεργοποιούμε την μηχανή espresso. Περιμένουμε για λίγα λεπτά ώστε να πραγματοποιήσει την προθέρμανση και να φτάσει σε κατάλληλη θερμοκρασία. Πιθανόν όταν φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία θα υπάρχει κάποια φωτεινή ένδειξη ότι μπορείτε να εκκινήσετε την διαδικασία απόσταξης καφέ.
- Αν η μηχανή δεν υλοποιεί καφέ με την χρήση κάψουλας, χρησιμοποιούμε το γκρούμ της μηχανής καθώς και το δοσομετρητή που μας έχει δοθεί και γεμίζουμε το γκρούμ με διπλή δόση καφέ.
- Tip πριν τοποθετήσουμε το γκρουμ με τον καφέ στην μηχανή, καλό είναι να ενεργοποιήσουμε την ροή νερού χωρίς αυτό επάνω ώστε να καθαριστεί από κόκκους καφέ που έχουν απομείνει στο στόμιο από προηγούμενες χρήσεις.
- Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία, σταματάμε την ροή και τοποθετούμε το γκρούμ στο στόμιο υποδοχής της μηχανής. Τοποθετούμε την κούπα κάτω από το γκρουμ και εκτελούμε. Περιμένουμε μέχρι να φτάσει τη στάθμη του διπλού espresso και σταματάμε την εκχύλιση.
- Απομακρύνουμε την κούπα από την μηχανή και συνεχίζουμε με την διαδικασία υλοποίησης του ζεστού γάλακτος. Γεμίζουμε την γαλατιέρα κατά το ήμισυ με πλήρες γάλα. Χρησιμοποιούμε πλήρες γάλα διότι περιέχει περισσότερα λιπαρά και δημιουργεί την κρεμώδης υφή που θέλουμε να επιτύχουμε.
- Πιάνουμε καλά την γαλατιέρα με όλη την επιφάνεια της παλάμης μας και της δίνουμε κλίση προς μια κατεύθυνση. Τοποθετούμε το ακροφύσιο της μηχανής στο πιο βαθύ σημείο του πυθμένα της και ανεβάζουμε σταθερά την πίεση του ατμού μέχρι να διαπιστώσουμε πως το γάλα αρχίζει και κινείται από τον ατμό και ακούγεται ένας έντονος ήχος από την πίεση του ατμού. Όταν νιώσουμε στην παλάμη μας πως ξεκινάει να ζεσταίνεται το γάλα διατηρούμε την κλήση της γαλατιέρας και την απομακρύνουμε σταδιακά από το ακροφύσιο με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξάνεται και η στάθμη του γάλακτος. Όταν νιώσουμε στο χέρι μας πως η θερμοκρασία πλέον είναι αρκετά ζεστή έως καυτή περιορίζουμε την πίεση του ατμού και ολοκληρώνουμε την διαδικασία.
- Εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απομακρύνουμε την γαλατιέρα και την τοποθετούμε σε ενα σταθερό σημείο. Με ένα κουτάλι της σούπας αφαιρούμε περίπου μισό εκατοστό της επιφάνειας που συνήθως έχει φουσκάλες και φυσαλίδες από τον βρασμό. Με την αφαίρεση αυτή επιτυγχάνουμε περισσότερο στο αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε που δεν είναι τίποτα άλλο από μια απολαυστική κρεμώδη υφή.
- Τip Αν για κάποιο λόγο το γάλα δεν έχει πάρει την κρεμώδη υφή που θέλουμε και είναι καυτό στην απλή υγρή μορφή του σας συνιστώ να το τοποθετήσετε ξανά στο ψυγείο ώστε να κατέβει ξανά η θερμοκρασία του στους 4-5 βαθμούς κελσίου και να ξαναπροσπαθήσετε. Αν για οποιοδήποτε λόγο το γάλα φαίνεται πολύ αραιωμένο καλό θα ήταν να το χρησιμοποιήσετε κάπου αλλού και να δοκιμάσετε ξανά με νέο γάλα.
- Μετά την αφαίρεση των φυσαλίδων, πιάνουμε και πάλι την γαλατιέρα με την παλάμη μας και προσπαθούμε με συνεχόμενες κυκλικές κινήσεις να ομογενοποιήσουμε το μείγμα του γάλακτος. Όταν νιώσουμε πως έχουμε την κατάλληλη υφή έρχεται η στιγμή της ολοκλήρωσης του καφέ.
- Σε περίπτωση που πίνετε τον καφέ με ζάχαρη συνιστώ να τοποθετήσετε όση ζάχαρη επιθυμείτε στον καφέ πριν ρίξετε τον γάλα, ώστε να λιώσει η ζάχαρη και να αναμιχθεί σωστά με το γάλα.
- Εφόσον είναι όλα έτοιμα αφήνουμε σε ένα σταθερό σημείο την κούπα και αδειάζουμε το αφρόγαλα σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ κούπας και γαλατιέρας ως που η κούπα να γεμίσει.
- Τέλος μην ξεχάσετε να καθαρίσετε το ακροφύσιο με ένα καθαρό Wettex ενώ έχετε ανοίξει τον ατμό, καθώς και την αφαίρεση του γκρουμ από την μηχανή του καφέ για να αποφύγετε μελλοντικά σύντομες φθορές στην μηχανή σας.
Ορίστε μόλις φτιάξατε το πρώτο σας Latte. Πώς σας φάνηκε;
Εναλλακτική εκτέλεση
Προφανώς και κάποιοι θα αναρωτηθούν εμείς που δεν έχουμε μηχανή πως θα φτιάξουμε το συγκεκριμένο καφέ;
Μην ανησυχείτε γι’ αυτό. Είναι απολύτως λογικό πως δεν έχουν όλοι μηχανή espresso. Έχω όλη την καλή πρόθεση να σας παραθέσω μια εναλλακτική συνταγή που είναι εξίσου αποτελεσματική.
- Μπορείτε να προμηθευτείτε ένα μπρίκι espresso ή αν δεν σας είναι εφικτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στιγμιαίο καφέ espresso που μπορείτε να βρείτε σε σουπερ μάρκετ.
- Αρχικά όπως και στην προηγούμενη διαδικασία, σκοπός είναι η παραγωγή διπλού espresso.
- Τώρα, για την δημιουργία αφρόγαλα, σίγουρα θα βοηθούσε να έχετε ένα μίξερ τύπου φραπέ. Αν δεν έχετε θα προβούμε στην παραδοσιακή διαδικασία του Shaker.
- Βάζουμε σε ένα μπρίκι γάλα πλήρες από το ψυγείο περίπου κάτω από την μέση και το τοποθετούμε πάνω σε ένα καμινέτο ή σε μάτι κουζίνας σε μέτρια φωτιά. Όταν νιώσουμε πως το γάλα είναι χλιαρό τοποθετούμε το μίξερ εσωτερικά και ξεκινούμε την ανάδευση από κάτω προς τα πάνω με κυκλικές κινήσεις. Ίδια διαδικασία κάνουμε για ένα με δύο λεπτά. Έπειτα το αφαιρούμε από την ζεστή επιφάνεια και εξακολουθούμε την ανάδευση με το μίξερ ως που να φτάσει στο σημείο υφής που θέλουμε.
- Αφαιρούμε τις φυσαλίδες και σε αυτή την περίπτωση, ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις το μπρίκι και το αδειάζουμε στην κούπα με τον espresso όπως αναφέραμε και στην προηγούμενη διαδικασία.
- Τέλος αν δεν έχετε μίξερ τοποθετήστε ζεστό προς καυτό γάλα συνοδευόμενο με λίγο γάλα εβαπορέ σε ένα shaker και ξεκινήστε με σταθερό ρυθμό την ανάδευση. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί υπομονή γιατί η διαδικασία χρειάζεται περισσότερο χρόνο περίπου 5-7 λεπτά.
Τι κρατάμε ;
Όπως είδατε η διαδικασία είναι απλή αλλά θέλει εξοικείωση. Σαφώς συγκρίνοντας με τους υπολοίπους κοινούς καφέδες σίγουρα θα λέγαμε πως έχει περισσότερες απαιτήσεις καθώς πρέπει να συνδυάσεις δύο υλικά για να έχεις ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Πραγματοποιώντας την διαδικασία αυτή για αρκετές φορές σίγουρα θα δείτε μεγάλη βελτίωση. Και όπως προ είπα, μην ξεχνάτε πως στην αρχή θα χρειαστεί υπομονή και σιγά σιγά θα μάθετε να διακρίνεται και άλλα στοιχεία όπως οι διαφορετικές ποιότητες του γάλακτος που χρησιμοποιείτε και το αποτέλεσμα θα γίνεται ακόμη καλύτερο. Τέλος θα μου ήταν ευχάριστο να μάθω πώς εξελίχθηκε η δοκιμασία σας για την υλοποίηση του συγκεκριμένου καφέ. Σίγουρα τα αποτελέσματα θα ποικίλουν αλλά θα μου ήταν ενδιαφέρον να ακούσω την άποψη σας για την συγκεκριμένη δοκιμασία.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία
Αφήστε μια απάντηση